Govor

Igor Zorčič

Spoštovani predsednik Republike Slovenije, spoštovani poslanke in poslanci devetega sklica Državnega zbora, še posebej pozdravljeni novoizvoljeni poslanke in poslanci, spoštovani gostje!

Letos praznujemo 30 let Državnega zbora, našega hrama demokracije, stičišča naroda, narodnih interesov, skratka osrednje točke slovenske države. Naš demokratični parlamentarizem šteje 30 let. Včasih uporabim tisto prispodobo, ko govorimo o hišnih ljubljenčkih pa pravijo, da je sedem pasjih let kot eno človeško. Jaz sem prepričan, da 30 let demokracije predstavlja morda pet ali šest človeških. Včasih, ko smo nekoliko bolj kritični sami do sebe, bi prej rekel pet kot šest. A vendarle sem tudi po izteklem mandatu prepričan, da je naša demokracija še bolj izkušena, še bolj robustna, saj smo v preteklem obdobju tekom preteklega mandata preizkusili praktično vse institute, ki jih ponujajo naša ustava, naš poslovnik, naš ustavni sistem. Prepričan sem, da nas je preteklo obdobje, iztekli mandat obogatil s preštevilnimi izkušnjami in da smo na pravi poti, da demokracijo nadgradimo in da tudi tistim starejšim demokracijam v Evropski uniji in po svetu pokažemo, kako odločni smo graditi našo državo tudi v prihodnje.

Pretekli mandat je bil poseben. Verjamem, da se bomo čez morda 15, 20 let tega mandata spomnili najprej po eni stvari, to je po fotografijah, na katerih smo poslanke in poslanci z maskami. Imeli smo to srečo, da na začetku teh mask ni bilo potrebno nositi, da smo se vsaj spoznali. Vesel sem, da so takšne okoliščine tudi danes, ko se spoznavate v novem sklicu. Ampak ne glede na to, da so nas prevevale težke zdravstvene, tudi gospodarske okoliščine, ki so se potem izvijale iz same epidemije, pa seveda politične, smo storili veliko dobrih stvari. Ena izmed pomembnejših, ki se bo, verjamem, nadgrajevala tudi skozi čas, je ureditev dela na daljavo. S tem je Državni zbor postal še veliko bolj robusten za težke gospodarske, epidemiološke in drugačne situacije, za naravne nesreče, oziroma če povem drugače, nikakršnih izgovorov več v prihodnje ne bo, da bi delo Državnega zbora kakorkoli delegirali ali ga ukinjali. Prepričan sem, da smo velik korak naredili tudi s sprejetjem Etičnega kodeksa za poslanke in poslance. Gre za naš pravilnik, glede katerega so bila mnenja različna, pa vendarle smo ga sprejeli s preko dvotretjinsko večino. Ne glede na to, da smo obravnavali samo nekaj primerov – nenazadnje je treba tukaj spomniti, da je za tako imenovano obsodbo potrebna dvotretjinska večina – je ta kodeks vendarle na nek način ponotranjen in se tega sklica po družbenih omrežjih, kjer se vrtijo raznorazni odlomki naših sej, ne bomo spomnili po kakšnih prav posebej zavržnih izpadih poslank in poslancev. Prepričan sem, da bo ta kodeks živel naprej, da ga boste nadgrajevali, da boste izboljšali postopek in da bomo ne nazadnje vsi skupaj, torej aktivni politiki, državljanke in državljani, ne samo v tej hiši, tudi na družbenih omrežjih poskrbeli za to, da bi vendarle spoštovali eden drugega, da Državni zbor ali pa ulica ne bi bila poligon za medsebojno obračunavanje, ampak za medsebojno sodelovanje, za iskanje skupnih poti. Prepričan sem – in tudi tega smo se lotili v preteklem mandatu – da je potrebno delati tudi na mladih, da mladi ne dobijo informacij o politiki, o Državnem zboru, o poslancih samo od svojih, včasih jeznih staršev, ampak da pridejo sami v to hišo in da začnejo zgodaj spoznavati, kaj je to parlamentarizem in na kakšen način mora družba sprejemati skupne odločitve. Samo na ta način bomo čez 20, 30 let pridobili najboljše politike, ki bodo sprejemali najboljše odločitve.

Spoštovane poslanke in poslanci, pred vami je – prepričan sem, da se tega zavedate – težak mandat. Mednarodne okoliščine, ki vplivajo na naše življenje, niso zavidljive. Priča smo vojni. Verjetno njenih posledic niti še ne čutimo, pa jih zagotovo bomo. Prepričan sem, da bodo pred vami zelo težke odločitve. Ne samo zato, ker prehajamo v neko neznano obdobje, tako kot je bilo pred letom ali dvema neznano obdobje, ki ga je postavil pred nas covid, ampak tudi zato, ker se bo ne glede na to, da smo imeli volitve in se je družbeni pritisk morda nekoliko sprostil, kot bi spustil ventil, vendarle neka tenzija nadaljevala ter bodo interpretacije o delu bodoče koalicije in bodoče opozicije diametralno nasprotne. Za vas, spoštovane kolegice in kolegi, ki ste novi v Državnem zboru, sem prepričan, da se boste soočili še z drugimi zadevami, s takšnimi, s kakršnimi se starejši poslanci, tisti, ki prihajajo že iz prejšnjega mandata, morda ne bodo. Vaše delo bodo ocenjevali še posebej kritično, še posebej se bo včasih komu zdelo, da delate narobe, tudi ko ne boste delali narobe, pa vam bodo pripisovali neizkušenost pa se bodo do vas obnašali včasih nekoliko pokroviteljsko. Ampak vendarle naj ti izzivi, ki smo jim priča, pred vas postavijo vso odgovornost in ves elan, ki ga imate danes, zato da boste sprejemali najboljše odločitve in da se ne boste vdali nekim dnevnopolitičnim kritikam. Prepričan sem, da se boste dobro odločili, ko bo potrebno delati na izboljšanju našega zdravstvenega sistema, ko se boste soočili z davčno politiko, ne nazadnje tudi s položajem vojske, sploh v teh okoliščinah, kakršnim smo priča v tako rekoč neposredni soseščini. In ne nazadnje ko se boste soočali z Zakonom o dolgotrajni oskrbi, ki je sicer bil sprejet v prejšnjem mandatu, pa je vendar pomanjkljiv, saj ne določa nekega dolgoročnega financiranja, o katerem se bo še potrebno odločiti.

Spoštovane poslanke in poslanci, imamo svojo državo, 30 let. Veliko večji narodi, kot smo mi, nam jo zavidajo, se borijo zanjo, umirajo zanjo, mi se pa včasih obnašamo, kot da je to nekaj samoumevnega. Pa ni. To ni dediščina, ki so jo s težkim delom pridobili naša mati, naša babica, naš dedek. To ni to. Naša država je naša zaveza in odgovornost do naših zanamcev. Upam, da se vsi tega dobro zavedamo, da boste vsi ravnali v tem duhu ne glede na to, ali ste ene ali druge politične barve, in da bodo vaše odločitve takšne, da bodo koristile na koncu vsem.

Spoštovani, naj se za konec zahvalim vsem, s katerimi smo sodelovali, poslankam, poslancem v prejšnjem mandatu in ne nazadnje tudi službam Državnega zbora, ki so nepogrešljive za to, da Državni zbor dela kot namazan stroj in da poslanke in poslanci nimajo izgovora, da ne bi sprejemali takšnih odločitev, kot so jih obljubili.

Spoštovani, želim vam uspešno delo in veliko odločitev v korist vseh državljank in državljanov. Hvala lepa.

/ aplavz/