Govor

mag. Dejan Židan

Hvala, gospod Zorčič.

S tem smo, spoštovane poslanke in poslanci, končali s predstavitvijo stališč poslanskih skupin. Tudi prijavljenih k razpravi ni.

Zato prehajamo na izvedbo glasovanja. V skladu s tretjim odstavkom 199. člena Poslovnika Državnega zbora o izvolitvi podpredsednika Državnega zbora Državni zbor odloča s tajnim glasovanjem. V skladu s prvim odstavkom 92. člena Poslovnika Državnega zbora vodi tajno glasovanje komisija, ki jo sestavljajo predsedujoči ter štirje poslanci, ki jih izvoli Državni zbor. Vodje poslanskih skupin so že posredovali predloge za člane komisije, ki vodi glasovanje. To so gospod Franc Breznik, Poslanska skupina SDS, gospa Andreja Zabret, Poslanska skupina LMŠ, gospa Janja Sluga, Poslanska skupina SMC, in gospod Blaž Pavlin, Poslanska skupina NSi.

Član te komisije sem tudi sam kot predsedujoči. Pri delu komisije bo sodelovala tudi namestnica generalne sekretarke Jerneja Bergoč.

Ali kdo takemu predlogu ter predlogu za sestavo komisije nasprotuje? Če ne, prehajamo na odločanje.

Glasujemo. Navzočih je 79 poslank in poslancev, za je glasovalo 72, proti nihče.

(Za je glasovalo 72.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je komisija o predlagani sestavi v celoti izvoljena.

V skladu s tretjim odstavkom 92. člena Poslovnika Državnega zbora bo poslankam in poslancem glasovnica vročena tako, da pride vsak poslanec k mizi predsedujočega in pove svoje ime in priimek. Glasuje se tako, da se na glasovnici obkroži beseda »za« ali beseda »proti«. V skladu s petim odstavkom 91. člena Poslovnika Državnega zbora je neizpolnjena glasovnica neveljavna. Neveljavna je tudi glasovnica, iz katere volja poslanke oziroma poslanca ni jasno razvidna. V skladu s četrtim odstavkom 199. člena Poslovnika Državnega zbora bo kandidat za podpredsednika Državnega zbora izvoljen, če bo zanj glasovala večina vseh poslancev, to je 46 ali več. Glasovali bomo v dvorani v glasovalnih kabinah. Poslanke in poslanci boste izpolnjene glasovnice oddali v glasovalno skrinjico, ki bo v dvorani na mizi ob kabinah za glasovanje.

S tem prehajamo na izvedbo tajnega glasovanja. Prosim poslanko in poslanca, ki mi bosta pomagala pri glasovanju, da se takoj zglasita v sobi 217, kjer boste prevzeli volilni material. Glasovanje se bo začelo ob 13.20 in bo trajalo do 13.35(. Po končanem glasovanju prosim poslanki in poslanca, ki mi boste pomagali pri glasovanju, da se zberete v sobi 217. Prekinjam to točko dnevnega reda in sejo zbora, ki jo bomo nadaljevali ob 13.50. Hvala.

(Seja je bila prekinjana ob 13.14 in se je nadaljevala ob 13.50.)