Govor

Marjan Šarec

Hvala za vaše vprašanje. Pravzaprav ste se tako izrazili v vprašanju, kot da vam je žal, da še ni nobenega okuženega. Tako na nek način, kaj se dogaja pri nas, da še nikogar ni. Ampak dobro, ne bom se sedaj ukvarjal s tem. Tudi pravzaprav s tem vašim vprašanjem, ki je zelo tako obarvano, nekako skorajda, lahko rečem, brcate v truplo, ker mi bomo kmalu odšli. Pa vendarle vam bom odgovoril, da to, kar navajate, da Vlada ni nič reagirala, seveda ne drži. Ugotovili ste sami, da je bil sklican sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki je to zadevo obravnaval. Tam so vsi pristojni v tem svetu, ki karkoli pomenijo v sistemu zaščite in reševanja in pa varovanja zdravja. Moram poudariti, da je Ministrstvo za zdravje tisto, ki ima vsa pooblastila in je tudi po zakonu dolžno koordinirati celotno zadevo. Ve se, da če se razmere poslabšajo, kot ste ugotovili, zaenkrat okužbe še ni, ko bo prišlo do prve okužbe, sledi potem karantena za tiste, ki bodo okuženi, če bodo to zdravniki odredili. Potem naprej, če pride do širših razsežnosti, se pa vključi tudi Civilna zaščita, vključi se tudi lahko vojaška saniteta in tako naprej. Skratka, obstaja načrt, kako ravnati ob takšnih pojavih. Potem minister Šabeder je bil, to smo tudi že povedali, na sestanku z ministri sosednjih držav, in sicer sklepi tega sestanka so bili sprejeti naslednji, da naj meje ostanejo odprte, dokler se države skupaj ne odločijo drugače. Države bodo delile in poenotile informacije za potnike, ki potujejo na okužena območja in se z njih vračajo, medsebojno si bodo izmenjevale klinične in epidemiološke podatke, poenotile bodo informacije za strokovno in širšo javnost, vključno z informacijami na mejah. Potekale bodo redne videokonference na strokovni in ministrski ravni. Glede odpovedi množičnih dogodkov naj se odloča od primera do primera in naj bodo sprejeti ustrezni ukrepi. To so sklepi sestanka sosednjih ministrov. To je bilo prejšnji teden. Zaenkrat ti sklepi še veljajo. Koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu, ki je bila aktivirana 27. 1. 2020, se redno sestaja. Za obravnavo pacientov s sumom na okužbo je določila tudi vstopne točke, kjer bodo državljani z utemeljenim sumom tudi ustrezno obravnavani. Potem je bil 25. 2. 2020 na Ministrstvu za zdravje sestanek z bolnišnicami, kjer je bilo ugotovljeno, da so bolnišnice na sprejem prvih okuženih bolnikov s koronavirusom relativno dobro pripravljene. To je bila ugotovitev na tem sestanku. In seveda celotna komunikacija bo potekala tudi preko krizne skupine na Ministrstvu za zdravje, ki pa je bila dvignjena na raven državnih sekretarjev in se bo komunikacija izvajala preko dogovorjenih komunikacijskih poti.

Kar se tiče obveščanja javnosti, vemo, da se vsak dan večkrat na dan obvešča, ali je že v Sloveniji prisotna okužba ali je še ni. In to nameravamo seveda delati tudi v prihodnje oziroma dokler pač bo ta Vlada v funkciji.

Zaradi dobave zaščitne opreme so se tudi sprostile blagovne rezerve. Iz državnih blagovnih rezerv se je sprostilo 48 tisoč zaščitnih mask, 5 tisoč kombinezonov, 500 tisoč rokavic in praški za razkuževanje, v skupni vrednosti 200 tisoč evrov. Tako da nikakor ne morete reči, da se nič ne dogaja na tem področju.