Govor

Spoštovani predsednik Državnega zbora, hvala za besedo! Spoštovani predsednik Vlade, spoštovani kolegice in kolegi! Egregio Presidente della Camera di Stato, grazie per la parola. Tisztet Hölgyeim és Uraim!

Poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti podpira listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije.

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti zaradi svojega poslanstva ne more vabiti sestavni del vladne koalicije, vendar je dobro sodelovanje z Vlado nujno za zagotavljanje in uresničevanje varstva avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti in njunih pripadnikov v Republiki Sloveniji. Od nove vlade zato pričakujemo aktivno vlogo pri odpravi razkoraka med določbami ustave, osamosvojitvenih aktov, odločb Ustavnega sodišča, splošno veljavnih načel mednarodnega prava, ratificiranih multilateralnih in bilateralnih mednarodnih pogodb ter zakonskih aktov o varstvu avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti ter njihovega uresničevanje v praksi, tudi pri razvoju omenjenih avtohtonih narodnih skupnosti na območjih, nakaterih živita avtohtoni italijanska in madžarska narodna skupnost. Sem sodijo ukrepi za ohranjanje jezikovne in kulturne identitete, kulturne dediščine, zgodovine in navad avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti in njunih pripadnikov v tej specifičnosti narodnostno mešanega območja. Javna raba italijanskega in madžarskega jezika na omenjenih območjih sodi med temeljne manjšinske pravice, zato pričakujemo dosledno uresničevanje ustavnih in zakonskih določb s tega področja ter nadgradnjo dvojezičnega poslovanja državne in občinskih uprav, pravosodja, ostalega javnega sektorja, nosilcev javnih pooblastil in drugih oseb javnega prava na območju občin, v katerih živita omenjeni narodni skupnosti. Z javno rabo italijanskega in madžarskega jezika na omenjenih območjih so povezani razvoj vzgojno-izobraževalnega sistema, informiranja in medijskih dejavnostih, kulturnih dejavnostih in znanstvenega raziskovanja v maternem jeziku. Ustvarjanje sistema gospodarske osnove avtohtonih narodnih skupnosti s skrbjo za njune kadre je zelo pomembno za njun obstoj in razvoj in za razvoj občin in regij, v katerih obe skupnosti živita, ter za njuno čezmejno sodelovanje z matičnima državama in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v Italiji in na Madžarskem. Poleg tega pričakujeva razvoj omenjenih regij, kamor sodita tudi kmetijstvo in tradicionalni način morskega ribolova.

Nova vlada je postavljena pred zahtevne čase zaradi bližnjega predsedovanja Slovenije v Svetu Evropske unije ter tudi zaradi že večkrat omenjenega koronavirusa, zaradi brexita, ohlajanja gospodarstva pomembnih slovenskih zunanjetrgovinskih partneric in morebitnega novega vala množičnih migracij. V Poslanski skupini italijanske in madžarske narodne skupnosti smo pripravljeni aktivno sodelovati tako pri omenjenem predsedovanju kot pri vseh dobrih projektih in zakonskih aktih. Vladi želimo veliko sreče in uspešnega dela ter dobrega in koordiniranega sodelovanja tudi z našo poslansko skupino in z avtohtono italijansko in madžarsko narodno skupnostjo. Hvala.