Govor

Hvala za besedo, predsedujoči. Spoštovani vsi navzoči!

Izbruh koronavirusa v naši državi je žal ohromil tudi slovensko gospodarstvo. Vlada Republike Slovenije je zato v parlamentarni postopek vložila zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki ga danes obravnavamo po nujnem postopku.

S tem zakonom je pripravljen nabor ukrepov, s katerimi se rešujejo težave slovenskih podjetij in samozaposlenih, ki se že srečujejo z negativnimi učinki izbruha virusa. Gre za prve, najnujnejše ukrepe na področju delovnopravne zakonodaje, ki bodo olajšali trenuten položaj samostojnih podjetnikov, gospodarskih družb in obenem zaščitili položaj zaposlenih. Predlagani ukrepi ne posegajo v obstoječo sistemsko ureditev delovnopravne zakonodaje, temveč jo v danih okoliščinah zgolj začasno dopolnjujejo.

Z vloženim predlogom zakona se zato teži k ohranitvi delovnih mest oziroma za zaposlitev v podjetjih, ki se zaradi izbruha virusa soočajo z zmanjšanim obsegom poslovanja. Prav tako pa se z zakonom poskušajo ublažiti učinki posledic zaradi morebitne odrejene karantene delavcev.

Za doseganje teh dveh ciljev predlog zakona določa pomoč države, saj bo država na podlagi tega zakona pomagala delodajalcem z delnim povračilom izplačanih nadomestil plače v primerih, ko delodajalec zaradi slabega poslovnega položaja, ki je posledica izbruha virusa, ne bo mogel zagotavljati dela hkrati najmanj 30 % zaposlenih delavcev in jih bo zato lahko napotil na začasno čakanje na delo. Pri tem je pomembno, da v tem primeru delavcem delovno razmerje ne bo prenehalo, ohranile se bodo vse pravice in obveznosti iz delovnega razmerja. Za čas čakanja na delo bodo ti delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 % osnove za nadomestilo plače, kar pa bo v višini 40 % tega izplačila krila država, delodajalec pa 60 %. Predlog zakona ureja tudi izplačilo nadomestila plače v primeru odrejene karantene delavcu. Tudi v tem primeru je delavec upravičen do 80 % nadomestila plače, pri čemer izplačila nadomestila plače v celoti, torej v 100 % nosi država. Za vse te naštete ukrepe, ki bodo delodajalcem nudili pomoč, so na drugi strani tudi jasno določene zakonske varovalke, ki pa so bile s strani predstavnice Vlade danes že predhodno predstavljene.

A dejstvo je, da predlog zakona ne prinaša rešitve samo za podjetnike in njihove zaposlene, ampak tudi za vse oblike samozaposlenih, za katere je v zakonu predviden odlog plačila prispevkov za naslednje 3 mesece. Odlog plačila bo upravičencem pripadal že po samem zakonu, pri čemer bo moral upravičenec vrednost odloženih prispevkov brez zamudnih obresti poravnati v naslednjih dveh letih.

Spoštovani! Glede na dano situacijo, ki jo v državi trenutno imamo, gre za prvi paket vladnih ukrepov s področja dela, v nadaljevanju seje pa bomo obravnavali še interventne ukrepe na področju kmetijstva in pravosodja. Glede na dejstvo, kako se zadeve spreminjajo iz dneva v dan, je velika verjetnost, da bomo morali v naslednjih dneh obravnavati nadaljnje ukrepe, s katerimi se bodo blažile finančne posledice epidemije. A žal smo trenutno v takšni situaciji, ko mora biti prva prioriteta vlade poraba javnega denarja za reševanje človeških življenj in zagotavljanje zdravljenja vseh obolelih.

Ker so predlagani ukrepi vendarle nujno potrebni za čim prejšnjo ublažitev učinkov epidemije virusa na slovensko gospodarstvo, jih bomo v Slovenski demokratski stranki tudi podprli. Hvala lepa.