Govor

Luka Mesec

Hvala za besedo in lep pozdrav.

Gospod premier, v demokracijah naj bi vlade bile izvoljene od ljudi, delovale v imenu ljudi in za ljudi. Prebivalke in prebivalci Slovenije upravičeno pričakujejo, da bo vsakokratna vlada razreševala ključne probleme, s katerimi se ta država sooča, od poprave pokojnin, ureditve dolgotrajne oskrbe, izgradnje deset tisoč javnih najemnih stanovanj, modernizacije železnic, priprave na razvojni in zeleni preboj. Vse te politike je ta vlada obljubila v svoji koalicijski pogodbi. Kot se je že pokazalo pri izvajanju sporazuma z Levico lani, se je zataknilo že pri najbolj enostavnih.

Zato, gospod premier, dovolite mi, da najprej izrazim razumevanje za vaš današnji odstop, razumemo, da ste spoznali, da z obstoječo konstelacijo teh politik ne morete izvesti, in ocenjujemo, da je prav, da ste dali možnost, da se na predčasnih oblikuje vlada, ki bo te stvari sposobna izpeljati.

Stvar, o kateri sem vas hotel danes vprašati, je nepremičninski davek, ki bi ga prav tako uvrstil v enega od ključnih razvojnih izzivov Slovenije. Vlade ga obljubljajo že več kot desetletje, tudi ta ga je, a vi ste sami v jeseni dejali že v naprej, da ga ta vlada ni sposobna izpeljati.

Zato sem vas danes želel vprašati, zakaj ne, če imamo pred seboj še več kot dve leti mandata, a glede na vaš odstop, je to vprašanje brezpredmetno.

Bi vas pa vprašal nekaj drugega:

Ali ste pripravljeni tak davek izpeljati v naslednjem mandatu po volitvah?

V Levici smo namreč prepričani, da ga potrebujemo, in to iz dveh razlogov. Prvi razlog je koncentracija premoženja. V Slovenji je nepremičnega premoženja za 123 milijard evrov, obdavčeno je praktično nično, dve desetinki odstotka se vsako leto zbere od tega v proračun, premoženje pa se koncentrira. Najbogatejših 10 % si lasti skoraj polovico tega premoženja, zgornja desetinka najbogatejšega odstotka pa si lasti 10 milijard evrov, v povprečju ima vsak od njih skoraj 6 stanovanj v skupni vrednosti dveh milijonov in pol in so obdavčeni praktično po ničelni stopnji.

Drugi razlog, zakaj ta davek potrebujemo, pa je, da so vse zadeve, ki sem jih prej našteval, od pokojnin, zdravstva, železnic, razvoja povezane s tem, da ni denarja. Če bi zbrali samo eno odstotek davka od davkov na premoženje, bi v proračun vsako leto dobili 1,2 milijarde evrov oziroma vsako leto za en drugi tir.

Zato me zanima, gospod premier, kako gledate na to vprašanje.