Govor

Hvala lepa za besedo.

Glede na to, da se prvič oglašam v tem Državnem zboru moram priznati, da imam tudi sam tremo tako kot je imel gospod Han pred 18 leti pa upam, da jo bom premagal, ker govorimo o temi, ki mi je blizu. Namreč do 12. maja oziroma celotno življenjsko pot sem delal v gospodarstvu tako, da sem zelo vesel, da sem tudi del tega odbora oziroma da bom lahko bil zraven, ko bomo razpravljali o gospodarskih temah. V tem kratkem času sem se sicer naučil v parlamentu govorim, da matematični izračuni očitno ne veljajo oziroma v gospodarstvu matematika velja oziroma če je izračun napačen ga lahko potrdiš edino z novim izračunom, ki to potrdi. V gospodarstvu se je potrebno tudi držati rokov se pravi med kupcem in dobaviteljem ni čisto temu tako, ampak pustimo času čas mislim, da se bodo tudi te stvari uredile. Kot podjetnik sem seveda bil v stalnem stiku s podjetniki posebej še v času predvolilne kampanje, kjer so se te bi rekel pogovori sfokusirali na kaj je naredila Vlada v odhajanju oziroma vlada Janeza Janše in kaj lahko pričakujemo za prihodnost. Tudi sam kandidat je pohvalil določene ukrepe oziroma zakone, ki jih je sprejela Vlada v odhajanju. S strani podjetnikov sam sem bil prisoten tudi v ekipi,: v strankarski ekipi, ki je obiskala tako obrtno zbornico kot Business Club Slovenia in povsod smo dobili iz druge strani same pohvale in upanje, da se bo ta trend, bomo rekli, ne glede na to katera Vlada, bo nadaljeval. Žal se je po volitvah, pa mogoče ne zaradi samega rezultata, ampak ko so se začeli kazati orisi koalicije in orisi koalicijske pogodbe, se je ta optimizem, je ta optimizem kar precej splahnel. Dobil sem kar nekaj klicev kaj nas čaka, kaj sedaj. Dobil sem mail od majhnega podjetnika, da resno razmišlja, da bo svoje podjetje preselil v tujino, ker ga lahko, ker danes je pač globalni svet in lahko delamo praktično od kjerkoli, odvisno od dejavnosti. Glavni pomislek oziroma glavni strah je bila pa ravno ta napoved davčnih oziroma sprememb davčne zakonodaje. Gospod Han nas je sicer zdaj malo potolažil oziroma tako, jaz bom njegovo predstavitev, bom rekel, malo se ne sklada s samo koalicijsko pogodbo no, tako da jaz upam, da bo pretehtalo vaše mnenje oziroma vaša beseda, zdaj kakšna bo vaša vloga v Vladi oziroma kakšna bo vaša moč v Vladi, je seveda vprašanje. Jaz upam, da bo, da bo gospodarstvo imelo sogovornika, ker drugače nas ne čaka na gospodarskem delu nič dobrega. Slovenci smo znani po iznajdljivosti oziroma, da znamo preračunati kaj komu dati, pregovor dajmo cesarju kar je cesarjevega, velja, ampak cesar mora biti pameten, da / nerazumljivo/ jutri še od koga kaj vzeti.

Zdaj pa, mogoče bi samo za začetek samo neka tri bolj konkretna vprašanja. Nič se niste dotaknil minimalne plače oziroma mogoče sam to malo preslišal. V koalicijski pogodbi je bilo govora, da naj bi se minimalna plača dvignila na 800 evrov. Ja, se strinjam, pač ljudje, marsikdo živi na pragu revščine oziroma za dostojno delo ne dobi dostojnega plačila. Ampak uravnilovka nikoli ni bila dobra oziroma mi smo že zdaj nad povprečjem Evropske unije kar se tiče minimalnih plač in z, mislim število delavcev, ki prejemajo minimalne plače in z dvigom tega zneska bo ta procent seveda še večji. Jaz mislim, da moramo mi predvsem skrbeti za zdravo ekonomsko okolje, ki bo lahko delavce, ljudi zaposlovalo in jim dalo primeren dohodek za normalno življenje. Tako, da mogoče eno vprašanje: Kakšno je vaše stališče glede tega?

Glede deležev v podjetju. To je sicer zelo, zelo lepo se sliši, ampak govorimo samo o dobičkih. Vsi gledajo samo dobičke, ampak podjetništvo ni samo med in mleko. Najprej rabiš kar nekaj let, da splavaš oziroma prideš do nekega dobička, pride pa tudi trenutek, saj Corona je bila za marsikoga streznitev, ko je bilo potrebno šparovček odpreti, popraskati vse kar si imel, da si preživel. In mene zanima ali bodo delavci oziroma kako vi vidite to lastništvo, se pravi, ne samo v vidiku dobička, ampak v vidiku izgube. Ali bodo delavci pripravljeni zastaviti svojo hišo za to, da bo podjetje naprej funkcioniralo? Tukaj bi mogoče prosil za en odgovor.

Zdaj, 30 urni delovni teden, delovnik. Vsi vemo, da imamo pomanjkanje delavcev. Vsi vemo, da določene panoge ne dobijo… Omenil ste turizem. Jaz si enostavno ne predstavljam, že tako ni ljudi, in zdaj pridemo z idejo, da bodo delali samo 30 ur na teden. Kje bomo dobili tiste delavce, ki bodo oddelali te ure, ki nam bodo zmanjkale, hotel ali pa pač turistična nastanitev mora laufati, sobarice rabimo, kuharja rabimo. Tako da, to je, se strinjam, da je treba zakonsko to urediti in dati možnost, ampak moramo biti pa pri teh stvareh realisti oziroma pogledati tudi na negativne plati.

No, pa še ena mogoče malo, sem tudi prebral v koalicijski pogodbi, odklop od telefona oziroma onemogočanje stikov z delodajalcem izven delovnega časa. Sam sem bil samostojni podjetnik. Jaz sem imel to možnost, da bi se lahko odklopil, kadar bi se hotel, ampak zdravorazumsko, če si ti v podjetništvu, si na voljo strankam, kupcem, kadarkoli te stranka rabi. In seveda si tega ne moreš privoščit. Enako je v mnogih panogah. In bom tako rekel, če to omogočimo zaposlenim, ali po vašem mnenju bi moral imeti delodajalec možnost, da že na razgovoru vpraša zaposlenega, če bo to možnost izkoristil, oziroma če se kasneje odloči, da bi to možnost koristil, da pač ne bo dosegljiv izven delovnega časa, če je delodajalcu omogočeno, da takega delavca, zdaj se bo grdo slišalo, odpusti. Ker, bom rekel, bom navedel en tak ekstremen primer. Če se bo en zdravnik, ki je, ne vem, vrhunski kirurg ali pa vrhunski strokovnjak na nekem področju, odločil za to možnost in ga jutri ne bomo dobili, ko bo treba rešit življenje nekoga, mislim, da imamo težavo. Mogoče toliko za začetek, pa bi kasneje še kakšno dodatno vprašanje.

Hvala.