Govor

Igor Zorčič

Spoštovani kolegice poslanke, kolegi poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 31. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklical na podlagi drugega odstavka 58. člena ter drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da je umrl gospod Ivan Verzolak, poslanec Državnega zbora v letih 1992 do 1996. Njegov spomin bomo počastili z minut molka.

/ minuta molka/

Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednje poslanke in poslanci: Tina Heferle, Samo Bevk, Andreja Zabret, Franc Kramar, Brane Golubovič, Nina Maurovič.

Na sejo sem vabil predsednika vlade Janeza Ivana Janšo ter kandidatke in kandidate za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije k 1. točki dnevnega reda.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 31. izredne seje Državnega zbora. Predlog dnevnega reda ste prejeli v četrtek, 12. marca 2020, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predloga za umik točke dnevnega reda oziroma predlogov za širitev dnevnega reda nisem prejel. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem. Prehajamo na odločanje. Poslanke in poslance prosim, da preverite delovanje glasovalnih naprav.

Glasujemo. Navzočih je 83 poslank in poslancev, za je glasovalo 82, proti nihče.

(Za je glasovalo 82.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 31. izredne seje zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO LISTE KANDIDATOV ZA MINISTRE VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE.

Na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije in prvega odstavka 229. člena Poslovnika Državnega zbora je predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Ivan Janša predlagal Državnemu zboru imenovanje ministric in ministrov Vlade Republike Slovenije. Listo kandidatov za ministre je predsedniku Državnega zbora predložil 6. marca 2020.

Predsednik Vlade Državnemu zboru tako predlaga, da imenuje Zvonka Černača za ministra brez resorja pristojnega za razvoj in EU kohezijsko politiko, Tomaža Gantarja za ministra za zdravje, Aleša Hojsa za ministra za notranje zadeve, dr. Heleno Jaklitsch za ministrico brez resorja za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, Boštjana Koritnika za ministra za javno upravo, mag. Lilijano Kozlovič za ministrico za pravosodje, Janeza Ciglerja Kralja za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Simono Kustec Lipicer za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, dr. Anžeta Logarja za ministra za zunanje zadeve, dr. Aleksandro Pivec za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zdravka Počivalška za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, dr. Vaska Simonitija za ministra za kulturo, mag. Andreja Širclja za ministra za finance, mag. Mateja Tonina za ministra za obrambo, mag. Andreja Vizjaka za ministra za okolje in prostor in Jerneja Vrtovca za ministra za infrastrukturo.

Besedo dajem predsedniku Vlade Janezu Ivanu Janši za dopolnilno obrazložitev predloga imenovanj.