Govor

Hvala, predsedujoči.

Mandatno-volilna komisija je na 1. seji 13. maja 2022 pregledala zapisnik o ugotovitvi izida volitev poslancev v Državni zbor in potrdila o izvolitvi poslancev Državnega zbora. Mandatno-volilna komisija je pregledala tudi zapisnik o izidu volitev, potrdila o izvolitvi in morebitne pritožbe kandidatov in predstavnikov list kandidatov zoper odločitve volilne komisije, ki bi lahko vplivale na potrditev mandatov.

Ugotovila je naslednje. Iz zapisnika Državne volilne komisije o ugotovitvi izida volitev poslancev v Državni zbor izhaja, da je na volitvah poslancev v Državni zbor, ki so bile 24. aprila 2022, na podlagi 90. člena Zakona o volitvah v državni zbor pripadlo listam kandidatov skupaj 49 mandatov in je bilo na podlagi 90. in 91. člena navedenega zakona izvoljenih 49 kandidatk in kandidatov. Preostalih 39 mandatov je bilo razdeljenih na ravni države po določbah 92. in 93. člena navedenega zakona. Po en kandidat je bil izvoljen za poslanca predstavnika italijanske narodne skupnosti in za poslanca predstavnika madžarske narodne skupnosti.

Mandatno-volilna komisija je prejela potrdila o izvolitvi 90 izvoljenih kandidatk in kandidatov za poslance. Mandatno-volilna komisija je v zvezi s potrditvijo mandatov prejela 3 vloge, ki jih je presodila z vidika 109. člena Zakona o volitvah v državni zbor, in sicer Attile Kovacsa, državljana, dr. Mihaela Kasaša, kandidata na volitvah v Državni zbor, ter vlogo Mirka Maherja in v zvezi z njim odločila, da se jih ne obravnava, ker niso pritožbe po 109. členu Zakona o volitvah v državni zbor.

Pritožba kandidata ali predstavnika liste kandidatov na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v državni zbor do seje Mandatno-volilne komisije ni bila vložena.

Mandatno-volilna komisija je ugotovila, da nobeden od 90 mandatov ni sporen. Nadalje je ugotovila, da je med izvoljenimi kandidati za poslance tudi kandidatka za poslanko, ki opravlja funkcijo poslanke v Evropskem parlamentu. V skladu z 10. členom Zakona o poslancih in 2. členom Zakona o volitvah poslancev v državni zbor, Zakona o volitvah poslancev v Evropski parlament pa poslanec Državnega zbora ne more biti hkrati poslanec v Evropskem parlamentu in poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije. Zakon o poslancih v 11. členu določa, da z dnem potrditve poslanskega mandata poslancu Državnega zbora preneha funkcija, ki ni združljiva s funkcijo poslanca. Na podlagi navedenega Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme naslednja sklepa. Prvič: Potrdijo se mandati vsem 90 poslankam in poslancem Državnega zbora, izvoljenim na volitvah 24. aprila 2022 po seznamu izvoljenih kandidatk za poslanke in kandidatov za poslance, ki je sestavni del poročila Mandatno-volilna komisije. In drugič: Ugotovi se, da funkcija poslanca Državnega zbora ni združljiva s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu, zato poslanki Tanji Fajon z dnem potrditve mandata poslanke Državnega zbora preneha mandat poslanke v Evropskem parlamentu.