Govor

Zmago Jelinčič Plemeniti

Pozdravljeni vsi skupaj!

Danes odločamo o treh odborih Gre za Odbor za zadeve Evropske unije, Odbor za zunanjo politiko in Splošni odbor.

Skrajni čas je, da se poenotimo in izberemo te odbore, da lahko začnemo delati. Dejstvo je, da na področju zunanje politike nas Hrvatje stiskajo na vsakem koraku. V zadnjih desetih dneh smo jih dobili po glavi vsaj trikrat. Najprej je lex Agrokor postal del acquis communautaire, potem odločitev Evropske komisije, da se ne bo vtikala v zadeve o mejah med Slovenijo in Hrvaško, in tretja zadeva, da Hrvatje že posegajo po slovenskem ozemlju – to, kar sem že zdavnaj povedal, – in delajo školjčišče v slovenskih teritorialnih vodah, če vzamemo v poštev final award. Dejstvo je, da je skrajni čas, da Državni zbor sprejme trdna stališča proti Hrvatom. Brez tega, da bi imeli te tri odbore formirane, tega pač ne bomo mogli storiti.

Tudi kar se tiče ostalih zadev, finančnih zadev, je nujno, da začnemo razpravljati o vseh zadevah v Splošnem odboru. Dejstvo je, da finančniki na zahodu že razmišljajo o obremenitvi naših obveznic. Tako naj bi bila donosnost obveznic višja, kot je zdaj, kar pomeni, da bo morala država dati še kakšno milijardo evrov zraven, če se ne bo formirala vlada oziroma če se bo poskušala formirati neka čudna vlada iz štirih, petih, šestih, sedmih, petnajstih strank. To je slaba popotnica za državo. Iz tega lahko dobimo samo po glavi in v letu, letu in pol ponovne predčasne volitve.

Mislim, da nam dela na teh odborih ne bo zmanjkalo. Ogromno ga bo, sej bo cela vrsta, in upam, da bomo vsi delali v korist lastne domovine. To lahko trdim za svojo stranko, pa še za kakšno. Pri nekaterih strankah je pa to vprašljivo. Zato to izvolimo, potrdimo in gremo na delo.

Hvala lepa.