Govor

Spoštovani poslanke in poslanci, državljanke in državljani!

Sporočilo volivk in volivcev na aprilskih volitvah je bilo za vse tiste, ki smo ga želeli razumeti, povsem jasno. Želimo si drugačnega delovanja slovenske politike, delovanja, ki bo temeljijo na spoštljivem dialogu in na argumentirani razpravi. Od nas, izvoljenih poslank in poslancev, ljudje pričakujejo, da pri opravljanju našega poslanstva naredimo enega od odločilnih korakov k stabilizaciji in normalizaciji slovenskega političnega prostora. Del našega poslanstva je tudi izvolitev novega vodstva zakonodajne veje oblasti, kar je hkrati tudi priložnost, da z dejanji pokažemo volivkam in volivcem, da smo njihovo sporočilo razumeli. Podpisniki kandidature zato predlagamo, da se za predsednico Državnega zbora Republike Slovenije izvoli poslanko mag. Urško Klakočar Zupančič.

Kandidatka je študentsko pot začela s študijem prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kot absolventka pa je stažirala na sedežu organizacije Združenih narodov v New Yorku. Diplomirala je s prava mednarodnih organizacij in mednarodnih ekonomskih odnosov. Leta 2005 je opravila pravniški državni izpit in se kot višja pravosodna svetovalka zaposlila v Uradu predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije. Še posebej jo zanima pravna zgodovina, zato je leta 2011 iz te teme magistrirala, znanstveno raziskovanje pa bo nadaljevala na doktorskem študiju. Od leta 2008 je bila sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani, leta 2017 pa je prevzela vodenje ljubljanskega oddelka za etažno lastnino. Njena pravniška narava se zrcali v sposobnosti analitičnega pogleda na družbeno dogajanje, sposobnosti pogajanj in tehtne presoje pa so okrepile njene izkušnje na dosedanji poklicni poti.

Njene izkušnje in dosežki, znanje in modrost so najboljši dokaz njene primernosti za opravljanje funkcije predsednice Državnega zbora Republike Slovenije. Pri delu jo bodo nedvomno vodile temeljne vrednote, katerim kot bistvenim sledi tudi stranka Gibanje Svoboda, to so spoštljivost, strpnost, solidarnost, sodelovanje in odprtost. Z vsem navedenim bo omogočila pogoje za demokratično, učinkovito in kakovostno delo Državnega zbora Republike Slovenije.

Poslanka in kandidatka za novo predsednico Državnega zbora je vedno tvorno nastopala in korektno sodelovala z vsemi, ne glede na programsko in svetovno nazorsko različnost, zato verjamemo, da bo s takšno držo in načinom dela nadaljevala tudi po izvolitvi. Prepričani smo, da bo to pomembno državniško funkcijo opravljala preudarno in korektno.

Naj za konec še poudarim, da smo poslanke in poslanci pobudniki kandidature mag. Urške Klakočar Zupančič trdno prepričani, da je naša država po več kot treh desetletjih že dovolj zrela, da položaj predsednice Državnega zbora prvič v zgodovini slovenskega parlamentarizma pripade ženski. Hvala.

/ aplavz/