Govor

Hvala za besedo, spoštovana podpredsednica. Lep pozdrav kolegicam in kolegom!

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke predlagamo v skladu s prvim odstavkom 199. člena Poslovnika Državnega zbora v povezavi s prvim odstavkom 20. člena Poslovnika Državnega zbora za podpredsednika Državnega zbora našega kolega Jožeta Tanka.

Na mesto podpredsednika Državnega zbora ga predlagamo kot dolgoletnega poslanca in izkušenega politika. Od leta 1995 do leta 2002 je bil župan občine Ribnica, v Državni zbor pa je bil prvič izvoljen že leta 2000 in nato v vseh mandatih do današnjega. Dobrih 13 let, od aprila 2005 do junija 2018, je tudi vodil našo poslansko skupino in to zahtevno funkcijo zelo dobro opravljal. V vseh poslanskih mandatih je bil tudi član več delovnih teles Državnega zbora, med drugim tudi predsedoval Odboru za kulturo, šolstvo in šport, trenutno pa predseduje Mandatno-volilni komisiji Državnega zbora.

V naši poslanski skupini smo prepričani, da je gospod Jože Tanko s svojimi bogatimi poslanskimi izkušnjami, predvsem pa z odličnim poznavanjem poslovnika Državnega zbora sposoben to funkcijo podpredsednika Državnega zbora opravljati vestno in odgovorno, kar seveda pričakujemo tudi od vseh ostalih podpredsednikov Državnega zbora. Mi verjamemo, da je gospod Jože Tanko velika dodana vrednost za nadaljnje vodenje Državnega zbora in bo v veliko pomoč tudi tako imenovanim novim obrazom, ki bodo sedeli na tem odgovornem mestu, predvsem je pa s svojim dosedanjim delom dokazal, da je vedno pošten in odgovoren do vseh, ki sodelujejo v parlamentarnem procesu, in da ne favorizira nikogar. Verjamem, da bo dobil tudi veliko podporo.