Govor

Najlepša hvala za besedo.

Jaz se opravičujem gospodu Hanu, ampak, uvodoma, ker sem na dveh odborih, nisem slišala v celoti njegove predstavitve, zato se bom morda na katero področje nanesla, kjer je že on izpostavil svoje videnje, ampak kljub temu, upam, da mi tega ne bo zameril.

Zdaj, mene veseli, da je kot dolgoletni poslanec stopil iz cone udobja in prevzel izziv in veseli me tudi to, kar je napovedal, da namerava prisluhniti, tudi nas, na strani opozicije in da si želi dobrega sodelovanja z vsemi. Tudi mi si tega želimo, ker se zelo zavedamo, da je od dobro delujočega gospodarstva odvisno, kako bomo v državi živeli in nenazadnje tudi kakšno socialno in druge politike si bomo lahko v državi privoščili.

Morda bi ga samo popravila v tistem, ko ste omenili planinske poti. Mi smo v lanskem letu sprejeli en zakon, s z katerim se sedaj nekaj sredstev za vzdrževanje planinskih poti namenja, tako da nekaj malega v tej smeri je bilo tukaj že narejenega. Drugače pa me zanima konkretno regionalni razvoj. Regionalni razvoj še vedno spada pod vaše ministrstvo, čeprav naj bi se v prihodnosti verjetno prestavilo drugam, pa me zanima, v začetku tega leta je obstoječa Vlada pripravila ene posebne ukrepe za obmejna problemska območja. Mene zanima, kaj nameravate na tem področju naredit, zdaj, zaenkrat so ti ukrepi predvsem z vidika gospodarstva, je pa res, če želimo nek konkreten razvoj na teh obmejnih koncih, potrebujemo širši pregled ukrepov oziroma širše ukrepe tudi s področja kmetijstva in ostalega, ampak, glede na to, da regionalni razvoj spada pod vaš resor, me zanima, kaj na tem področju nameravate naredit. Konkretno, kot pač že verjetno veste, prihajam iz takšnega obmejnega območja in me resnično zanima, kaj si lahko na območju Haloz obetamo v prihodnje, kakšne spodbude, kakšna bo vaša politika okoli obmejnih problemskih območij?

Potem me zanima, kakšne je vaše videnje ukinitve Zakona o dohodnini? Govora je zdaj sicer zmeraj samo o dvigu splošni olajšavi in višjih neto plačah, kar je seveda izjemnega pomena, tudi za gospodarstvo, ker vemo, da se danes, ko imamo resnično rekordno nizko brezposelnost, gospodarstvo sooča predvsem z mankom kadrov, res je, da je več kot polovica teh dolgotrajno brezposelnih, najverjetneje tudi zaradi tega, ker je ta prehod iz, bom rekla, socialnih transferjev do minimalne plače tako rekoč ničen in so enostavno ocenili, da se jim ne splača delat, ampak Zakon o dohodnini, ki smo ga sprejeli marca letos, ne govori zgolj o dvigu splošne olajšave, ki seveda prinaša višje neto plače vsem, ampak govori tudi o dodatni olajšavi tisoč 500 evrov za gasilce, govori o dodatnih olajšavah za digitalno preobrazbo, olajšavah za podjetja, ki sprejmejo vajenca v skladu z učnimi pogodbami, iz trenutnih 20 % na 80 %, kar je seveda za gospodarstvo in manko kadra, izjemno pomembno, govorimo v tem zakonu tudi o olajšavah za deficitarne poklice za samostojne podjetnike, oprostitev dohodnine za družinske pokojnine, potem oprostitve za te, ki prejemajo iz šolskih skladov in me zanima, vsaj tiste ukrepe, ki se dejansko nanašajo na gospodarstvo, kako vi ocenjujete? Ker, iz koalicijske je bilo razbrano zgolj trenutna olajšava v višini 4 tisoč 500 evrov, naj bi ostala, vse ostalo, to, kar je bilo sprejeto v Zakonu o dohodnini, naj bi se izničilo in ker se veliko tega veže na gospodarstvo, me seveda zanima, ali se s tem strinjate in dejansko, ali mislite to tudi izvesti.

Naslednje, kar je tudi izpostavljeno v koalicijski, je seveda dodatna obdavčitev premoženja. Mene to skrbi predvsem v luči večjih investitorjev. Že danes lahko slišimo gospodarstvenike, ki so se odločili, da bodo svoja podjetja prenesli v tujino, jih na nek način takšna najava obdavčitve tudi zablokira potencialne investitorje, da bi prišli in vlagali v Slovenijo. Kaj nameravate narediti na tem področju? In tisto, kar je pa resnično velik problem danes za gospodarstvo, in kar sem že nekako omenjala je pa zagotavljanje ustreznih kadrov. Res je, Ministrstvo za gospodarstvo je na nek način, bom rekla, na eni strani nesrečno ministrstvo, ker veliko zakonov, ki so neposredno vezani na gospodarstvo spada bodisi pod, ne vem, resor dela, bodisi pod resor financ. Ampak zdi se mi seveda ključno, da vi kot minister, upam, da boste imeli ustrezno moč znotraj vlade, na te problematike opozorite.

Zagotavljanje kadrov, veliko imamo Slovencev, ki živijo izven meja Slovenije. So ustrezno kvalificirani, znanstveniki, uspešni gospodarstveniki. Zanima me, ali boste storili kaj, da boste te ljudi privabili nazaj v Slovenijo, da se dejansko preselijo sem ali pa na nek način poskušali vzpostaviti sodelovanje s temi ljudmi. Kako? Problem kadrov ni namreč le v turizmu, to ste na koncu dobro izpostavili, ampak problem imajo tako rekoč skoraj po vseh dejavnostih. Mene zanima, kako se boste lotili tega področja, ker dejansko ga je težko nasloviti čez noč. Je pa izjemno velik problem za podjetja. Morda toliko za enkrat. Hvala.