Govor

Hvala lepa, predsednica, za besedo. Spoštovane kolegice, spoštovani kandidat za ministra za zdravje.

Jaz moram reči, da danes sem poslušala peto predstavitev kandidatov v tem Državnem zboru pa moram reči, da sem bila prijetno presenečena z vašo predstavitvijo kajti tako obsežne predstavitve pa tudi bom rekla, da ste govorili prosto brez kakršnikoli nekih opomb se vidi, da poznate konec koncev sistem pa naj mi vaš kolega na desni strani ne zameri kajti tudi on je bil minister in tudi njegovo razlago sem takrat poslušala, ampak moram reči, da ta je bil bolj obsežna v bistvu pa tudi nekaj konkretno rešitev ste navedli.

Mene veseli, da ste navajali v bistvu probleme in potem tudi rešitve. Samo tako lahko ta naš zdravstveni sistem, ki je na robu obupa rešimo. Vesela sem tudi to, da ste eden izmed prvih kandidatov, da ste predstavili ekipo. Jaz moram reči, da me to osebno veseli, kajti danes smo jih spoznali. Nekaterih sicer še ne, ampak z imeni in priimki. To je ena ta transparentnost, ki je zelo zelo dobrodošla tudi do nas poslancev, ki na koncu koncev bomo delali z vami, bomo dajali predloge in reševali te bom rekla težave, ki so nastale v vseh teh dolgih letih zdravstvenega sistema, ki je res zakoreninil. Sedaj kdo je kriv? Tako kot ste rekli krivde ne bomo iskali, iskali bomo rešitve in jaz se tega izjemno veselim, da tako razmišljate.

Sedaj se bom dotaknila zadeve te dolgotrajne oskrbe, ki še žal ali pa na srečo spada v področje vaše resorja. Seveda s koalicijsko pogodbo se bo to preneslo na novo ministrstvo, ampak preden bomo prišli do tja bo še nekaj časa preteklo, ampak Zakon o dolgotrajni oskrbi je prejšnja vlada se pravi vlada Janeza Janše sprejela. Bom rekla v opoziciji smo takrat v tistem času opozarjali, da je zakon neizvedljiv. Temu so pritrdili tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje, ki danes še bolj opozarja in s 1. 1. 2023 bi morali začeti izvajati ta zakona. Enostavno je to neizvedljivo tudi skupnost socialnih zavodov pa tudi različna civilna združenja so nas na to opozarjali. Žal pač sedanja vlada ki še do jutri dejansko bo ni tega slišala in me mogoče zanima na tem mestu ali mislite, da bo potrebno Zakon o dolgotrajni oskrbi zamakniti in ali menite, da je potreben nov Zakon o dolgotrajni oskrbi?

Nato pa se bom dotaknila investicij v zdravstvu. Ravnokar je potekel razpis za investicije v zdravstvu in bom rekla nekatere občine so pridobile dodatna sredstva za razširitev javnih zdravstvenih zavodov. Jaz bom rekla, ker pač prihajam iz Štajerske konca tudi Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca zdravstvena postaja v Rušah je pridobila na razpisu dodatna sredstva oziroma občina je prijavila investicijo za razširitev zdravstvene postaje. Vse redu in prav tega smo se vsi skupaj tudi občinski svetniki izjemno razveselili. Pridobili prepotrebna sredstva, kajti potrebujemo tako fiziatrijo, nov tim, ki je odobren s strani ZZZS, potem družinskega zdravnika nujno potrebujemo pa tudi zobozdravnike. Tudi to se nam je zdelo vse idealno dobili smo nov tim fiziatrije, kar je seveda spodbudno se pa na tem mestu vsi skupaj sprašujemo kje dobiti ta kader. Veliko ste govorili o družinskih zdravnikih. Občinski svetniki smo izpostavili tudi vprašanje vodstvu občine ali je Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca oziroma bo zagotovil kader. Kajti, če nimamo ustreznega kadra, ki bo stopil leta 2023 v te prostore glede na to, da bomo pač kar vložili nekaj sredstev v to investicijo kajti investicija je pokrita v višini 35 % s strani evropskih sredstev se pravi je potrebno veliko sredstev še s strani lokalne skupnosti in če bomo imeli zgolj zidove, ki bodo stali bo to neizkoriščen prostor. Zato me zanima vaše gledanj na te investicije, ki se bodo začele kadra pa konec koncev ne bo oziroma ali imate kakšno rešitev, da se bi ta kader tudi zagotovil?

Dotaknili ste se tudi Urgentnega centra UKC Maribor. Jaz moram reči, da ta urgentni center je res eden izmed zelo dobrih. Sama sem bila deležna urgentne pomoči v času covida. Moram vam reči, da so tukaj izjemno požrtvovalni tako zdravniki tako tudi vso zdravstveno osebje, ki daje vse od sebe. Res je mogoče čakanje je, kar nekaj časa, ampak če si res tisti nujni urgentni, ki prideš z reševalnim vozilom si obravnavan takoj. Res tukaj gre na tem mestu ena velika zahvala za vso delo, ki ga opravljajo pa tudi vsem tistim koncesionarjem, zdravnikom iz primarne ravni, ki se vključujejo v ta UKC, kajti zdravniki iz primarne ravni prihajajo v UKC opravljajo dela in res je eden primer dobre prakse, kjer se da ta urgentni center peljati in je lahko, kar na visokem nivoju.

Glede tega imam pa tudi še vprašanje glede bolnišnic. Nekako se že zavedamo tega, da bo potrebno bolnišnice mogoče tudi specializirat. Kakšno je vaše mnenje glede specializacij bolnišnic? Vsi vemo, od kod tudi vi prihajate, vi ste specializirana bolnišnica Valdoltra, za, v bistvu za menjave oziroma kolkov in tega, v bistvu, bolj ste specializirani in tukaj imate določene strokovnjake. Zanima me, kakšno je tukaj vaše mnenje o morebitni specializaciji oziroma četudi boste šli v tej smeri? Izjemno sem vesela, da ste povedali tudi, da boste imeli imenovan strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema, kajti, o tem že govorimo zadnjih 8 let in jaz sem že na koncu koncev sita tega. Kar govorimo, govorimo, govorimo, ne premaknemo pa ničesar, pa vemo, pa sem bila tudi v prejšnjih koalicijah, pa sedaj je bila ta Vlada, pa je bil Covid, pa nikakor tega ne premaknemo.

Tako da, jaz vam res na tem mestu želim, da se enkrat končno to kolo iz mrtve točke premakne in ko se bo začelo vrteti, se bo vrtelo, to verjamem in res, tako, kot ste tudi omenili, glede vtikanja politike v zdravstveni sistem. Z jutrišnjim sistem boste začeli zdraviti politični zdravstveni sistem, kajti resnično se mi zdi, da v vsem tem času je se res politika tule, v ta zdravstveni sistem, izjemno, izjemno veliko »vtikovala« in jaz vam res želim, da naredite te, res bom rekla, pomembne korake, želim vam uspešno delo, verjamem, da volivk in volivcev ne boste razočarali, kajti, če boste vse to udejanili, kaj ste povedali, verjamem, da so zdravniki, mislim zdravniki, medicinsko osebje in tudi bolniki, na pravi poti. Kajti, bolniki oziroma pacienti res končno že čakajo, da bodo prišli v prvo vrsto in da bo res denar sledil bolnikom, ne pa ravno obratno.

Tako da, resnično, želim vam uspešno delo. Verjamem, da se ne boste izneverili volivkam in volivcem, tako da, še enkrat, hvala lepa za vse in verjamem, da bomo sodelovali še naprej dobro.

Hvala.