Govor

Tina Heferle

Predsedniku mag. Mateju Toninu se zahvaljujem za obrazložitev.

V skladu z 2. in 3. odstavkom 202. člena Poslovnika Državnega zbora ugotavljam, da se je Državni zbor seznanil z naslednjim sklepom: Državni zbor ugotavlja, da je mag. Matej Tonin 23. avgusta 2018 podal pisno izjavo o odstopu s funkcije predsednika Državnega zbora, zato mu preneha funkcija predsednika Državnega zbora. Ob tem se mag. Mateju Toninu zahvaljujem za korektno opravljeno delo prvega med enakimi v Državnem zboru in mu želim najboljše pri nadaljnjem poslanskem delu.

Ker je predsedniku Državnega zbora prenehala funkcija, ga v skladu s 3. odstavkom 20. člena Poslovnika Državnega zbora do izvolitve novega predsednika nadomeščam jaz.

Prehajamo na obravnavo Predloga sklepa o opravljanju funkcije poslanke namesto poslanca, ki opravlja funkcijo predsednika Vlade. Ker poslanec Marjan Šarec v času, ko opravlja funkcijo predsednika Vlade, ne more opravljati funkcije poslanca, je Državna volilna komisija zboru posredovala sklep o ugotovitvi, da pripada pravica za nadomeščanje poslanca Marjana Šarca v času, ko ta opravlja funkcijo predsednika Vlade, Karli Urh.

Sklep Državne volilne komisije je obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je zboru tudi pisno poročala in predložila predlog sklepa.

Želite, poročevalec komisije, besedo? Ne.

Želite besedo, predstavnik poslanskih skupin? Tudi ne.

Končali smo s predstavitvijo stališč poslanskih skupin, besedo predajam poslankam in poslancem. Želi morda kdo besedo? Tudi ne.

Glede na to, da k celotni 1. točki ni vnaprej najavljenih razpravljavcev, se poslanke in poslanci k vsaki podtočki prijavijo sproti, pri čemer lahko vsak razpravlja samo enkrat.

Želi kdo besedo? Ne.

Zaključujem razpravo.

Prehajamo na glasovanje. Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: V času, ko poslanec Marjan Šarec, ki opravlja funkcijo predsednika Vlade, v skladu s prvim odstavkom 14. člena Zakona o poslancih ne more opravljati funkcije poslanca, opravlja to funkcijo v skladu z drugim odstavkom 14. člena Zakona o poslancih od 23. avgusta 2018 Karla Urh, rojena 7. 6. 1961, stanujoča Zgornje Stranje 31a, Kamnik.

Glasujemo. Navzočih je 79 poslank in poslancev, za je glasovalo 79 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 79.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Poslansko kolegico Karlo Urh vabim, da se nam pridruži in zasede svoje poslansko mesto, in kolegici želim, da bi v poslanskih klopeh uspešno opravljala delo poslanke.

Prehajamo na volitve podpredsednika Državnega zbora. Skupina 25 poslank in poslancev s prvopodpisano Anjo Bah Žibert je Državnemu zboru 22. avgusta 2018 v skladu s prvim odstavkom 199. člena in v povezavi s prvim odstavkom 20. člena Poslovnika Državnega zbora predlagala, da za podpredsednika Državnega zbora izvoli Jožeta Tanka.

Želite besedo za dopolnitev obrazložitve, predstavnik predlagatelja Danijel Krivec? Izvolite.