Govor

Franc Jurša

Predsednik, hvala za besedo. Lep pozdrav predsedniku Vlade, kolegicam in kolegom ter vsem ostalim v dvorani!

Lahko bi rekli, da se včasih številke in datumi poigrajo z nami. Bil je 13., ko smo dobili 13. vlado, danes je ponovno 13., ko bomo izvolili že 14. vlado Republike Slovenije. Nadejamo se, da bo tokrat 13. le prinesla srečo, modrost in stabilno na političnem in družbenem področju. Če smo pred 18 meseci poudarjali pomembnost sodelovanja, še posebej, ker je prvič v zgodovini Slovenija imela manjšinsko vlado, tokrat poudarjamo pomembnost čim prejšnjih odzivov in tehtnih odločitev. Slednje so še posebej pomembne v luči zadnjih razmer na zdravstvenem področju. Slovenija se kot mnoge druge države sveta sooča s prisotnostjo novega virusa. Odzivnost in sprejemanje ključnih ukrepov na tem področju je v tem trenutku prioritetna naloga za Slovenijo, njene organe. Niti ne želimo pomisliti na to, v kakšni situaciji bi se državljanke in državljani znašli, če bi v teh dneh začeli z novo volilno kampanjo, ki bi ponujala take in drugačne predvolilne bombončke. Poigravaje z mislijo na predčasne volitve z željo kaznovanja svojih partnerjev se je v tem trenutku, ko je pomembno, da organi oblasti in pristojne institucije sprejmejo ustrezne odločitve za zagotovitev zdravja in ustrezne obravnave obolelih, še enkrat več izkazalo za nezrelo. Kot trdni koalicijski partner smo se v 13. vladi trudili svoje delo opraviti korektno, povezovalno, strokovno in smo predvsem bdeli nad realizacijo zastavljenih ciljev koalicijskega sporazuma, še posebej na nam pomembnih področjih, kot so pravice za starejše in socialne šibkejše skupine.

Naša programska izhodišča in smernice so bile tudi v takratnih pogajanjih jasna. Za nas je izrednega pomena, da bodo v novi vladi potrebe in pravice starejše generacije dobro zastopane. Vsebina nove koalicijske pogodbe tako vsebuje zaveze, da se minimalna pokojnina za polno pokojninsko dobo približa pragu revščine, da se uredijo vdovske in kmečke pokojnine, da se zviša odmerni odstotek na 63,5 %. Želimo doseči to v štirih, ne v šestih letih. Prav tako je pomembna odprava nastalih krivic zaradi neusklajevanja pokojnin v preteklosti. Na izgradnjo prepotrebnih domov za starejše in zakonsko ureditev področja dolgotrajne oskrbe smo opozarjali že vrsto let, tako je tudi tokrat. Prav tako se že vrsto let zavzemamo za ustanovitev demografskega sklada, vendar smo bili v zadnjih dveh vladah, kljub danim obljubam, preslišani. To je zaveza naše generacije mlajši generaciji. Velik korak bomo storili tudi z ustanovitvijo vladnega urada za demografijo. Vemo, kakšne rezultate imamo na tem področju oziroma da se nam družba stara. Na področju zdravstva se bomo še naprej trudili za zagotavljanje vsem dostopnega in kvalitetnega javnega zdravstva. Verjamemo, da bodo tokrat zapisane obljube tudi realizirane.

Na zaslišanju ministrskih kandidatov in kandidatk smo slišali njihove ideje in strokovne poglede za delo izvršilnega aparata v prihodnje. Podpora pristojnih odborov Državnega zbora, še posebej kandidatoma stranke Desus dr. Aleksandri Pivec in Tomažu Gantarju, je bila podana. Veseli nas, da sta kandidat člane matičnih delovnih teles prepričala s svojo strokovnostjo in ustreznimi kompetencami. Dr. Aleksandra Pivec je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano uspešno vodila že v tem mandatu in s svojo energijo in pristopi na terenu izrazila neizmerno spoštovanje kmetijskega resorja in posameznikov, ki so pomemben del slovenskega kmetijstva. Tomaž Gantar je funkcijo ministra za zdravje že opravljal, tako da bo gotovo v tej situaciji, s katero se v zadnjih dneh soočamo, znal s svojimi bogatimi zdravniškimi izkušnjami odgovorno poskrbeti za ukrepe, ki bodo prvotno usmerjeni v skrb za vse državljanke in državljane. Izzivov novi vladi v tem relativno kratkem obdobju ne bo zmanjkalo. So tako pomembni, da ministrska mesta zasedajo posamezniki, ki bodo resorje, na katere bodo imenovani, uspešno in strokovno vodili.

V poslanski skupini Desus verjamemo v znanje in izkušnje ministrske ekipe, ki je danes pred nami, zato jo bomo tudi soglasno podprli. Želimo vam uspešno delo. Srečno Slovenija!