Govor

Gospa predsedujoča, hvala lepa za besedo. Kolegi in kolegice, državljani in državljanke! Tudi pozdravljam gospo kandidatko za ministrstvo za kulturo.

Naj uvodoma začnem, da sem vesel, da ste izpostavili, da se boste zavzemali za strpen in vključujoč dialog. Me žalosti, da ste bili deležni sovražnega govora na spletnih omrežjih in zato je moje prvo vprašanje, kar iz tega področja. Ali boste kot ministrica za kulturo podpirali in financirali projekte Skrb vzbujajočo vsebino, ki po mojem osebnem mnenju že meji na sovražni govor in kot je tudi v koalicijski zapisano boste tega preganjali? Bom, kar konkreten na primer, ko ste omenili Metelkovo 6 in eden primer Centra za književnost, ki deluje na tem naslovu, citiram znano pesem gospe časne meščanke gospe Makarovič: »Vam bom že pokazal rumeno in modro, da vsi boste gobce zaprli. Odplaknil bom vašo besedno čebodro, da še lasten drek boste žrli.« To je pesem Podganja stranka iz pesniške zbirke Vladavina muh, ki jo je sofinanciral Zavod Jebeš ministra. Tako da upam ne bo vas po domače »jebal«, ko bosta postali ministrica, zato me zanima kako boste kot ministrica ravnali s takimi organizacijami.

Ali podpirate neodvisne medije, ki jih plačujemo vsi državljani in državljanke s priključkom na primer pesem, ki je bila večkrat citirana na protestih zadnje dve leti se mi zdi, da nosi naslov pesem Operacija juriš. Citiram: »Zgodovino uči, ko politika izkorišča. Gre eden v Argentino, drugi na strelišča čas je, da ponovimo zgodovinsko uro.« Zdi se mi, da bom rekel jaz prihajam iz Škofja Loke znan dramatik in pesnik, filozof dr. Tine Debeljak je bil se mi zdi izgnanec v Argentino v tistem tretjem valu leta 48 in se mi zdi, da take besede tudi v kulturni nimajo mesta in me zanima vaš pogled no recimo, kar konkretno to pesem. Ali podpirate, ko boste ministrica, da bodo take pesmi našle prostor na javnih radijih kot je Val 202?

Toliko za enkrat. Sedaj imam pa še par konkretnih vprašanj. Omenili ste digitalizacijo. Super, podpiram. Skrajni čas je, da kulturo digitaliziramo tudi v slovenskem prostoru in me zanima kakšni so konkretni načrti za digitalizacijo Slovenskega filma predvsem naj omenim teh 13 klasih, ki jih je prejšnja Vlada pridobila iz Beograda, če se ne motim. Ali boste namenili dodatna sredstva za digitalizacijo Slovenskega filma?

Malo sem v vaši predstavitvi pogrešal promocijo bogate kulturne dediščine kot je na primer tradicionalna narodna noša, ljudski običaji, kurentovanje na primer. Kaj nameravate kot ministrica narediti na tem področju? Ker sam prihajam kot sem že omenil iz Škofja Loke tam imamo veliko gradov me zanima ali boste pospešili črpanje iz Evropskih in drugih skladov za ohranjanje kulturne dediščine kot ste omenili ste zagovornica, da ohranimo kulturno dediščino, kar je super

Magnetogram je v pisanju...!!!