Govor

Borut Pahor

Gospod predsedujoči, gospe in gospodje!

Včeraj se je v Kočevju pripetila huda tovarniška nesreča, ki je doslej terjala pet življenj, dve osebi pa sta v kritičnem stanju. V imenu Republike Slovenije in vseh nas tukaj navzočih izražam sožalje in sočutje z njihovimi družinami. Z vsemi prizadetimi izražamo solidarnost. Država bo storila vse, kar je v njeni moči, da bo v tej tragediji v pomoč. Prosim, da vstanemo in se z minuto molka poklonimo preminulim.

/ minuta molka/

Hvala.

Spoštovani gospod predsedujoči, spoštovani poslanke in poslanci! Sprejmite najprej prosim moje iskrene čestitke za vašo izvolitev. Želim vam uspešno delo za skupno dobro! Sprejmite prosim tudi moje iskreno priporočilo za naše odlično sodelovanje. Vsem, ki smo tako ali drugače poklicani za vodenje državnih zadev, privoščim zadoščenje, da po najboljših močeh izpolnjujemo visoka pričakovanja naših ljudi.

Visoki zbor! Predstavljamo ljudstvo in v njegovem imenu, skladno s pristojnostmi vodimo državo. Zaupana nam je skrb za mir in varnost, blaginjo in ugled Slovenije v svetu. O tem, kako doseči, imamo tako kot ljudje, ki jih predstavljamo, različna stališča in poglede. Ta različnost je velikansko bogastvo, če znamo z njo prav ravnati. Z našo funkcijo smo prevzeli neko državno poklicanost, da to različnost spoštujemo in jo usklajujem. Naše sodelovanje v skupno dobro krepi splošno zaupanje v demokracijo, politiko in državo.

Visoki zbor! V letošnjem letu čaka mene kot predsednika republike in vas kot državni zbor nekaj skupnih nalog. Prva je oblikovanje nove slovenske vlade. V skladu z 225. členom Poslovnika Državnega zbora moram najkasneje v 30 dneh po konstituiranju Državnega zbora predlagati kandidata za predsednika Vlade. Na voljo imam torej 30 dni, vendar s predlogom ne bom odlašal. Državni zbor bom o svoji odločitvi seznanil takoj, ko bo to mogoče. Ko me bo novoizvoljeni predsednik ali predsednica Državnega zbora obvestila, da so imenovani vsi vodje poslanskih skupin, jih bom v skladu s 111. členom Ustave povabil na posvet o kandidatu za predsednika Vlade. Glede na izkušnje smemo pričakovati, da bodo posvetovanja najpozneje v ponedeljek, 23. maja letos.

Glede na razplet volitev in izjave voditeljic in voditeljev parlamentarnih strank pričakujem, da bom lahko še istega dne ugotovil prepričljivo podporo za mandatarja. Tako bom še istega dne, torej najpozneje v ponedeljek, 23. maja, podpisal predlog kandidature za predsednika Vlade in vam jo poslal v Državni zbor. V tem smislu bom v okviru svojih pooblastil storil vse, kar je v moji moči, za čimprejšnje oblikovanje nove slovenske vlade.

Izkoriščam to priložnost, da se vladi predsednika Janeza Janše, ki ji s konstituiranjem danes preneha poln mandat, zahvalim za njegovo in njeno delo v zahtevnih okoliščinah in naše dobro sodelovanje.

Visoki zbor! Poleg oblikovanja nove vlade, nam zakon nalaga skupno vlogo pri izbiri in izvolitvi novega predsednika Računskega sodišča. Mandat sedanjemu predsedniku poteče 31. maja letos. Skladno s posveti z vodji poslanskih skupin prejšnjega sklica sem v pozivu za zbiranje predlogov možnih kandidatov določil kot rok za oddajo prijav 15. april 2022. Na poziv so se prijavili štirje kandidati. V skladu z že omenjenim posvetom z vodji poslanskih skupin prejšnjega sklica sem se v ponovnem pozivu za zbiranje predlogov za imenovanje viceguvernerja, člana Sveta Banke Slovenije, odločil, da kot rok za oddajo prijav določim 6. maj 2022. Prav tako so prijavljeni štirje kandidati. Ker je mandat dosedanjemu viceguvernerju potekel 5. aprila, je v tem trenutku ta položaj nezaseden. Edini nezaseden položaj, o katerem mora odločati Državni zbor.

Poslanske skupine v Državnem zboru vljudno prosim, da se čim prej posvetujejo o prijavljenih kandidatih. Vodjem poslanskih skupin si dovolim predlagati, da se v času posvetovanj o izbiri kandidatov za obe funkciji, vsaj načeloma, pogovorimo že na posvetovanju, ki je namenjeno sicer izbiri kandidata za novega predsednika Vlade.

Spoštovani gospe poslanke in gospodje poslanci, v skoraj desetih letih mojih dveh mandatov sem oziroma bom sodeloval s štirimi sestavami, s štirimi sklici Državnega zbora. Izkoriščam to priložnost, da se iskreno zahvalim vsem poslankam in poslancem, s katerimi sem doslej oblikoval predloge kandidatur za visoke položaje v državi. Izkazalo se je, da so posvetovanja koristna, čeprav se je seveda tudi primerilo, da predlagani kandidat ali kandidatka ni dobil potrebne podpore pri tajnem glasovanju v Državnem zboru. Dejstvo pa je, da v vseh teh letih nikoli ni prišlo do tako imenovanega institucionalnega deficita ali krize posameznih institucij, ker ne bi pravočasno izvolili njihovih predstojnikov. To se mi zdi za nemoteno, učinkovito in demokratično delovanje institucij politične in pravne države velikega pomena in dosežek, na katerega smo lahko vsi skupaj zelo ponosni. V tem smislu se v enaki meri za tvorno sodelovanje priporočam tudi temu sklicu Državnega zbora.

Visoki zbor! Nova zakonodajna in izvršna oblast začenjata mandat v domačih in mednarodnih razmerah, ki sicer upravičeno vzbujajo dolžne skrbi, ni pa nobenih razlogov za strah, če bomo ob običajnem političnem razhajanju znali pri najpomembnejših državnih zadevah poiskati skupni jezik. Jasno je, da smo se skupaj z zahodnim svetom, ki mu pripadamo, znašli v položaju, ki nas še posebej preizkuša. Komaj se je, upajmo, končala huda dveletna svetovna zdravstvena kriza, pa se je že začela strašna vojna v Ukrajini. Doslej nevtralni Finska in Švedska razmišljata o priključitvi zvezi Nato. Optimistične napovedi o okrevanju svetovnega gospodarstva so se umirile. Skupaj z našimi partnerji in zavezniki v Evropski uniji in zvezi Nato, bomo morali dobro in modro premišljevati, kako skupaj naprej. Toda, vse to niso nerešljivi problemi. Slovenija je iz zdravstvene krize izšla v boljši kondiciji, kot je izšla iz finančne pred desetimi leti. Naše možnosti, da pospešimo vsestranski razvoj so ugodne. Koliko bomo pri tem uspešni, je v veliki meri odvisno od tega, kakšno splošno družbeno razpoloženje bomo uspevali ustvariti ‒ bomo navdihovali spoštovanje in sodelovanje ali prezir in izključevanje? Odgovor je odvisen samo od nas in od nas samih. V nas so položeni upi naših ljudi.

Hvala za vašo pozornost in srečno Slovenija.

/ aplavz/