Govor

Ljudmila Novak

Hvala za besedo.

Spoštovane matere in babice, najprej iskrene čestitke za naš praznik. Glede na to, da si predsednik Vlade v najboljšem primeru lahko samo nekaj let, matere pa smo, ko postanemo, celo življenje, je danes to zame prednost, tako da iskrene čestitke. Bodimo vesele, da imamo to poslanstvo, in hvaležne tudi našim možem, moškim, da so nas naredili za matere.

Sedaj pa moje poslansko vprašanje, ki je povsem enostavno.

Zakaj ste se, gospod predsednik Vlade, odločili in odklonili govor v Evropskem parlamentu?

Moj namen danes tukaj ni, da bi vas ponovno karala, ker sem vas že okarala. Okarali so vas tudi drugi evropski poslanci in tudi slovenska javnost, ampak enostavno bi želela vedeti zakaj. Menim, da je takšen govor v Evropskem parlamentu v tem času, ko smo na prelomnici Evropske unije, izredno pomemben. Vemo, da je Evropska komisija pred dvema letoma objavila belo knjigo s petimi variantami o prihodnosti Evropske unije. Sedaj je potekala javna razprava o tem, kakšno Evropsko unijo si želimo. Razni pogovori in tudi nastopi predsednikov v Evropskem parlamentu pomenijo del te evropske razprave. Zato se mi zdi enostavno škoda in zamujena priložnosti, da vi kot predsednik Vlade niste te možnosti uporabili in predstavili vizijo, kakšno vizijo ima Slovenija, kakšne želje.

Tukaj ni pomembno, koliko ima glasov Slovenija v Evropskem parlamentu, ker se o tem ne odloča, ampak ali imamo kakšne predloge, vizijo, kaj si želimo, ali smo naklonjeni skupni evropski prihodnosti ali ne. Dovolj tem bi lahko odprli. Glede na to, da bo čez dva meseca v Sibiu vrh Evropske unije, kar vi dobro veste, in se boste predsedniki pogovarjali o zaključkih te dvoletne javne razprave, potem me zanima, kaj boste tam predstavljali, ker nimam občutka, da v Sloveniji poteka javna razprava o tem, kaj si pravzaprav mi želimo.

Zatorej bi z veseljem prisluhnila in bom prisluhnila vašim razlogom in še enkrat poudarjam, zdi se mi škoda, da te dobre priložnosti niste uporabili.