Govor

Predsednica, hvala lepa.

Najprej vaše opravičilo sprejeto. Jasno je, če je kakšna prometna nesreča, da je to višja sila, pa vendarle, resni parlamentarci si nekako vkalkulirajo ta čas prihoda na delo, ampak, kot rečeno, ste pojasnili.

Poslanska skupina SDS bo ta Predlog stališča seveda podprla. Mi /nerazumljivo/ smatramo, kot je kolega Hoivik rekel, predvsem v svojstvu zbiranja zavarovanja analize dokazov, povzročene z genocidi in hudodelstvi zoper človečnost. Zdaj vojna, vsaka vojna je presežno zlo samo po sebi. Zdaj tukaj, kaj se pa dogaja na tleh Ukrajine, videli smo masakre v Buchi, v drugih ukrajinskih mestih. To dejansko v 21. stoletju je to res strašljivo. Sam Predlog, kot je bilo rečeno, omogoča hiter odziv na trenutne potrebe pri usklajevanju in podpori dejavnosti držav članic, zlasti v zvezi s situacijo v Ukrajini in seveda omogoča zavarovanje dokazov v zvezi s temi najtežjimi hudodelstvi.

Jaz srčno upam, kot član Odbora za pravosodje, da bo ta pravni okvir dejansko vzpostavljen čim prej, med Eurojustom in mednarodnimi pravosodnimi organi, vključno, poudarek je z mednarodnim kazenskim sodiščem, in da bojo storilci teh zavrženih, nagnusnih dejanj pripeljani pred roko pravice promptno in ne šele čez nekaj časa, ko smo to videli, kot /nerazumljivo/ na področju bivše Jugoslavije.

Hvala lepa.