Govor

mag. Dejan Židan

Spoštovane kolegice poslanke, spoštovani kolegi poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 8. sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi prvega odstavka 57. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji poslanke in poslanci: mag. Marko Koprivc, Tina Heferle od 19. ure dalje, Suzana Lep Šimenko, Franc Breznik, Ljudmila Novak, Ferenc Horváth, dr. Franc Trček, Violeta Tomič od 15. ure dalje, Miha Kordiš od 18. ure dalje, Primož Siter, Nataša Sukič, Anja Bah Žibert, dr. Matej Tašner Vatovec od 15. ure dalje, Željko Cigler od 12.30 dalje, Igor Zorčič od 14. ure dalje in odsoten bom tudi sam od 19. ure dalje.

Na sejo sem vabil predsednika Vlade, ministrice in ministre ter generalnega sekretarja Vlade k prvi točki dnevnega reda, predstavnika Državnega sveta k 3. in 14. točki dnevnega reda ter predstavnike Urada predsednika Republike in predstavnika Sodnega sveta k 19. točki dnevnega reda ter predstavnike Vlade k vsem točkam dnevnega reda.

Še enkrat vsem prisotnim lep pozdrav!

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci! Prehajamo na določitev dnevnega reda 8. redne seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v petek, 10. maja 2019, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za umik posamezne točke z dnevnega reda oziroma predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejel. Zboru torej predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, ki ste ga prejeli s sklicem.

Ker prehajamo na odločanje, vas prosim, da preverite delovanje glasovalnih naprav.

Glasujemo. Navzočih je 69 poslank in poslancev, za je glasovalo 69, nihče proti.

(Za je glasovalo 69.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 8. seje Državnega zbora določen.

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje! Preden preidemo k 1. točki dnevnega reda, mi prosim dovolite, da na balkonu dvorane pozdravim predsednico Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije, njeno ekscelenco Marino Carobbio Guscetti z delegacijo, ki se je prijazno odzvala povabilu za uradni obisk naše države.

Spoštovana predsednica! Prav danes, 20. maja, že drugič praznujemo tudi svetovni dan čebel, pri čemer je prizadevanje Slovenije za razglasitev tega dne pomembno podprla tudi Švicarska konfederacija, za kar smo vam izjemno hvaležni. Veseli me, da lahko po dosedanjih pogovorih v okviru vašega obiska le še dodatno podčrtam prijateljske vezi med državama in narodoma.

Želim vam uspešno nadaljevanje programa in prijetno bivanje v Sloveniji. Iskreno dobrodošli!

/ aplavz/

S tem, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA VPRAŠANJA POSLANK IN POSLANCEV.

V zvezi s to točko dnevnega reda sem v poslovniškem roku prijel pisne prijave 44 poslanskih vprašanj. Vrstni red postavljanja poslanskih vprašanj je določen v skladu z 244. členom, drugim odstavkom 245. člena in 247. členom Poslovnika Državnega zbora ter dogovorom vodij poslanskih skupin z dne 13. novembra 2018.

Na prva tri vprašanja poslancev opozicije, vprašanje poslanca Poslanske skupine Levica ter na vprašanja poslancev vladajoče koalicije bo odgovoril predsednik Vlade. Vsak poslanec oziroma poslanka ima za postavitev vprašanja na voljo 3 minute. Predsednik Vlade, ministrice in ministri odgovorijo na vprašanja v največ 5 minutah. Če je vprašanje postavljeno več ministrom, imajo vsi skupaj na volj 5 minut za odgovor. Poslanec, ki ne bo zadovoljen z odgovorom, lahko zahteva dopolnitev odgovora, ne more pa postaviti dodatnega vprašanja. Poslanke in poslance prosim, da ste na to pozorni. Obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora poslanec predstavi v 2 minutah, dopolnitev odgovora pa sme trajati največ 3 minute. Poslanec, ki je postavil vprašanje, lahko zahteva, da se na naslednji seji opravi razprava o odgovoru predsednika Vlade, ministrice ali ministra. O tem odloči Državni zbor brez razprave in obrazložitve glasu. Ob tem vas še posebej opozarjam, da je treba takšen predlog izrecno podati in se pri tem osredotočiti le na njegovo obrazložitev, ne pa postopkovnega predloga uporabiti za vsebinsko razpravo v zvezi s postavljanjem vprašanj.

V primeru, da poslanec na postavljeno vprašanje danes ne bi dobil odgovora, mu morajo predsednik Vlade, ministrica ali minister v 30 dneh predložiti pisni odgovor. Poslanec, ki je postavil vprašanje, na katerega ni bilo odgovorjeno, lahko izjavi, da vztraja pri ustnem odgovoru. V tem primeru bom vprašanje uvrstil na naslednjo redno sejo Državnega zbora.

V zvezi s to točko so se za danes opravičili: ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, minister za zdravje gospod Aleš Šabeder ter minister za okolje in prostor gospod Simon Zajc. Na elektronski klopi je objavljen pregled poslanskih vprašanj, na katero v poslovniškem roku ni bilo odgovorjeno.

S tem, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, prehajamo na predstavitev poslanskih vprašanj. Na prvih pet vprašanj bo odgovarjal predsednik Vlade gospod Marjan Šarec.

Poslansko vprašanje mu bo prvi postavil gospod Zvonko Černač.

Izvolite.