Govor

Hvala lepa, spoštovani gospod predsednik Državnega zbora, spoštovani gospod minister, državna sekretarka, drage kolegice, dragi kolegi!

Razlogi za sklic te izredne seje Državnega zbora so v slovenski ustavi. Tukaj mislim predvsem na 2. člen. Vsi ga poznamo: »Slovenija je pravna in socialna država.« Ampak najboljša socialna politika, gotovo se boste strinjali, je tista politika, ki omogoča dobra delovna mesta, ki omogoča, da lahko vsi razvijejo vse svoje potenciale, da vsak posameznik lahko razvije vse svoje intelektualne in druge potenciale, ki jih ima v sebi. Normalno je, da smo analizirali koalicijski sporazum, žal ni pogodba, je koalicijski sporazum, in iz tega koalicijskega sporazuma smo podpisniki zahteve za to sejo Državnega zbora ugotovili, da če se bo to realiziralo, kar je zapisano v koalicijskem sporazumu, se slabo piše slovenski socialni državi, slovenskemu podjetništvu.

Drugi razlog pa je tudi sovražna retorika do slovenskega gospodarstva, še posebej do slovenskih podjetnikov. Gospe in gospodje, ponavljam, nas je močno zaskrbel hujskaški ton, širitev neresnic, nespodobna politična kultura, populizem, tendencioznost, predvsem pa nedopusten sovražni govor do podjetnikov. Ta sovražni govor je treba ostro obsoditi in tudi nas je zaskrbelo odkrito pozivanje k vzpostavitvi nekega drugega družbenoekonomskega sistema, in in to z vsemi sredstvi na nedemokratičen način. Kolegica Suzana je že omenjala poziv k nacionalizaciji. To je eklatantni primer zahteve po rušenju ustavnega reda Republike Slovenije. Mislim tukaj na 33. člen Ustave, ki zagotavlja pravico do zasebne lastnine. Politika se mora odzvati na takšno retoriko.

Včeraj smo na Odboru za gospodarstvo govorili tudi o ekonomski svobodi. Prav včeraj je bilo objavljeno letno poročilo 2018 o ekonomski svobodi sveta. Ko sem prej omenjal, da je najboljša socialna politika tista, ki ustvarja dobra delovna mesta, da to nekoliko konkretiziram, je tista politika, ki omogoča ekonomsko svobodo. Po Friedmanu, ki je eden od treh nobelovcev, ki so leta 1996 začeli pravzaprav meriti ekonomsko svobodo. po Friedmanu je ekonomska svoboda prvi pogoj za vse druge svoboščine, tudi za politično, in je prvi pogoj za večjo konkurenčnost gospodarstva. Kolegice in kolegi, danes bi mi želeli, da bi razprava tekla v tej smeri, kako v Sloveniji zagotoviti čim večjo ekonomsko svobodo in čim večjo konkurenčnost. Odgovorimo si na vprašanje, ali smo zadovoljni poslanke in poslanci s tem, da je Slovenija na lestvici ekonomske svobode pristala na 71. mestu med 162 državami, kjer zadnje mesto zaseda Venezuela. Če je odgovor ja, smo s tem zadovoljni, potem nimamo nobenega dela. Drugo vprašanje. Odgovorimo si, ali smo zadovoljni, da je Slovenija na 37. mestu po lestvici konkurenčnosti švicarskega mednarodnega inštituta za razvoj menedžmenta. Ali smo s tem zadovoljni? Res je, sem ponosen, da smo v zadnjem letu po lestvici konkurenčnosti napredovali za 6 mest. Ali smo zadovoljni, da smo na 37. mestu od 63 držav? Če je odgovor ja, potem nimamo nobenega dela. Nova Slovenija ni zadovoljna s to pozicijo. Zakaj ne? Zato ker mi zmoremo več. Slovenci zmoremo več. Predvsem naši mladi, naši izobraženci. Mene zelo skrbi Gallupova raziskava, ki pravi, da je v lanskem letu kar 54 % mladih Slovencev izrazilo željo, da bi se radi izselili iz Slovenije. Zakaj? Podatek je rezultat odgovora mladih in je percepcija oziroma prepričanje in izkušnja, da se s trdim delom, izobrazbo in trudom nikamor ne pride. V tej smeri bi želeli, da bi to situacijo v Sloveniji, tudi z današnjo razpravo popravili.

Smo na začetku tega mandata, imamo veliko možnosti, le politična volja je potrebna. Hvala lepa.