Govor

mag. Dejan Židan

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 30. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklical na podlagi prvega odstavka 58. člena ter drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji poslanke in poslanci: gospa Jelka Godec, gospod Tomaž Lisec, dr. Franc Trček in gospod Primož Siter.

Na sejo sem povabil predstavnike Državnega sveta ter predstavnike Vlade.

Vse prisotne vljudno pozdravljam!

S tem, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, prehajamo na določitev dnevnega reda 30. izredne seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v petek, 29. novembra 2019, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejel, zato zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, prosim, preverite delovanje glasovalnih naprav. Prehajamo na odločanje o dnevnem redu.

Glasujemo. Navzočih je 84 poslank in poslancev, za je glasovalo 84, proti nihče.

(Za je glasovalo 84.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 30. izredne seje zbora določen.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA PONOVNO ODLOČANJE O ZAKONU O IZVRŠEVANJU PRORAČUNOV REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETI 2020 IN 2021.

Državni svet je na 8. izredni seji 28. novembra 2019 zahteval, da Državni zbor na podlagi tretje alineje prvega odstavka 97. člena Ustave Republike Slovenije pred razglasitvijo ponovno odloča o Zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2020 in 2021.

S tem predajam besedo za dodatno obrazložitev predstavniku Državnega sveta gospodu Milanu Ozimiču.

Izvolite.