Govor

mag. Dejan Židan

Spoštovane kolegice poslanke, kolegi poslanci, spoštovane ministrice in ministri, gospe in gospodje, lepo pozdravljeni!

Začenjam 6. sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi prvega odstavka 57. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednje poslanke in poslanci: Luka Mesec, Igor Zorčič od 15. ure dalje, Eva Irgl, Jožef Horvat, Anja Bah Žibert, Suzana Lep Šimenko, Dušan Šiško od 17. ure dalje in Mateja Udovč od 17. ure dalje.

Na sejo sem vabil predsednika Vlade, ministrice in minister ter generalnega sekretarja Vlade k 1. točki dnevnega reda, predsednika Vlade k predvideni širitvi dnevnega reda ter predstavnike Vlade k vsem točkam dnevnega reda.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 6. seje Državnega zbora. Predlog dnevnega reda ste prejeli v ponedeljek, 18. marca 2019, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu z drugim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za umik točk z dnevnega reda seje nisem prejel. Prehajamo na obravnavo in odločanje o predlogu širitve dnevnega reda seje. Državnemu zboru predlagam, da dnevni red 6. seje razširi z 9.a točko, z Listo kandidatov za ministra Vlade Republike Slovenije. Predlog za širitev ste prejeli v sredo, 20. marca 2019.

Želite besedo predsednik Vlade gospod Marjan Šarec kot predlagatelj liste? (Ne.) Hvala. Želi besedo kdo od predstavnikov poslanskih skupin? (Ne.) Želi besedo kdo od poslancev? (Ne.) Hvala.

S tem prehajamo na odločanje. Poslanke in poslance prosim, da preverite glasovalnih naprav. Odločamo o predlogu za širitev dnevnega reda.

Glasujemo. Navzočih je 79 poslank in poslancev in vseh 79 je glasovalo za.

(Za je glasovalo 79.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev sprejet.

V skladu s časovnim potekom seje bo zbor to točko obravnaval v sredo, 27. marca 2019.

Sedaj, spoštovane poslanke in poslanci, prehajamo na določitev dnevnega reda v celoti. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Glasujemo. Navzočih je 78 poslank in poslancev in vseh 78 je glasovalo za.

(Za je glasovalo 78.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 6. seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – VPRAŠANJA POSLANK IN POSLANCEV.

V zvezi s to točko dnevnega reda sem v poslovniškem roku prejel pisne prijave 39 poslanskih vprašanj. Vrstni red postavljanja poslanskih vprašanj je določen v skladu z 244. členom, drugim odstavkom 245. člena in 247. členom Poslovnika Državnega zbora ter dogovorom vodij poslanskih skupin z dne 13. novembra 2018. Na prva tri vprašanja poslanke in poslancev opozicije, na vprašanja poslanca poslanske skupine Levica ter na vprašanje poslancev vladajoče koalicije bo odgovoril predsednik Vlade. Vsak poslanec oziroma poslanka ima za postavitev vprašanja na voljo tri minute, predsednik Vlade, ministrice in ministri odgovorijo na vprašanje v največ petih minutah. Če je vprašanje postavljeno več ministrom, imajo vsi skupaj na voljo 5 minut za odgovor. Poslanec, ki ne bo zadovoljen z odgovorom, lahko zahteva dopolnitev odgovora, ne more pa postaviti dodatnega vprašanja. Poslanke in poslance prosim, da ste na to pozorni. Obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora poslanec predstavi v 2 minutah, dopolnitev odgovora pa sme trajati največ 3 minute. Poslanec, ki je postavil vprašanje, lahko zahteva, da se na naslednji seji opravi razprava o odgovoru predsednika Vlade, ministrice ali ministra. O tem odloči Državni zbor brez razprave in obrazložitve glasu. V primeru, da poslanec na postavljeno vprašanje danes ne bo dobil odgovora, mu morajo predsednik Vlade, ministrica ali minister v 30 dneh predložiti pisni odgovor. Poslanec, ki je postavil vprašanje, na katerega ni bilo odgovorjeno, lahko izjavi, da vztraja pri ustnem odgovoru. V tem primeru bom vprašanje uvrstil na naslednjo redno sejo Državnega zbora.

V zvezi s to točko so se danes upravičili: gospod Marjan Šarec, predsednik Vlade v funkciji ministra za zdravje, od 13. ure dalje oziroma od zaključka obravnave prvih petih ustnih poslanskih vprašanj, naslovljenih na predsednika Vlade, dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, do 15. ure, gospod Jure Leben, minister za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, ter gospod Peter Jožef Česnik, minister, odgovoren za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu.

Na e-klopi je objavljen pregled poslanskih vprašanj, na katera v poslovniškem roku ni bilo odgovorjeno.

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi! Prehajamo na predstavitev poslanski vprašanj.

Na prvih pet vprašanj bo odgovarjal predsednik Vlade gospod Marjan Šarec.

Poslansko vprašanje mu bo najprej postavila gospa Ljudmila Novak.

Izvolite.