Govor

Gregor Perič

Hvala lepa za besedo, gospod predsednik.

Podajam poročilo k predlogu priporočila, ki smo ga včeraj, 25. septembra, obravnavali na Odboru za gospodarstvo kot matičnem delovnem telesu. Odboru je poleg predloga priporočila bilo predloženo še gradivo oziroma mnenje Zakonodajno-pravne službe, dopis Obrtno-podjetniške zbornice in pa mnenje Vlade. K samemu predlogu priporočila ni bilo vloženih amandmajev. Na seji odbora so pa sodelovali predstavnice in predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za finance, Obrtno-podjetniške zbornice, Gospodarske zbornice, Kluba slovenskih podjetnikov ter Zakonodajno-pravne službe.

Po uvodni dopolnilni obrazložitvi sta predstavnika predlagateljev, kot je bilo že rečeno, pojasnila namen predloga. V nadaljevanju je predstavnica Zakonodajno-pravne službe opozorila, da se vsebina predloga priporočila nanaša tudi na osebe, ki jih 11. člen Poslovnika Državnega zbora ne zajema, glede 2. točke predloga priporočila je pojasnila, da služba meni, da opis ukrepa ni primeren. V nadaljevanju je državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo podrobno pojasnil mnenje Vlade in izpostavil, da bodo v postopek sprejemanja morebitnih ukrepov vključeni vsi deležniki, tako gospodarstvo kot tudi socialni partnerji. Državna sekretarka Ministrstva za finance je izpostavila, da bo potrebna prenova sistema obdavčitve. Seveda smo dali besedo tudi Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Gospodarski zbornici Slovenije in Klubu slovenskih podjetnikov. Poudarili so, da so slovenski podjetniki, obrtniki in izvozniki ter tudi investitorji takšni, da potrebujejo predvidljivo in stabilno poslovno okolje ter primeren davčni sistem.

Sledila je razprava, zelo vsebinska, in moram reči, da tudi zelo korektna, za kar se kolegicam in kolegom zahvaljujem. V razpravi so bila postavljena vprašanja in podani odgovori. Na koncu je odbor v skladu s 171. in 126. členom Poslovnika Državnega zbora glasoval o obeh delih predloga priporočila in ju ni sprejel. S tem je bila obravnava predloga na matičnem delovnem telesu končana. Hvala lepa.