Govor

mag. Dejan Židan

Spoštovane kolegice poslanke, spoštovani kolegi poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 16. sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi prvega odstavka 57. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščen sem, da se današnje seje ne moreta udeležiti poslanca gospod Vojko Starović in poslanka gospa Monika Gregorčič od 13. ure dalje.

Na sejo sem vabil predsednika Vlade, ministrice in ministre, ki opravljajo tekoče posle ter generalnega sekretarja Vlade k 1. točki dnevnega reda, predsednika Vlade gospoda Marjana Šarca, ki opravlja tekoče posle, k 11. točki dnevnega reda. Kandidata za predsednika Vlade gospoda Janeza Ivana Janšo k 11.A točki dnevnega reda, varuha človekovih pravic gospoda Petra Svetino, kandidatko za namestnico varuha gospo Marjetko Cotman ter kandidata za namestnika varuha dr. Jožeta Ruparčiča k 12. točki dnevnega reda, predstavnika Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani in predstavnika Sodnega sveta k 12. točki dnevnega reda ter predstavnike Vlade k vsem točkam dnevnega reda.

Še enkrat vse prisotne prijazno pozdravljam!

S tem, spoštovane poslanke in poslanci, prehajamo na določitev dnevnega reda 16. redne seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v petek, 21. februarja 2020, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu z drugim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za umik točke z dnevnega reda seje nisem prejel.

Prehajamo na obravnavo in odločanje o predlogu za širitev dnevnega reda seje.

Državnemu zboru predlagam, da dnevni red 16. seje razširi z 11.A točko, to je s predlogom za izvolitev predsednika Vlade Republike Slovenije. Predlog za širitev ste prejeli v četrtek, 27. februarja 2020.

Ali želi besedo kdo od predstavnikov poslanskih skupin? Ugotavljam, da ne. Prehajamo na odločanje.

Spoštovane poslanke in poslanci, prosim, preverite delovanje glasovalnih naprav. Odločamo o predlogu za širitev dnevnega reda.

Glasujemo. Navzočih je 82 poslank in poslancev, za je glasovalo 73, proti 9.

(Za je glasovalo 73.) (Proti 9.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev sprejet.

V skladu s časovnim potekom seje bo zbor to točko obravnaval jutri, 3. marca 2020.

Sedaj prehajamo na glasovanje o določitvi dnevnega reda v celi.

Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga sprejeli s sklicem in s sprejeto dopolnitvijo.

Glasujemo. Navzočih je 82 poslank in poslancev, za je glasovalo 72, proti 1.

(Za je glasovalo 72.) (Proti 1.)

Ugotavljam, da je dnevni red 16. seje zbora določen.

Prehajamo, spoštovane poslanke in poslanci, na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA VPRAŠANJA POSLANK IN POSLANCEV.

V zvezi s to točko dnevnega reda sem v poslovniškem roku prejel v pisni prijavi 24 poslanskih vprašanj.

Vrstni red postavljanja poslanskih vprašanj je določen v skladu z 244. členom, drugim odstavkom 245. člena in 247. členom Poslovnika Državnega zbora. Na prvi dve vprašanji poslank in poslancev opozicije bo odgovoril predsednik Vlade, ki opravlja tekoče posle. Vsak poslanec oziroma poslanka ima za postavitev vprašanja 3 minut. Predsednik Vlade, ministrica in ministri, ki opravljajo tekoče posle, odgovorijo na vprašanje v največ 5 minutah. Če je vprašanje postavljeno več ministrom, ki opravljajo tekoče posle, imajo vsi skupaj 5 minut za odgovor. Poslanec, ki ne bo zadovoljen z odgovorom, lahko zahteva dopolnitev odgovora, ne more pa postaviti dodatnega vprašanja. Poslanke in poslance prosim, da ste na to pozorni. Obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora poslanec predstavi v 2 minutah, dopolnitev odgovora pa sme trajati največ 3 minute.

V zvezi s to točko sta se za danes opravičila gospod Karl Erjavec, minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, in mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle.

Na elektronski klopi je objavljen pregled poslanskih vprašanj, na katera v poslovniškem roku ni bilo odgovorjeno.

S tem prehajamo na predstavitev poslanskih vprašanj. Na prvi dve vprašanji bo odgovarjal gospod Marjan Šarec, predsednik Vlade, ki opravlja tekoče posle. Poslanski vprašanji mu bo kot prva postavila gospa Iva Dimic.

Gospa poslanka, izvolite.