Govor

mag. Andrej Rajh

Hvala lepa, spoštovani predsedujoči. Spoštovani predsednik, kolegice in kolegi!

Razmere, s katerimi se trenutno sooča svet in ki so v veliki meri zajele tudi Slovenijo, niso zanemarljive. Zahtevajo krizno upravljanje, hitro odzivanje, iskanje pravih rešitev. Aktualne razmere so pravzaprav prvi test, ki bo pokazal, kako uigrana in učinkovita je nova vladna ekipa. Jasno je, da časa za uvajanje ni in da mora vlada z delom začeti takoj. V SAB verjamemo, da bo Slovenija nastale razmere obvladala, vsi skupaj pa moramo za zaščito in varnost naših državljanov pokazati konstruktivno in državotvorno držo.

V SAB smo ostali zvesti našim volivcem in vrednotam, ki jih zagovarjamo. Vlade Janeza Janše tako ne bomo podprli.

Kljub temu smo kot opozicija ponudili konstruktivno držo − z novo vlado smo pripravljeni aktivno in konstruktivno sodelovati, seveda pod pogojem, da se bo vodilna stranka in njen predsednik odpovedala nekaterim spornim politikam in dejanjem, ki smo jim bili priča v preteklosti. Kaj s tem mislimo, smo podrobno obrazložili ob imenovanju predsednika Vlade, zato se danes nebi ponavljal.

Vsekakor si želimo, da se pod novo vlado ne bomo odpovedali nekaterim temeljnim vrednotam naše socialne države, to so močno in kakovostno javno šolstvo, vsem dostopno in učinkovito javno zdravstvo, višje pokojnine in dostojna starost ter spoštovanje demokracije in človekovih pravic. S tega vidika so naša pričakovanja in zahteve visoke in tukaj bomo nepopustljivi.

Vsebinske prioritete te vlade so jasne in se jim nebi mogla izogniti nobena vlada. Nanašajo se zlasti na področje zdravstva, dolgotrajne oskrbe, dostopnih kreditov in stanovanj, izboljšanju življenjskega standarda starejših.

Zakon, ki bi dokončno uredil področje dolgotrajne oskrbe, osebne asistence in zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, je eden tistih, ki ga predolgo čakamo. Več kot 15 let. Z njim bi povečali ponudbo in dostopnost domov za ostarele ter vzpostavili alternativne sisteme dolgotrajne oskrbe, kot so stanovanjske skupnosti za starejše. V SAB si želimo, da bi vsak upokojenec s svojo pokojnino lahko plačal oskrbnino v domu in mirno preživel jesen svojega življenja. Tako bi razbremenili tudi sedanjo in prihodnjo delovno aktivno generacijo. Nedopustno je, da Slovenija celovitega sistema dolgotrajne oskrbe nima urejenega. Storitve dolgotrajne oskrbe, prejemki in financiranje so zajeti v strukturah zdravstvenega varstva, socialnem in starševskem varstvu, pokojninah in invalidninah. Vsako od teh oblik pa pokriva posebna zakonodaja. Storitve dolgotrajne oskrbe so tako zagotovljene v obliki različnih javnih ugodnosti.

Kar zadeva širše področje zdravstva, je zdravstvena blagajna v zadnjih letih prejela močne denarne injekcije, a učinka ni bilo. Zgornja meja za to blagajno se je v zadnjih 10 letih dvignila z 1,5 milijarde evrov, bolniki pa kljub temu prepogosto ne prejmejo oskrbe, kot jo nujno potrebujejo in zaslužijo. Bolniki morajo biti središče zdravstvene oskrbe. Državljani, ki vestno vplačujejo v zdravstveno blagajno, upravičeno pričakujejo, da se bodo razpoložljivi viri za zdravje razporedili na način, s katerim bodo v zdravstvu zagotovljene kar največja kakovost, učinkovitost in odgovornost. Naraščajoče potrebe prebivalstva po zdravstvenih storitvah, na drugi strani pa težave v sistemu in slabo upravljanje zdravstvenih zavodov so dejavniki, ki se seštevajo. Vsota tega seštevka pa se pokaže v dolgih čakalnih vrstah, ki obolelemu preprečujejo, da bi prišel na preiskavo in zdravljenje takrat, ko to potrebuje.

Za SAB je bistveno, da se nedopustne čakalne dobe čimprej skrajšajo in da denar sledi pacientu in se ne meče v jamo brez dna. Zato neke vrste interventnemu zakonu, ki bi za določeno obdobje in pod jasnimi pogoji omogočil aktivacijo vseh obstoječih zdravstvenih zmogljivostih za skrajševanje čakalnih vrst, ne bomo a priori nasprotovali. A kot rečeno, bomo aktivna in konstruktivna opozicija, ki bo nastajajoče spremembe budno spremljala in opozarjala na poteze, ki bi lahko ogrozile obstoj javnega zdravstva.

Prepričani smo, da javno zdravstvo ni edino, ki ga čakajo korenite spremembe, ko bo vajeti prevzela nova koalicija. Reforme se obetajo tudi na področju šolstva. V SAB se zavzemamo za močno in kakovostno javno šolstvo, ki sledi sodobnim pedagoškim prijemom in hitremu razvoju družbe. Nasprotujemo vsem ukrepom, ki bi dolgoročno oslabili javno šolstvo in ga postavili v slabši položaj in pripeljali do dveh vrst šol − tistih za bogate in tistih za revne. Ohranitev kakovostnega in za vse dostopnega javnega šolstva je ene glavnih prioritet Stranke SAB, od katere ne bomo odstopili.

Za Stranko SAB politike, ki delujejo proti upokojencem, spomnim se na ZUJF v drugi Janševi vladi, ki je znižal pokojnine, in pod vprašaj postavlja javno zdravstvo, javno šolstvo, vrednote NOB, človekove pravice, niso sprejemljive. Tudi iz teh razlogov v Poslanski skupini SAB nove vlade ne bomo podprli. Pri tem ponovno obžalujem, da še pred reševanjem ključnih odprtih izzivov vladno ekipo konec januarja razpustil njen kapetan Marjan Šarec, in to potem, ko je bil sprejet najobsežnejši dvoletni proračun v zgodovini naše države in so bili pripravljeni nekateri najpomembnejši zakoni v korist ljudi. Naj dodam, da smo kljub temu, da smo bili manjšinska vlada, imeli potencial, da naredimo, kar smo si zadali. Skupaj z glasovi Levice bi namreč imeli 52 glasov, prav toliko kot nova koalicija.

Za konec pa nikakor ne gre spregledati izjave poslanca SDS, zdaj kandidata za ministra za finance, ki si jo velja dobro zapomniti. Mag. Andrej Šircelj je na zaslišanju pred odborom Državnega zbora dejal, da je temeljni cilj opozicije rušiti vlado. Ob tej izjavi smo bili zgroženi, saj jasno priča, s kakšnim namenom je stranka SDS delovala kot največja opozicijska stranka, da ne omenjam nestrpno in velikokrat izključujočo politiko SDS, ki je preko družbenih omrežij in sebi naklonjenih medijev nemalokrat širila nestrpnost, lažne novice in teorije zarot. Pa še bi lahko našteval. Ko je postalo jasno, da boste prevzeli oblast, pa so se vaši zakonski predlogi kar naenkrat izkazali za populistične in neustrezne. Začeli ste jih umikati in kar naenkrat na nekaterih področjih zavzeli drugačno stališče. Še en dokaz, da je v opoziciji lahko biti populist, nekaj drugega pa je odgovorno voditi vlado in upoštevati interese vseh družbenih skupin.

Za razliko od Stranke SDS v SAB nove vlade torej ne nameravamo rušiti, ampak bomo podprli vse njene državotvorne ukrepe, ki bodo v skladu z vrednotami, ki jih zastopamo, in obljubami, ki smo jih dali volivcem. Želimo si, da nova vlada preseže škodljive delitve med ljudmi, in to ne samo ta trenutek, ko nas je vse skupaj zadel nov in nepoznan virus. Pričakujemo, da se boste v celoti izogibali izpodbijanju verodostojni državnih inštitucij, sovraženemu govoru in osebnim diskreditacijam posameznikov ter delovali na podlagi sprejemanja kompromisov, vključevanja in sodelovanja, predvsem pa za dobro vseh državljank in državljanov. To ste ob imenovanju novega mandatarja tudi večkrat zagotovili.

V SAB nove vlade kot opozicijska stranka in glede na vse povedano ne bomo podprli, a novi koalicij želimo veliko uspehov in strpnosti. Vsem nam pa veliko potrpljenja, solidarnosti in poguma v boju s koronavirusom. Hvala lepa.