Govor

Danijel Bešič Loredan

Hvala za vsa ta vprašanja.

Bom začel kar na koncu. Dva direktorata bosta ukinjena dva direktorata bosta nova znotraj kadra NMZ bomo poskušali stvari urediti brez, da zaposlujemo novega kadra. Direktorat za zdravstveno nego je tisti, ki bo pisal strategijo razvoja in vsega tistega, kar na področju zdravstvene nege manjka in kar je pripeljalo do tega. Niso samo plače vzrok, da kadra ni. Dejstvo je tudi, da se je zgodila anomalija znotraj sistema se pravi razmerje med srednjimi medicinskimi diplomiranimi medicinskimi in magistrami skratka vse to moramo sedaj dati na skupni imenovalec. To zadevo mora prevzeti ministrstvo. Strategijo razvoja se pravi / nerazumljivo/ kako in kaj se bo to planiralo mora preiti na nivo ministrstva ne more to ostati na nivoju zbornice. To dejstvo je bilo ves čas zapostavljeno in je žal tako kot je.

Kar se tiče referenčnih cen in vsega tistega, kar opisujete po naših informacijah ta urad ne deluje, teh referenčnih cen ni. Skratka, tukaj želimo vse te stvari pripeljati skozi Urad za nadzor, za kakovost in nenazadnje za nabavo. Potem želimo priti skozi točke do tega, da to vse skupaj prevzame agencija. To, kar se smatra kot centralno naročanje lahko razumete tudi kot to, da bodo regionalne izpostave, kjer se bo točno vedelo katera regija kaj potrebuje.

To, kar pravite glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ZZZS. Kot že rečeno nihče v 20 letih ali pa več ni prišel do rešitve, kar se tega tiče in tudi danes je nimamo. Vedno je nekaj možnosti. Mi bomo proučili vse možnosti, ki so. Vse različne vire bomo preizkušali jih bomo na 20 let v naprej poskušali preračunati in ko bomo dobili tisto najboljšo opcijo jo bomo seveda prikazali javnosti. Govorimo tako o reorganizaciji ZZZS govorimo tako kako nadomestiti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in tako naprej. Skratka, to ni nekaj, kar je možno danes reči. Nihče ne ve kje bomo vzeli 600 milijonov evrov. Kdorkoli karkoli govori je to zgolj špekulacija, zato pravimo, da želimo v 12 mesecih z izračuni, s sistemom, z izbiro najboljšega možnega sistema, ki zunaj deluje in ga prilagoditi v naš sistem priti do tistega, kar bo osnova, da se lahko začnemo o tem pogovarjati z širšo družbo. Skratka, to ni nekaj, kar lahko vam dam danes odgovor. To ves čas tudi govorim, zato bodo tukaj strokovnjaki, zato bo tudi najširši možni dogovor z vsemi deležniki, zato bo tudi tukaj konstantno usklajevanje s koalicijo kje bomo denar za teh 600 milijonov našli.

Kar se tiče pa bom šel od vašega začetka odziv zdravnikov. Zdravniki so sestavni del zdravstvenega sistema. Koalicijsko pogodbo se lahko bere na različne načine. Mi smo pojasnili kaj smo tukaj mislili. Sam osebno ne vidim nobene težave v tem. Ko se bomo začeli mi z zdravniki, medicinskim osebjem torej z vsemi deležniki v zdravstvu pogovarjati, iskati kompromise, ki nam jih ponujajo najti srednjo pot verjamemo, da bomo sistem spremenili na bolje. Vprašala ste me pa vaša kolegica tudi pa sem vam pozabil odgovoriti kje bo denar. Denar v prvi vrsti za odprtje splošnega dogovora res, ki ga lahko naredimo z aneksom je sedaj v rezervah na ZZZS, ki niso majhne je tudi na računih obeh oziroma vseh treh dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnic moramo najti samo zakonsko pot, da se ta denar prekanalizira v izvajanje zdravstvenih storitev. 60 milijonov iz leta 2020 je neporabljenih. Po izračunih za 2021 in računih vseh treh dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnic je nekaj manj denarja. Na ZZZS je iz leta 20 ali 21 ostalo nekaj čez 100 milijonov evrov saj ta porabljajo sedaj, ampak vse te stvari, ko bomo tam bomo točno videli kje smo, kje so rezerve na ZZZS s finančnim ministrom bomo to skupaj počeli. Skratka, 500 milijonov je naš izračun koliko potrebujemo za vse to, kar ste opisali. Skratka, da odpremo in plačamo vse storitve, ki bodo narejene po realizaciji brez omejitve, da bomo spodbujali, da se opravi 100 % in mogoče več. Se pa zavedamo, da je sistem utrujen. Se pa zavedamo, da to ne bo kar tako preko noči. Ja lahko se to vse skupaj bere kot neka znanstvena fantastika pa vendarle tukaj smo. Druga možnost je, da rečemo prav pustimo in zgodbo končamo. Skratka, treba je verjeti in mi verjamemo v to, kar delamo. Vse to, kar sem bral manifest mladih zdravnikov, družinskih zdravnikov, urgentnega centra to sem bral z namenom, da pokažemo, da imamo vsebino, material, da imamo nekaj, kar je vendarle evidence base.

Čakalne vrste niste me razumela, da bomo vpeljali tisto. To je na od metod, ki je opisana, ampak veste, da mi v slovenskem prostoru vpeljemo maksimalno čakalno dobo. V Angliji so rabili 5 let, ko so je vpeljali, da so prišli do teh rešitev. Jaz sem samo pokazal primerljiv članek vseh sistemov in na to temo se bomo pogovarjali. Veste vse to, kar je danes tukaj je posledica nečesa. Mi se ne ukvarjamo z vzrokom mi poskušamo najti rešitve. Nobene dobre rešitve, ki so jih ne bomo zmetali skozi okno. Kot sem rekel za nas so v zdravstvu dobre in slabe rešitve. Želimo zdraviti želimo pripeljati sistem do te točke, da ga umirimo, stabiliziramo vse akterje zdravnike, zdravstveno nego, ostalo zdravstveno osebje, da pridemo do točke, ko bomo lahko rekli, da smo nekaj naredili, ker ni nobenega v tej državi, ki bo pacientom rekel vsem tem 130, 140 tisočim mogoče, da bodo v roku 3 mesecev prišli do osebnega zdravnika ne obstaja, ga ni to moramo povedati. Rešitve danes nimamo. Ja, če najdemo 200, 300 zdravnikov, ki jih ne vem kje najdemo in jih damo v sistem bomo zadevo rešili. Zdravniki so podali nekaj možnosti, z njimi se bomo pogovarjali in bomo iskali najboljšo možno rešitev. Se strinjam najboljše bi bilo, da imajo osebnega zdravnika, najboljše bi bilo, da najdemo način in na kakšen način bi zdravniki lahko delali več, da jih razbremenimo administrativno pa vendarle, ko pridejo v zdravstveni dom, če je ambulanta, če je enoten zdravstveni sistem, če pride do oskrbe je bolje kot če je zunaj in nima oskrbe in gre v urgentni center. Vse te stvari mi vemo, ampak to smo podedovali tukaj mi smo. Mi nismo zakuhali tega sistema mi smo tukaj, da poskušamo najti naše najboljše optimalne rešitve in jih prikazujemo in jih tudi poslušamo razložiti.

Sem kaj izpustil?