Govor

Pozdravljam vse članice in člane Odbora, vse vabljene!

Pričenjam 2. nujno sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so opravičeni dr. Vida Čadonič Špelič, mag. Branko Grims, gospa Anja Bah Žibert.

Gospoda Goloba nadomešča poslanka Andreja Rajbenšu, mag. Meiro Hot nadomešča gospod Damijan Zrim, dr. Mateja Tašner Vatovca nadomešča dr. Tatjana Greif. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Preidemo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – TO JE OBRAVNAVO PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O SPREMEMBI UREDBE (EU) 2018/1727 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA V ZVEZI Z ZBIRANJEM, ZAVAROVANJEM IN ANALIZO DOKAZOV, POVEZANIH Z GENOCIDOM, HUDODELSTVI ZOPER ČLOVEČNOST IN VOJNIMI ZLOČINI, V EUROJUSTU, EPA 71-IX, EU U 1088.

Glede gradiva: Predlog stališča je na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije Državnemu zboru v obravnavo dne 25. 5. 2022 posredovala Vlada in je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo je bilo vabljeno Ministrstvo za pravosodje.

Pričenjam obravnavo Predloga stališča, ki jo bomo opravili na podlagi 154.h člena Poslovnika Državnega zbora.

Po opravljeni razpravi o Predlogu stališča ter po razpravi o glasovanju o morebitnih amandmajih, bo Odbor oblikoval mnenje in ga poslal Odboru za zadeve Evropske unije, kot pristojnemu odboru.

Besedo dajem državnemu sekretarju na Ministrstvu za pravosodje Josipu Lukendi za dopolnilno obrazložitev Predloga stališča.

Prosim!