Govor

Predsedniku republike gospodu Borutu Pahorju se zahvaljujem za njegove besede. Gospod predsednik, hvala, da ste nas počastili s svojo prisotnostjo.

Za današnjo sejo nismo prejeli nobenega opravičila.

Na sejo sta vabljena predsednik Državne volilne komisije Peter Golob in direktor Državne volilne komisije gospod Dušan Vučko, in sicer k 2. točki dnevnega reda. Gospod Peter Golob se je opravičil.

Vse prisotne še enkrat lepo pozdravljam!

Strokovne službe zbora so sporočile, da so prejela vsa potrdila o izvolitvi poslank in poslancev.

Pri vodenju seje zbora mi bosta pomagali generalna sekretarka Državnega zbora gospa Uršula Zore Tavčar in namestnica generalne sekretarke Jerneja Bergoč.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 1. seje Državnega zbora. Predlog dnevnega reda je pripravljen v skladu s prvim odstavkom 10. člena Poslovnika Državnega zbora in ste ga prejeli z dopisom dne 9. maja 2022, objavljen pa je na e-klopi, tako kot vso gradivo za sejo.

Začasni vodje poslanskih skupin in poslanca narodnih skupnosti so določili naslednji predlog dnevnega reda:

1. Imenovanje predsednika in podpredsednika Mandatno-volilne komisije, MVK 2. Potrditev mandatov poslancev

3. Volitve predsednika Državnega zbora

4. Volitve podpredsednikov Državnega zbora

5. Predlog odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles Državnega zbora

6. Imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles Državnega zbora

7. Imenovanje generalnega sekretarja Državnega zbora

V zvezi s 7. točko vas obveščam, da je predlagani kandidat za generalnega sekretarja Državnega zbora pisno umaknil svoje soglasje h kandidaturi, s čemer je Predlog sklepa o imenovanju generalnega sekretarja Državnega zbora, ki so ga sprejeli začasni vodje poslanskih skupin in poslanca narodnih skupnosti 9. maja, postal brezpredmeten. Umik soglasja je objavljen na e-klopi. S tem je postala brezpredmetna tudi 7. točka predloga dnevnega reda, torej imamo 6. točk danes.

O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za umik 4., 5. ali 6. točke dnevnega reda seje nismo prejeli. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem, vendar brez 7. točke dnevnega reda.

Prehajamo na odločanje. Prosim vse navzoče poslanke in poslance, da vstavite kartice v glasovalne naprave in preverite njihovo delovanje tako, da ob vloženi kartici gori oranžna lučka. Da ponovim za novince. Za glasovanje imamo na voljo 10 sekund. Tipka plus pomeni da, tipka minus pomeni ne, tipka X pomeni, da se vzdržim.

Glasujemo. Navzočih je 90 poslank in poslancev, za je glasovalo 90, nihče proti.

(Za je glasovalo 90.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 1. seje zbora določen.

Upam, da bodo večkrat taka glasovanja… / smeh/

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA IMENOVANJE PREDSEDNIKA IN PODPREDSEDNIKA MANDATNO-VOLILNE KOMISIJE.

V skladu s prvim odstavkom 10. člena Poslovnika Državnega zbora so začasni vodje poslanskih skupin in poslanca narodnih skupnosti na sestanku 9. maja 2022 določili, da mesto predsednika Mandatno-volilne komisije pripada poslanski skupini Gibanje Svoboda, mesto podpredsednika pa poslanski skupini Slovenske demokratske stranke. Začasni vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda gospod Robert Golob je sporočil, da za predsednico komisije predlaga gospo Janjo Sluga. Začasni vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Danijel Krivec pa za podpredsednico predlaga gospo Alenko Jeraj.

Predlog sklepa o imenovanju predsednice in podpredsednice Mandatno-volilne komisije je objavljen na e-klopi.

Prijavljenih k razpravi ni. Prehajamo na odločanje. Na glasovanje dajem predlog sklepa o imenovanju predsednice in podpredsednice Mandatno-volilne komisije.

Glasujemo. Navzočih je 90 poslank in poslancev, za je glasovalo 90, nihče proti.

(Za je glasovalo 90.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Začasne vodje poslanskih skupin in poslanca narodnih skupnosti so na podlagi sprejetega sklepa o številu mest v komisiji, ki pripadajo posamezni poslanski skupini, sporočili imena poslank in poslancev, članic in članov komisije. Tako je sestava Mandatno-volilne komisije naslednja: Janja Sluga, poslanska skupina Gibanja Svoboda, predsednica; Alenka Jeraj, poslanska skupina SDS, podpredsednica. Člani komisije so iz poslanske skupine Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, Borut Sajovic, Matej Arčon, Nataša Avšič Bogovič, Monika Pekošak, mag. Darko Kranjc in Barbara Kolenko Helbl. Iz poslanske skupine SDS Danijel Krivec, Anja Bah Žibert, Jože Tanko in Zvonko Černač. Iz poslanske skupine Nove Slovenije – krščanski demokrati Jožef Horvat, iz Poslanske skupine Socialnih demokratov mag. Bojana Muršič, iz poslanske skupine Levica dr. Matej T. Vatovec, od poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti gospod Ferenc Horváth. S tem zaključujem 1. točko dnevnega reda.

Prosim, da se za pripravo 2. točke dnevnega reda, to je Potrditev mandatov poslancev, sestane Mandatno-volilna komisija. Seja Mandatno-volilne komisije se bo začela ob 12.05, torej čez slabih 30 minut, v velikem salonu, ki se nahaja nasproti velike dvorane.

Prekinjam 1. sejo zbora, ki jo bomo nadaljevali ob ob 13.35, približno čez dve uri.

Sporočilo Mandatno-volilne komisije je pripravljeno. In če ste za to, lahko nadaljujemo s sejo, ne čakamo še naprej. Smo za to? (Da.) V redu.

Nadaljujemo s prekinjeno 1. sejo Državnega zobra.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA POTRDITEV MANDATOV POSLANCEV.

Poročilo Mandatno-volilne komisije in zapisnik Državne volilne komisije o ugotovitvi izida volitev poslancev v Državni zbor sta objavljena na e-klopi.

Obveščam vas, da so do seje Mandatno-volilne komisije prispele tri vloge v zvezi s potrditvijo mandatov, ki so objavljene na e-klopi. Mandatno-volilna komisija jih je presodila z vidika določb 109. člena Zakona o volitvah v državni zbor in ugotovila, da vlog ni mogoče šteti kot pritožbe po 109. členu navedenega zakona. Pritožbe kandidatov in predstavnikov list kandidatov na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v državni zbor niso bile vložene.

Prosim predsednico Mandatno-volilne komisije gospo Janjo Sluga, da predstavi poročilo Komisije.

Prosim.