Govor

Marjan Šarec

Hvala, gospod Zvonko Černač, poslanec!

Odgovarjam vam na tole vaše vprašanje, ki sem ga seveda pričakoval, glede na to, da vaš strankarski shod zadnjič v Črnomlju ni ravno preveč uspel. Da je bil to strankarski shod, sem danes dobil tudi potrdilo od gospe Ljudmile Novak, ki je dala intervju za določeno revijo, in še ena druga gospa je imela intervju, ki ravno tako to potrjuje. Tako da ta vaš strankarski shod ni uspel, bil je naslovljen tako kot vsa vaša vprašanja v zvezi z migracijami in je to skoncentrirano precej na predvolilni čas.

To, da se nezakonite migracije dogajajo, je dejstvo. Tukaj ne moremo trditi, da je za to kriva Slovenija. Gre za mednarodne okoliščine. Vendar pa to, kar govorite vi, od vas nisem slišal še nobene konkretne zadeve razen tiste lovske o lovcih na meji in pa veliko je bilo prejšnji teden natolcevanja o dogajanju okoli moje domače ograje, ki je bila, mimogrede, tam že 30 let, ampak ker je bila dotrajana, sem jo pač zamenjal. Če se boste peljali skozi našo vas, boste videli, da nisem edini, ki imam to. Vi ste natolcevali, da je to zaradi ne vem česa. Potem je vaš predsednik prejšnji teden dal na Twitter na profilno sliko bojno uniformo in sem že pričakoval, da bo kdo od vas prilezel čez mojo ograjo. Skratka, ne vtikajte se v moje zasebne zadeve, ker se tudi jaz v vaše ne. Razni vaši mediji pošiljajo vprašanja naslovljena, tako imenovani mediji seveda, na to, kdo bo to plačal pa zakaj je to pa če se res počutimo ogrožene od migrantov pa ne vem kaj. Ves teden smo bili deležnih takšnih in drugačnih neresnosti in se z vami o tem vprašanju tudi na neki racionalni osnovi težko pogovarjamo.

Kar me pa sprašujete, pa ne drži, da ta vlada ni storila ničesar. Ne nazadnje smo dali policiji dodatek za povečan obseg dela ravno za varovanje schengenske meje, poslane so bile dodatne enote vojske, poslane so bile tudi enote pomožne policije. Mislim, da je bilo že 419 pomožnih policistov aktivnih pri varovanju meje. Aktivirana je bila posebna policijska enota za izravnalne ukrepe. Sodelovanje s Hrvaško, kar se tiče vračanja nazaj ljudi na Hrvaško, poteka dobro. Je pa možnost v primeru, da se situacija drastično poslabša, to ste pravilno ugotovili, da gre za tihotapske združbe, je možno tudi aktivirati 37.a člen, ki da vojski dodatna pooblastila. Ampak verjamem, da sedaj situacija ni takšna, da bi bilo to potrebno. Smo pa že predlagali na mednarodni ravni, da bi Frontex, ne tako kot ste vi na strankarskem shodu vpili, da bi moral Frontex priti na našo mejo, zunanja meja Evrope je meja s Hrvaško, Srbijo in Hrvaško, Bosno in Hercegovino, tja bi bilo treba napotiti Frontex in tam mejo bolje nadzorovati. Še bolje pa bi bilo, če bi se to zgodilo na makedonsko-grški meji. Makedonija je v preteklosti že opravila veliko delo, kar se tega tiče, zato tudi mi pozivamo Evropsko komisijo, da se začnejo pogajanja s Severno Makedonijo za vstop v Evropsko unijo. Mi vemo, da ta država še ne izpolnjuje vseh kriterijev, ampak proces je treba začeti, ker tudi od tam prihajajo nezakoniti prebežniki.

Kot rečeno, tukaj so na delu tihotapske združbe in lahko zatrdim, da naša policija delo opravlja dobro. Mnenje vodilnega sindikalista pa ni mnenje Policije. To lahko vprašate tudi vodstvo slovenske policije. Tudi to ste prejšnji teden natolcevali, pa še marsikaj drugega. Ta vlada izvaja ukrepe in jih bo tudi v bodoče.