Govor

Hvala za besedo. Lepo pozdravljeni, kolegice in kolegi, predvsem pa spoštovana kandidatka!

Hvala za vašo predstavitev. Bila je zanimiva. Preden vam bom postavljala vprašanja, bi rada pohvalila delo dosedanjega ministra in sicer dve njegovi zame vsaj vidni lastnosti. Veliko je naredil s tiho diplomacijo. To je znal, in to pri njem občudujem. In drugo, predsedovanje je bilo res izpeljano odlično. Sama sem leta 2008 aktivno sodelovala pri predsedovanju in vem, kakšne napore smo vsi, posebej pa Ministrstvo za zunanje zadeve, vlagali v ta projekt, da je uspel. In ta zadnji je tudi uspel. Torej, stopate v kar velike čevlje pravega diplomata in pri tem vam želim vse dobro.

Zdaj pa nekaj konkretnih vprašanj.

Sama prihajam iz jugovzhodne Slovenije, kjer je tudi del občine Novo mesto in del obmejne občine s Hrvaško. Rojena sem tik ob meji s Hrvaško, zato so odnosi s Hrvaško zame in za moje volivce in za Dolenjce in Belokranjce posebnega pomena. Želimo si dobrih odnosov. Sami ste, ko ste bili nominirani za ministrico, nekoliko vznemirili hrvaško javnost glede schengena in arbitraže, pa mislim, da ste potem to zgodbo spremenili in če sem vas tudi danes pravilno razumela, se zavzemate in podpirate vstop Hrvaške v schengen. Za prebivalce ob meji, za vse prebivalce – govorim pa tudi v imenu Belokranjcev – je ta stvar zelo pomembna. In če sem že pri schengenu, bi vas rada vprašala, glede na to, da mislim, da ste nekje rekli, da bo potrebna reforma schengena, kaj je po vašem mnenju tisto ključno, kar bi bilo potrebno spremeniti pri delovanju schengena.

Nadalje, podaljšanje nadzora na meji med Slovenijo in Hrvaško, nadzora na avstrijski meji. Slovenski poslanci so naslovili na avstrijsko vlado pismo, s katerim so poudarili, da ne vidijo nobene potrebe po nadaljevanju takšnega nadzora, kot ga izvajajo sedaj. Če bi bili med njimi takrat, ali ga bi podpisali. Torej, ali bi podpisali tako pismo in ali se strinjate, da ni nobene potrebe, da bi Avstrija še naprej nadaljevala s poostrenim nadzorom na meji med Slovenijo in Avstrijo.

Kar se tiče agresije Rusije na Ukrajino, ste v predstavitvi povedali svoje mnenje. Me pa res konkretno zanima, ali lahko od vas pričakujemo nadaljevanje politike dosedanje Vlade, da se boste zavzemali za dosledno stopnjevanje sankcij EU proti Rusiji, ker je po naše to edini način, da se vojna v Ukrajini zaključi.

Govorili ste tudi o odnosih med Evropsko unijo in ZDA. Znano je, da je ravno sedanji minister dr. Logar in kompletna Vlada močno izboljšala odnose med ZDA in Evropsko unijo. Mislim, da ste tudi sami omenili, da podpirate našo kandidaturo v Združenih narodih. Zanima me torej, kakšen bo konkreten vaš odnos do ZDA. Mislim, da ste se v Evropskem parlamentu vzdržali pri poročilu vašega poslanskega kolega, ko je govoril oziroma podal poročilo o pogajanjih med Evropsko unijo in ZDA, govorim o trgovskem sporazumu.

O samem Balkanu mislim, da ste rekli, da boste podpirali enakomerno vse države, ki ste jih našteli, za približevanje Evropski uniji. V petek je imel svojo predstavitev za ministra za Slovence po svetu in v zamejstvu kandidat, ki je izrazil veliko podporo na eni strani Slovencem živečim v tujini, na drugi strani pa je izrazil prepričanje in pričakovanje, da ga bodo pri tem podpirala ostala ministrstva. Gotovo je mislil poleg Ministrstva za gospodarstvo tudi vaše ministrstvo. Zato me zanima, s katerimi konkretnimi ukrepi boste podpirali njegova prizadevanja.

In še na koncu nekaj kar me je rahlo zmotilo v vaši predstavitvi programa. Veliko ste govorili o novih organizacijskih enotah, o potrebi, da boste reorganizirali ministrstvo. Seveda imate popolno pravico, da to naredite. Na začetku ste vendarle rekli, da je sedanji minister in ekipa, ki jo je vodil, delovala dobro. Na drugi strani sem nekako te napovedi o reorganizaciji razumela morda kot delno nezaupanje sedanjemu ministrstvu. Sprašujem vas, ali ste že potem izračunali koliko novih javnih uslužbencev, diplomatov boste potrebovali za takšno okrepitev, kot ste rekli, ministrstva in koliko bo to stalo davkoplačevalce? Hvala lepa.