Govor

Hvala lepa za besedo. Lep pozdrav vsem skupaj posebej kandidatu za ministra.

Sedaj uvodoma v vaši predstavitvi ste nam prebrali sicer tudi eden manifest mladih zdravnikov, iz katerega se je nekako recimo pokazal tudi vaš posluh za njihova opozorila, ampak kljub temu me zanima namreč do ukrepov iz koalicijske pogodbe so bili kritični tako v Fidesu kot navsezadnje lahko beremo tudi razočaranje s strani zdravniških vrst, zato me uvodoma zanima kako bi vi komentirali sam ta odziv. Namreč te kritike v smeri, da so ti cilji neuresničljivi in da gre za bolj skupek visoko letečih želja med katerimi pa ni usklajena sama bodoča koalicija.

Če pa se dotaknem teh področjih, ki ste jih kot prioritete omenili za čas vašega ministrovanja, v kolikor bo do tega prišlo pa bi začela, kar s področjem covidne strategije. Rečeno je bilo, da se bo covidna strategija pripravila do 15. septembra in da se priprave preselijo na NIJZ. Sedaj v okviru tega me zanima tudi torej, da državljani torej lahko pričakujejo, da ponovnega zaprtje na bo ne glede na to kakšen obseg val ozirom kaj nas pričakuje v prihodnje. Dejali ste, da definitivno zgolj samo priporočila skratka, da ponovnega zaprtja družbe več ne bo oziroma se ga ne nadejamo. Sedaj, če mi lahko, potem tudi potrdite.

V nadaljevanju me pa zanima kdaj bo pripravljen Program za prebolevnike? Namreč tudi to imate v vsebini koalicijske pogodbe predvideno pa datuma nisem oziroma roka zasledila.

Kdaj lahko pričakujemo Operativni načrt za nadomestitev zamud v zdravstvu, ki so posledica covid epidemije?

V zvezi z pripravo interventnega zakona, ki se predvideva pod vašem ministrovanjem sedaj. Opisali ste stanje na primarni ravni in seveda tukaj pomanjkanje družinskih zdravnikov, kjer imate cilj torej rešiti teh približno 130 tisoč ljudi, ki so trenutno brez dostopa do družinskega zdravnika. Sedaj nekaj je bilo slišati kako se boste te zadeve lotili, ampak mene zanima glede na dejstvo, da ti ljudje so že danes oziroma so vseskozi brez pomoči oziroma brez dostopa do družinskih zdravnikov kako se boste te zadeve lotili, ker pravite, da rešitve so, ampak mene zanima katere rešitve, da bodo ti ljudje prišli do teh družinskih zdravnikov v relativno kratkem času ne pa takrat, ko bodo ti, ki jih sedaj predvidevate ne vem v okviru študijskih spodbud z raznimi štipendijami ali kakorkoli pač dokončali svoj študij? Namreč potrebe so sedaj in me zanima na kakšen način predvidevate to reševati?

Potem nadaljevanje. V koalicijski pogodbi predvidevate tudi izboljšanje delovnih pogojev zdravnikov in zdravstvenih delavcih med drugim tudi z dostopom oziroma z lažjim dostopom do vrtcev, šol in stanovanji za mlade zdravnike ob sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. Tukaj me zanima na kakšen način se predvidevate tega lotiti, namreč trenutno vemo na trgu je izjemno pomanjkanje tudi stanovanj in kako predvidevate to, kar tako rešiti, da boste lahko to ponudili tem mladim zdravnikom? Situacija pa tudi glede dostopa do vrtcev ni nič kaj bolj rožnata.

Povedali ste, da so predvidene tudi spremembe nadzora oziroma sestava svetov zavodov. Tukaj me zanima kakšna na novo sestava je predvidena v teh svetih zavoda?

Glede skrajševanja čakalnih vrst seveda bi bili vsi veseli, če vam bo to uspelo. Tukaj ste povedali, da se bo uvedla maksimalna čakalna doba za te čakalne vrste in da naj bi bile torej pokrite vse storitve, ki se bodo izvedle. Glede na to kakšen sistem trenutno imamo monopol vse kako je pokrit s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in me tukaj zanima, ker ta pokriva te zdravstvene storitve in narekuje v bistvu tempo izvajanja in navsezadnje cene teh storitev ali nameravate in to s kakšnimi ukrepi poseči tudi v delo in samo organizacijo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije?

Glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vem, da je to sicer bolj v drugem delu vašega plana realizacije pa vendarle me zanima namreč v preteklosti so že bili poizkusi pa navsezadnje vedno se je zataknilo pri viru financiranju teh 600 milijonov evrov ali ste morda že uspeli oziroma kje se predvideva ta izpad ali še vedno iščete? Namreč, cilj ste si vseeno zadali, zato me ne glede na vse skupaj zanima kje jih boste dobili.

Centralizacija nabav medicinske opreme. Tukaj moram reči, da zelo zanimivo prav bi želela slišati tudi iz vaših ust kako si zamišljate centralizirano javno naročanje, kako bo ta sistem učinkovit, če bo nekdo iz Ljubljane videl potrebe za vsako ambulanto ali pa vsak zdravstveni dom po celotni Sloveniji kaj potrebuje ne vem nekdo v Murski Soboti ali ne gre morda tudi to v smeri še dodatne birokracije, ki pravite, da je želite navsezadnje odpraviti?

V koalicijski pogodbi imate zapisano tudi, da boste uvedli nov Centralni register referenčnih cen zdravstvenega materiala in opreme. Moram vam povedati, da ta centralni register se žal vzpostavlja. Namreč s spremembo Zakona o javnem naročanju v prejšnjem mandatu, ki je bil potrjen na podlagi dela preiskovalnih komisij je ustanovljen tudi v okviru ministrstva urad in se s tem referenčnih cen se vzpostavlja tako, da ali še mislite kakšen dodaten urad ali mislite to kako drugače organizirati, reorganizirati? Prosila bi odgovor tudi na to vprašanje.

Potem me zanima še področje zdravstvene nege. Tukaj ste dejali, da boste ustanovili nov Direktor za zdravstveno nego. Med drugim ste pa, potem tudi v nadaljevanju dodali, da za stanje kakršno je, da že veste, da je v večjem delu kriv plačni sistem. Zanima me zakaj boste ustanavljali ta Direktorat za zdravstveno nego, kaj konkretno bo delal ta direktorat? Namreč glede na vse zaposlene, ki jih imamo na ministrstvu predvidevam, da ne rabimo novih zaposlitev. Ali bodo to kakšne prerazporeditve in pa koliko finančnih sredstev oziroma finančne posledice se, zaradi tega predvidevajo? Namreč poleg tega direktorata še uvajate tudi Direktorat za digitalizacijo zdravstvenega sistema tako, da tudi finančne posledice ustanovitve obeh direktoratov bi želela prosim.

Hvala lepa.