Govor

Hvala za besedo, gospod predsednik. Spoštovani kolegice in kolegi, predstavnica Vlade!

Preizkušnja, ki nas čaka v naslednjem mesecu ali dveh, mogoče celo nekoliko dlje, je zahtevna za vse nas, naše družine, lokalno okolje in prav za vsa družbena področja. V vseh porah našega osebnega in družbenega življenja se v zadnjih dveh tednih iz dneva v dan zastavlja vprašanje, kako ohraniti in vzdrževati vse to v čim bolj stabilnem stanju. Gre za velik izziv, ki ga ne smemo podcenjevati. Gre za izziv z velikimi črkami, ki ga je treba reševati z najboljšimi možnimi organizacijskimi metodami in ustreznimi finančnimi prijemi. Številne države in finančne organizacije doživljajo resen padec gospodarske dinamike, popravljajo se napovedi o gospodarski rasti za leto 2020, posledično tudi za naslednja leta. Globalno gospodarstvo je že in bo še nekaj časa deležno vsesplošnih negativnih posledic. Slovenija pri tem seveda ni izjema. Natančne razsežnosti posledic na gospodarskem področju so vnaprej težko predvidljive, zato je ključnega pomena, kako se soočiti z dejstvi, ki so pričakovana posledica izrednih razmer v tem trenutku, in kako se nanje kar najbolje pripraviti. Slovenska podjetja že resno občutijo posledice spremenjenih pogojev na globalnem trgu, saj ne dobivajo naročenega blaga in surovin, ustavilo se je povpraševanje, gospodarska menjava ne cveti več. V veliko naših podjetjih se delodajalci krepko soočajo s pomanjkanjem delovne sile, v nekaterih delovnih sredinah zaradi neizbežnih situacij v vzgojno- izobraževalnem sistemu, drugod se soočajo z bolniškimi odsotnostmi , izolacijami in odrejenimi karantenami. Zaprtje vrat lokalov, ki so posledica vladnih odredb, je za gospodarske družbe, podjetja in obrtnike hud udarec. Lastnike upravičeno skrbi za likvidnost podjetij, skrbi jih kako preživeti to krizno obdobje. Misliti morajo tudi na svoje zaposlene ljudi in njihovo preživetje. Mnogi delodajalci so se že samoorganizirali in prilagodili, kolikor je pač možno in dopustno ter skladno z obstoječo zakonodajo, kar je seveda pohvalno. Slednja ponuja sicer kar nekaj možnosti prilagoditev. Da pa bi premostili najhujše, se aktivno vključuje tudi država z interventnimi ukrepi. Ključni prvi ukrepi, ki bodo omilili trenutni položaj delodajalcev, so namenjeni sofinanciranju povračila nadomestila plač zaradi odsotnosti z dela, ki so neposredna ali posredna posledica v tem trenutku našega najhujšega sovražnika koronavirusa. Na predlog Gospodarske zbornice se podaljšuje referenčno obdobje dovoljenih ur kvot pri neenakomerno razporejenem delovnem času in začasni prerazporeditvi delovnega časa. Samostojnim podjetnikom brez delavcev in vsem samozaposlenim se daje možnost odloga plačila prispevkov, nastalih v zadnjih treh mesecih do 31. 3. 2022 leta. Prepričan pa sem, da bomo kmalu odločali tudi o možnosti odpisa dela prispevkov za samostojne podjetnike in samozaposlene.

Poslanci iz vrst Desusa smo prepričani, da so pripravljene zakonske rešitve primerne, premišljene in v dani situaciji najboljše, zato bomo ukrepe, ki so pripravljeni in namenjeni finančni pomoči podjetjem, samozaposlenim in samostojnim podjetnikom, seveda podprli. Menimo in priporočamo, da delovni procesi, kjer je možno, potekajo dalje tudi v prihodnje. Pri tem je nujno, da se odvijajo varno in skladno s priporočili o varovanju posameznikovega zdravja ter da se maksimalno upoštevajo vsa priporočila za preprečevanje nadaljnjega širjenja okužb.

Ukrepi so bili usklajevani tudi s socialnimi partnerji. Opozorila in predlogi tako delodajalcev kot predstavnikov delavcev so na mestu in so dobrodošli.

Posebej izpostavljamo nujnost, da vsi deležnik ponujene pomoči to koristijo pošteno. Izkoriščanje trenutnih razmer in zakonodaje ne bo koristilo nikomur. Dejstvo, ki se ga moramo vsi zavedati, je, da so to prve rešitve, ki so začele gasiti požar. Dodatno bo treba sprejeti še kakšen sveženj ukrepov, ki bodo v pomoč tako gospodarstvu kot samim zaposlenim in njihovim družinam. Res je, da takratne razmere niso enake tistim, s katerim smo se pred desetletjem gospodarske krize že soočali. In takrat smo se jim razmeroma dobro zoperstavili. Zato je treba verjeti in zaupati , da najbolj odgovorni v tej državi delajo vse, da se bomo tudi tokrat izognili črnemu scenariju.

Ta seja Državnega zbora in verjetno še kakšna v naslednjih tednih bodo namenjene temu, da se naše življenje v danih razmerah čim bolj normalizira. Na nas samih pa je, da si s svojim odgovornim ravnanjem to tudi omogočimo. Hvala.