Govor

Matej Arčon

Od nekdaj lepe Slovenke so slovele, a predsednice Državnega zbora bilo še ni nobene.

Spoštovani predsedujoči, drage poslanke in poslanci, kolegice in kolegi, gospe in gospodje, ja, pred nami je predlog za izvolitev prve ženske predsednice Državnega zbora Republike Slovenije!

Mag. Urška Klakočar Zupančič je izkušena pravnica, ki je v svoji dosedanji profesionalni karieri pridobila dovolj izkušenj, znanja in modrosti, da je primerna za opravljanja funkcije predsednice najvišjega zakonodajnega organa.

V poslanski skupini Svoboda jo prepoznavamo kot odgovorno osebo, predano svojemu delu, načelom in vrednotam. Vsi, ki smo imeli priložnost, da jo bolje spoznamo, vemo, da bo funkcijo predsednice Državnega zbora opravljala povezovalno, odgovorno in spoštljivo, v čast parlamentarne demokracije, torej v skladu z vrednotami, ki jih tudi sama visoko ceni. Prepričani smo in pričakujemo, da bodo pod njenim vodstvom vsi procesi v hramu demokracije potekali v skladu s Poslovnikom Državnega zobra po načelu delitve oblasti, transparentno in odgovorno.

Njen odnos do vseh v tej parlamentarni hiši, poslank in poslancev in zaposlenih, odnos do širše javnosti ter odnos do državljank in državljanov bo odprt in povezovalen.

Prepričani smo, da se bo zavzemala za dosledno vladavina prava in nujno podreditev nosilcem oblasti ljudem, ki so nam zaupali odgovorne naloge vodenja države.

Predsedovanje zakonodajni veji oblasti zahteva potrpežljivost, sodelovanje, iskanje konsenzov pa tudi odločno zoperstavljanje interesom, ki ne sodijo v to hišo in ne v to dvorano. Vodenje Državnega zbora zahteva poštenost, strpnost, modrost in zlasti preudarnost pri koordiniranju poslanskih hotenj, pobud in zahtev.

Kandidatka za predsednico te kriterije zagotovo izpolnjuje.

V poslanski skupini Svoboda smo prepričani, da bo kandidatka skrbela, da bodo razprave v Državnem zboru potekale spoštljivo, da v parlamentarnih dvoranah ne bo sovražnega govora in da bo znala oceniti, kdaj je meja spoštljivosti dialoga prekoračena. Zaupamo njeni predanosti, da bo omogočila pogoje za demokratično, uspešno in kakovostno delo Državnega zbora ter prispevala h krepitvi politične kulture in učinkovite ter napredne parlamentarne demokracije.

Brez odločnosti in hkrati strpnosti je opravljanje najzahtevnejših političnih funkcij nemogoče. Tega se kandidatka za predsednico seveda zaveda. S svojim dosedanjim delovanjem je pokazala, da je tvorno in korektno sodelovanje ter medsebojno spoštovanje mogoče in edina pot, ki nas pelje do sprejemanja zakonodajnih rešitev v prid vseh državljank in državljanov, s tem pa tudi v prid vsestranskega razvoja naše družbe in države.

Kandidatki za predsednico, poslanki in kolegici Urški Klakočar Zupančič izrekamo soglasno podporo poslanske skupine Svoboda. Želimo ji srečno roko pri pisanju novega poglavja v zgodovini slovenske parlamentarne demokracije.

Srečno, Urška!

/ aplavz/