Govor

Robert Polnar

Spoštovani gospod predsednik Državnega zbora, gospe poslanke, gospodje poslanci!

Podajam poročilo Odbora za finance o predstavitvi dr. Andreja Bertonclja kot kandidata za ministra za finance. Dr. Andrej Bertoncelj se je skladno z 112. členom Ustave Republike Slovenije ter prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora 6 septembra letošnjega leta predstavil Odboru za finance in odgovarjal na zastavljena vprašanja članic in članov odbora. Predlagani kandidat za ministra je v uvodni prestavitvi obširno predstavil najprej svojo vizijo, da mora Slovenija ostati ekonomska, uspešna in socialna država, kar bo Ministrstvo za finance dosegalo z zagotavljanjem stabilnega javnofinančnega okolja, dobro delujočim finančnim sistemom ter soustvarjanjem stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja. Kandidat za ministra je predstavil svojo oceno ekonomskega stanja Slovenije ter poudaril, da mora Slovenija povečevati ekonomsko uspešnost, pri čemer bo treba ustvarjati najvišji možni bruto domači proizvod. Izpostavil je potrebo po spoštovanju fiskalnega pravila ter zavez iz evropskega pakta stabilnosti in rasti. Nadalje je poudaril, da lahko le nadaljevanje visoke gospodarske rasti zagotovi večje obsege javnih izdatkov za različne namene. Napovedal je, da bo Ministrstvo za finance aktivno delovalo pri soustvarjanju razvojnih priložnosti in pogojev za povečevanje ekonomske učinkovitosti Slovenije.

V nadaljevanju je kandidat podal še ključne usmeritve Ministrstva za finance glede na posamezna področja dela. Na področju proračuna je napovedal nadaljevanje postopne javnofinančne konsolidacije Slovenije. Napovedal je sodelovanje pri izvedbi predvidenih strukturnih reform, ki so sicer v pristojnosti drugih resorjev, a imajo pomembne javnofinančne posledice. Napovedal je učinkovito upravljanje z dolgom sektorja država. Na davčnem področju je poudaril celovito proračunsko nevtralno davčno strukturiranje, pregled in analizo davčnih bremen, povečevanje učinkovitosti pobiranja dajatev ter prenovo nekaterih zakonov na davčnem področju. Nadalje je predstavil usmeritve v zvezi s finančnim sistemom, kjer je poudaril, da je v sodelovanju z Banko Slovenije treba zagotoviti pogoje, da bodo banke povečale obseg kreditiranja gospodarstva. Napovedal je nadaljevanje prodaje Nove Ljubljanske banke, d. d., ter Abanke, d. d. Na mednarodnem finančnem področju pa je napovedal nadaljevanje s politiko aktivnega sooblikovanja evropskih politik ter aktivno delovanje v okviru Organizacije za evropsko sodelovanje in razvoj.

Članice in člani odbora so v razpravi kandidatu za ministra dr. Andreju Bertonclju postavili mnoga vprašanja in ob tem izpostavili še posebej problematiko dodatnega zadolževanja ter zniževanje javnega dolga. Opozorili so na strukturo deficita in potrebo po strukturnih reformah; opozorili so na pomembnost spoštovanja fiskalnega pravila; izpostavili so vprašanja glede davčne zakonodaje ter pri tem posebej omenili davek na dodano vrednost, zakon o davku na nepremičnine, davke na osebne prejemke, trošarine, davek na motorna vozila in vprašanje dohodninske lestvice ter socialne kapice. Izpostavili so problematiko izterjav davčnega dolga, prav tako tudi pomen oblikovanja Demografskega rezervnega sklada, ki bo v prihodnosti zagotavljal stabilnost pokojninskega sistema predvsem zaradi pričakovane poslabšane demografske slike v Sloveniji. Izpostavili so učinkovitost črpanja sredstev Evropske unije s poudarkom na koheziji ter ob tem omenili problematiko področja razvoja podeželja, kjer se sredstva Evropske unije najbolj zmanjšujejo in ne zadoščajo za vse predvidene programe. Izpostavili so tudi pomembnost financiranja lokalne samouprave, vzpostavitve drugačnega modela za izračun primerne porabe v občinah ter ob tem izpostavili problematiko investicijskih odhodkov, ki naj bodo osnova za prenovljen model izračuna primerne porabe. Ob tem je bilo izpostavljeno tudi vprašanje obveznih nalog občin.

Predlagani kandidat za ministra je odgovoril na zastavljena vprašanja ter članice in člane odbora pri nekaterih vprašanjih še bolj podrobno in konkretno seznanil s svojimi stališči, pogledi in mnenji. Predvsem je pomembno, da je glede strukturnih reform opozoril za zaskrbljujoče demografske trende, se zavzel za hiter vstop mladih na trg dela ter kasnejši izstop starejših. Glede davčne zakonodaje je poudaril, da bodo spremembe potrebne, vendar brez dobre premišljenosti, brez osnovnih izračunov in predvsem brez vseh simulacij, ki bi jih takšne spremembe prenesle, ne bo zastopal nikakršnih sprememb.

Po končani predstavitvi predlaganega kandidata je Odbor za finance z 10 glasovi za in brez glasu proti sprejel mnenje, da je predstavitev dr. Andreja Bertonclja, kandidata za ministra za finance, ustrezna. Hvala lepa.