Govor

Peter Jožef Česnik

Predsedniku republike gospodu Borutu Pahorju se zahvaljujem za te spodbudne besede in hvala, gospod predsednik, ker ste nas počastili v tej prvi sklicni seji Državnega zbora. Hvala.

Poslance in poslanke obveščam, da za današnjo sejo nismo prejeli nobenega opravičila. Na to sejo sta vabljena tudi predsednik Državne volilne komisije gospod Anton Gašper Frantar in direktor Državne volilne komisije gospod Dušan Vučko, in sicer k 2. točki dnevnega reda.

Še enkrat vse prisotne lepo pozdravljam!

Zdaj pa prehajamo na pravo delo. Prehajamo na določitev dnevnega reda 1. seje Državnega zbora. Predlog dnevnega reda je pripravljen v skladu s prvim odstavkom 10. člena Poslovnika Državnega zbora in ste ga prejeli z dopisom z dne 18. junija 2018. Začasne vodje poslanskih skupin in poslanca narodnih skupnosti so določili naslednji predlog dnevnega reda: 1. točka Imenovanje predsednika in podpredsednika Mandatno-volilne komisije, 2. točka Potrditev mandatov poslancev in 3. točka Volitve predsednika Državnega zbora.

O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Zboru torej predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem. Prehajamo na odločanje. Prosim vse navzoče poslanke in poslance, da vstavite kartice za glasovalne naprave. Njihovo delovanje preverite tako, da na desni strani vložene kartice gori oranžna lučka – to je v glavnem za nas novince, tudi mene.

Glasujemo. Navzočih je 86 poslank in poslancev, za je glasovalo 86, proti nihče.

(Za je glasovalo 86.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 1. seje zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA IMENOVANJE PREDSEDNIKA IN PODPREDSEDNICE MANDATNO-VOLILNE KOMISIJE.

V skladu s prvim odstavkom 10. člena Poslovnika Državnega zbora so začasni vodje poslanskih skupin in poslancev narodne skupnosti na sestanku 18. junija 2018 določili, da mesto predsednika Mandatno-volilne komisije pripada Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke – SDS, mesto podpredsednice pa Poslanski skupini Liste Marjana Šarca. Začasni vodja Poslanske skupine SDS Danijel Krivec je sporočil, da za predsednika komisije predlaga Jožeta Tanka. Začasni vodja Poslanske skupine Lista Marjana Šarca Brane Golubovič pa za podpredsednico predlaga Tino Heferle. Predlog sklepa o imenovanju predsednika in podpredsednice Mandatno-volilne komisije ste prejeli. Nobenega razpravljavca, kakor vidim, torej gremo naprej.

Prehajamo na odločanje. Na glasovanje dajem predlog sklepa o imenovanju predsednika in podpredsednice Mandatno-volilne komisije.

Glasujemo. Navzočih je 89 poslank in poslancev, za je glasovalo 81, proti nihče.

(Za je glasovalo 81.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Začasni vodje poslanskih skupin in poslanca narodnih skupnosti so na podlagi sprejetega sklepa o številu mest v komisiji, ki pripadajo posamezni poslanski skupini, sporočili imena poslank in poslancev članic in članov komisije. Tako je sestava Mandatno-volilne komisije naslednja: gospod Jože Tanko Poslanska skupina SDS – predsednik, Tina Heferle Poslanska skupina Liste Marjana Šarca – podpredsednica. Člani komisije so: iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke gospod Franc Breznik, gospa Jelka Godec, gospa Alenka Jeraj, gospod Danijel Krivec; iz Poslanske skupine Marjana Šarca gospa Lidija Divjak Mernik, gospod Rudi Medved; iz Poslanske skupine Socialnih demokratov gospod Matjaž Han, mag. Bojana Muršič; iz Poslanske skupine SMC, Stranke modernega centra, Janja Sluga in Igor Zorčič; iz Poslanske skupine Levica Luka Mesec in dr. Matej T. Vatovec; iz Poslanske skupine Nove Slovenije – krščanskih demokratov gospod Jožef Horvat; iz Poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek gospod Marko Bandelli; iz Poslanske skupine Desus, Demokratične stranke upokojencev Slovenije, gospod Franc Jurša; iz Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke gospod Dušan Šiško; in od poslancev Italijanske in madžarske narodne skupnosti Ferenc Horváth.

S tem zaključujem 1. točko dnevnega reda.

Prosim, da se za pripravo 2. točke dnevnega reda sestane Mandatno-volilna komisija. Seja Mandatno-volilne komisije se bo začela opoldne, to je ob 12. uri v velikem salonu, ki se nahaja nasproti velike dvorane. Članice in člane komisije prosim, da s seboj vzamete gradivo, ki ste ga prejeli v zvezi z 2. točko dnevnega reda.

Prekinjam 1. sejo zbora, ki jo bomo nadaljevali ob 14. uri.

PREDSEDUJOČI PETER JOŽEF ČESNIK: No, pa smo zopet tukaj in bomo začeli in nadaljevali 1. sejo Državnega zbora, ki je bila prekinjena za te dve uri.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA POTRDITEV MANDATOV POSLANCEV.

Poročilo Mandatno-volilne komisije in zapisnik Državne volilne komisije o ugotovitvi izida predčasnih volitev ter Sklep o popravku zapisnika Državne volilne komisije ste prejeli. Obveščam vas, da sta do seje Mandatno-volilne komisije prispeli dve vlogi kandidata za poslance in predstavnika liste kandidatov, ki sta objavljeni na spletnih straneh Državnega zbora. Pritožbe kandidatov in predstavnikov list kandidatov na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor niso bile vložene.

Prosim predsednika Mandatno-volilne komisije gospoda Jožeta Tanka, da predstavi poročilo komisije.

Gospod Tanko.