Govor

Marjan Šarec

Spoštovana poslanka! Kamen bi zajokal ob tem, kar ste pravkar povedali, kako je to nacionalna sramota, kako sem zamudil ne vem kakšno priložnost. Vi ste zamudili priložnost biti v vladi – pa kaj potem. Če je to taka zamujena priložnost, bo pokazal čas.

Kar se pa tiče govorjenja v predvolilnem času in zdajle vse, kar je izrečeno, me pa ne bo nobeden prepričal, kako ste dobronamerni in kako si želite samo dobro. Ne nazadnje je bilo izraženo tudi nespoštovanje evropskih institucij do Slovenije. Ali je Evropska komisija v sedanjem mandatu rekla pri arbitraži za Hrvaško, da je to nespoštovanje vladavine prava? Ni rekla. Pa še kaj je bilo v tem mandatu. Zato bom z veseljem v prihodnje izkoristil vsako priložnost, vendar v novem sklicu Evropskega parlamenta. Nikakor pa ne bom hodil v prazen parlament razlagat tridesetim, pa po možnosti še kakšnega iz Slovenije ne bo notri, zato da se boste potem kolegi tukaj z desne norčevali, kako da me nobeden ne posluša in kako Slovenije nobeden ne upošteva v svetu in tako naprej. Skratka, obe stvari se da gledati obojestransko.

Kar se pa tiče mojega ostrega nastopa do slovenskih evroposlancev – ja, pokazal sem, da tudi jaz znam opažati in da imam tudi sam svoje mnenje o slovenski politiki in da tudi sam znam kakšno pikro povedati, če to hočem. Se bom v bodoče tega čim bolj izogibal, ker to ni moj način, ampak sem pa pokazal, tako kot sem jaz začutil ob vsem, kar ste povedali, da je to nacionalna sramota, da je to konec sveta, da je to ne vem kaj vse, da naj bi bilo, ker nisem govoril o Evropskem parlamentu, sem vam samo povedal, kakšno je pa moje opažanje te slovenske politike in slovenskih evropskih poslancev. Seveda vsem želim najboljše na teh evropskih volitvah in želim, da bi se v naslednjem sklicu Evropskega parlamenta resnično začelo kaj premikati in da bi te razprave ne ostale samo na nivoju razprav, kaj Evropska unija potrebuje, ampak, da bi se tudi resnično kaj premaknilo, sicer bo sledil še kakšen exit, kar pa zagotovo ni dobro, a ne, ker že odhod Velike Britanije bo povzročil veliko težav.

Tako da vem, da je vaša zadnja beseda in jo boste sedaj imeli, ampak karkoli boste povedali, jaz sem miren, vem, da je to predvolilna kampanja in tako tudi sprejemam. Hvala lepa.