Govor

Zmago Jelinčič Plemeniti

Lep dober večer!

Vlada prevzema oblast v času izrednih razmer in mislim, da je to dobro, ker je dobro izbrana. To je prepričanje Slovenske nacionalne stranke in za tem bom tudi stali. Dejstvo je, da so me in tudi naša dva poslanca so predstavitve ministrov prepričali. Koncizno, eksaktno, točno, z jasno zastavljenimi cilji. Tako vlado rabimo in tako vlado, upam, bomo dobili danes.

Slovenska nacionalna stranka bo podpirala čisto vse predloge, ki bodo usmerjeni v dobrobit države in državljanov. Konec koncev so usmeritve sedanje vlade v mnogočem podobne ali skorajda enake usmeritvam Slovenske nacionalne stranke, tako da lahko samo podpremo to, kar so povedali. Vendar to ne pomeni, da ne bomo pri kakšnih zadevah kritični. Bomo kritični, bomo opozarjali, bomo pošiljali poslanska vprašanja, pobude in še kaj podobnega. Tako da tiho zagotovo ne bomo in ne bomo se dali utišati, ker se nikoli nismo dali utišati. Tudi zdaj se ne bomo. Ampak mislim, da bo šlo bolj za sodelovanje, kot pa za karkoli drugega.

Pri novi vladi smo prepričani, da gre za željo po ureditvi razmer v naši domovini. Dela bo ogromno. Mislim, da gre za željo po razčiščenju afer, ki jih je v Sloveniji ogromno, in to ne samo v zadnjem mandatu, ampak še v mandatih prej. Konec koncev veliko je bilo prikritega, pometanega pod preprogo. To je treba pojasniti. To je treba pojasniti, da bo lahko Slovenija šla naprej, da nam ne bodo viseli okoli vratu vedno neki mlinski kamni z raznimi milijardami iranskega denarja, s filanjem nenasitne luknje pri bankah, s filanjem nenasitnih lukenj pri kakšnih preprodajalcih medicinske opreme in podobno. Zagotovo je pri tej vladi opazna tudi želja po procesiranju krivcev za izginjanje denarja, za preplačane zadeve, za preplačane nakupe. Konec koncev že samo če pogledamo policijski helikopter, vidimo, da je razlika nekaj milijonov evrov, ki smo jih plačali več, kot je cena helikopterja na spletni strani firme, ki te helikopterje proizvaja. Zagotovo bo treba pregledati tudi vsa preplačevanja naročil in mislim, da ministru za zdravje ne bo zmanjkalo dela. Konec koncev, težko mu bo, kajti obletavali ga bodo vsi mogoči prekupčevalci, ga izsiljevali, pritiskali nanj, vendar sem prepričan, da bo imel absolutno zaslombo pri sedanji vladi. Takrat, ko je bil minister, te zaslombe ni imel. Zdaj upam in mislim, prepričan sem, da bo to podporo imel in bo lahko delal tisto, za kar bo kot minister postavljen.

V tem času je problematika koronavirus in danes se vidi, kako neumno so prejšnje vlade počele s slovenskim gospodarstvom in so uničile našo samozadostnost. Cuker fabrika je šla k hudiču, Tosama ne dela več mask, če samo malo tako povem, kmetijstvo je žalostno, 40, 50 %, mogoče, se prekrivamo, ostalo moramo izvažati neke s kemijskimi preparati nafilane paprike, solato in vse mogoče. Na kmetijstvu je tudi živinoreja na psu, da ne govorim o prašičjereji, ki je praktično nimamo več. Nekdo je kriv za to. In to bo treba pripeljati na plano. Vprašati tiste, ki so krivi za to, zakaj niso česa naredili oziroma zakaj so kakšno zadevo naredili drugače, kot bi jo morali narediti. Verjetno ne zastonj. Človek pač tako razmišlja in mislim, da tudi marsikdo med ljudstvom celo govori, kaj je kje kaj šlo v kakšne žepe in tako naprej. Kar nekaj resorjev je takih, ki bodo vpleteni v vse te raziskave, in seveda bodo morali delati iz roko v roki. Jaz sem prepričan, da se to bo zgodilo.

Kar se tiče pa koronavirusa, pa je tako. Panika ni potrebna. Ne rabimo panike, lahko mirno, zlagoma delamo tako, kot nam narekujejo zdravstvene ustanove. Držimo se tistega, kar je predpisano, to pomeni, da ne bomo hodili na razna združenja in tja, kjer je več kot sto ljudi. Na ta način bomo tudi videli, da po cestah ne bo moglo biti nobenih demonstracij, ker tam je po navadi več kot sto ljudi. To se pravi, če že bodo šli, se bodo okužili in bodo potem pristali kje drugje. Še enkrat, ob virusu brez panike. Razkužujte se od zunaj in od znotraj, seksajte pa od zadaj.