Govor

Boštjan Poklukar

Spoštovani gospod predsednik, spoštovane poslanke in poslanci!

Ob predstavitvi Predloga zakona o spremembi Zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, ki vam ga je v obravnavo posredovala Vlada Republike Slovenije, sem v Državnem zboru že poudaril, da sem se s to problematiko seznanil ob primopredaji, ko sem septembra prevzel dolžnost ministra za notranje zadeve. Praktično vsak minister za notranje zadeve v samostojni Sloveniji se je v svojem mandatu ukvarjal s to tematiko in verjamem, da je prav vsak prišel do zaključka, da je ta vsebina močno pravno pa tudi politično kompleksna.

Prav zato sem na nek način zadovoljen, da so vaše dosedanje razprave pokazale, da je predlog sprememb odškodninskega zakona, s katerim Vlada poskuša odpraviti ugotovljeno neskladnost z ustavo, naletel na odobravanje večine v tem državnem zboru. Z navedeno odločbo Ustavnega sodišča je bila namreč zakonodajalcu dana možnost, da v 9-mesečnem roku sprejme novo zakonsko ureditev, s katero bo drugače urejena denarna odškodnina za škodo, povzročeno zaradi izbrisa, ki se upravičencem določi v sodnem postopku.

Vlada Republike Slovenije je 3. decembra 2018 obravnavala in določila besedilo Predloga zakona o spremembi Zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. S spremembami zakona se bo odpravila omejitev višine denarne odškodnine, določene v 12. členu, in na novo uredile obresti, ki se upravičencem določijo v sodnem postopku.

Pred vami je tako predlog zakona, po katerem bodo upravičenci upravičeni do plačila celotne glavnice za škodo, ugotovljeno v sodnem postopku. Omejene pa bodo obresti, ki bi se upravičencem lahko določile v sodnem postopku, in sicer se bodo obresti omejile na višino glavnice, saj je to upravičeno glede na stanje in vzdržnost proračuna.

Spoštovani predsednik, spoštovane poslanke in poslanci! Kot sem vam že večkrat omenil, smo v pripravi zakonodajne rešitve na Vladi izhajali iz treh osnovnih stališč, ki so v tej zadevi ključna: da moramo odločbo Ustavnega sodišča spoštovati in izvršiti, da se vprašanje izbrisanih dokončno ustrezno reši in da mora biti rešitev vzdržna za naš proračun.

Iskreno upam, da bo to zahtevno vprašanje naletelo na odobravanje večine v Državnem zboru. Hvala.