Govor

Spoštovane članice in člani komisije, kandidat za ministra ter ostali prisotni, lepo pozdravljeni!

Pričenjam 1. nujno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne more udeležiti naslednji član, Felice Žiža.

Na seji kot nadomestni član oziroma članica sodelujeta: Vida Čadonič Špelič iz Poslanske skupine NSi, nadomešča gospo Ivo Dimic. Ter Dejan Premik iz Poslanska skupine Gibanje Svoboda, ki nadomešča gospoda Dušana Stojanoviča.

Obveščam vas, da je na sejo povabljen Matej Arčon, kandidat za ministra brez resorja pristojnega za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogo za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Zato prehajamo na obravnavo 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDSTAVITEV MATEJA ARČONA, KANDIDATA ZA MINISTRA BREZ RESORJA PRISTOJNEGA ZA PODROČJE ODNOSOV MED REPUBLIKO SLOVENIJO IN AVTOHOTONO SLOVENSKO NARODNO SKUPNOSTJO V SOSEDNJIH DRŽAVAH TER MED REPUBLIKO SLOVENIJO IN SLOVENCI PO SVETU.

Kot gradivo za sejo ste prejeli predlog predsednika Vlade z dne 25. 5. 2022, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora ter gradivo številka 20-12/22-30/1 z dne 25. 5. 2022, ki ste ga članice in člani komisije zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

Predsednik Vlade, dr. Robert Golob, je na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije in 229. člena Poslovnika Državnega zbora predsednici Državnega zbora mag. Urški Klakočar Zupančič dne 25. 5. 2022 posredoval listo kandidatk in kandiatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije v kateri je predlagal, da Državni zbor za ministra brez resorja pristojnega za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu imenuje Mateja Arčona. Predsednica Državnega zbora je navedeni predlog dne 26. 5. 2022, poslala Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu kot pristojnemu delovnemu telesu. Kot podpredsednica komisije sem v skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sklicala današnjo sejo na kateri se nam bo predlagani kandidat predstavil ter odgovarjal na vprašanja članic in članov komisije.

Po opravljeni predstavitvi bomo v skladu s prvim odstavkom 231. člena Poslovnika Državnega zbora predsednici Državnega zbora in predsedniku Vlade poslala mnenje komisije o predstavitvi predlaganega kandidata.

Preden začnemo, vas glede poteka seje na kratko obveščam, da bo najprej na vrsti predstavitev kandidata. Temu bodo sledila vprašanja članov in članic komisije kandidatu nato pa še njeni odgovori. Prehajamo na predstavitev kandidata za ministra.

Gospod Arčon, izvolite besedo.