Govor

Najlepša hvala za dano besedo. Hvala tudi za uvodno predstavitev kandidata.

Mene veseli, da ste na nek način pohvalil dosedanje delo, da ste pohvalili to, kar je dobro zastavljeno, tudi z vidika financiranja urada v proračunih za letošnje in prihodnje leto in tudi nekatere projekte, ki so dejansko že v teku in se jih namerava izvesti kot je Porabje, kar ste omenili, in pa tudi te v vzorčne kmetije.

Omenili ste čezmejno povezovanje, to ste nekako posebej izpostavili kot neko, bom rekla, vašo izkušnjo doslej. Tudi sama prihajam iz obmejne občine, le da je na drugi strani, iz obmejne občine s Hrvaško. In me zanima ali imate v mislih že kakšne konkretne projekte. Omenili ste evropska sredstva, ki jih želite vključiti in ki so že dejansko tudi namenjena čezmejnemu sodelovanju, ampak me zanima, na kakšen način mislite vključiti prav, da bodo naslovile to konkretno skupino naših Slovencev, ki živijo izven meja Slovenije.

Kot en tak izziv ste omenili izseljevanje mladih. Vemo, da to je velik problem zlasti na Štajerskem, Prekmurju se s tem, tudi Koroška se s tem soočamo konkretno že zadnjih nekaj let. Številni Slovenci delajo, nekateri zgolj delajo izven Slovenije, številni pa se zaradi davčne politike v Sloveniji potem tudi preselijo čez mejo, konkretno v Avstrijo, da ne plačujejo potem pač te razlike za dohodnino. Mene zanima, kaj konkretno boste kot minister storili, da boste ta trend izseljevanja mladih zaustavili. Na nek način pač, ko sem prebirala koalicijsko pogodbo, nisem našla spodbud v to smer, da bi nekako spodbudili mlade, da bi pri nas ostali. Namreč, če želite razveljaviti sprejeti Zakon o dohodnini, pomeni, da boste na nek način zaustavili to, da bi imeli Slovenci leta 2025 višje neto plače in višina plače, višina denarja, ki ga dejansko vsak dobi na račun, je eden izmed pomembnih razlogov, da se zlasti mladi odseljujejo izven meja Slovenije. V preteklosti je res bilo tudi to, da so pri nas težko dobili zaposlitev. Zdaj vemo, da že imamo malo obraten trend, da se podjetja soočajo z mankom kadra. Tako, da me zanima, kateri konkretno ukrepi, kaj imate tukaj v mislih na eni strani, da se mladi nebi izseljevali, na drugi strani pa kaj boste naredili, da boste pa mlade, ki so se rodili nekje drugje v tujini Slovencem, omogočili oziroma jih spodbudili, da bi morda prišli nazaj v Slovenijo. Katere konkretne ukrepe nameravate tukaj vpeljati?

In pa izpostavili ste učenje slovenskega jezika. Vsekakor izjemno pomembno zlasti med mladimi. Zanima me, kaj mislite konkretno narediti - veliko stvari ste namreč navedli, ampak nič konkretnega, no, zato vas zdaj sprašujem za konkretne ukrepe -, da boste dejansko spodbudili zanimanje za slovenski jezik med mladimi rojaki, ki živijo pač čez mejo Slovenije.

Zanima me tudi, kako si predstavljate oziroma kako okrepiti sodelovanje zlasti z znanstveniki, z gospodarstveniki, ki so izven meje. S katerimi ukrepi jih nameravate pritegniti k sodelovanju s Slovenijo ali morda k temu, da bi, ne vem, se vrnili v Slovenijo, tukaj vlagali, tukaj ustvarjali? Katere konkretne ukrepe spet imate tukaj v mislih?

In pa tisto, kar je bilo zelo boleče pretekli mesec. Žal so volilni material številni Slovenci, ki živijo izven Slovenije, dobili prepozno. Mene zanima, kakšno je vaše mnenje okoli tega. Številni še nedolgo nazaj so pisali, objavljali, da zdaj so pa dobili končno volilni material, kar je seveda velika napaka. S tem jim je bila seveda tudi kršena ustavna pravica. In me zanima vaš pogled na to in kaj boste kot minister storili, da se kaj podobnega več nebi zgodilo.: Nenazadnje vemo, da tudi tisti, ki so zgolj čez mejo v sosednji Avstriji, so dobili volilni material tik pred zdajci. Dobili so ga v četrtek, saj to imam po podatkih enih Slovencev, večina se jih v petkih vrača domov. Če bi želeli voliti v Sloveniji, bi morali javiti do srede, tako da enostavno so bili pač primorani glasovati po pošti, ampak oni so vsaj imeli to možnost. Številni te možnosti niso imeli in to se mi zdi resnično področje, ki je izjemno pomembno in ki ga vi kot minister za zamejsce po svetu nekako morate tudi nasloviti in ustrezno to področje tudi na nivoju Vlade izpostaviti.

Hvala lepa za vaše odgovore.