Govor

Igor Zorčič

Spoštovane kolegice poslanke, kolegi poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 32. izredno sejo Državnega zbora.

Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednje poslanke in poslanci: Zmago Jelinčič Plemeniti, Nada Brinovšek, Rudi Medved, Andreja Zabret, Edvard Paulič, Brane Golubović, Ferenc Horvath do 17. ure, Franc Kramar, mag. Branislav Rajić, mag. Marko Koprivc, mag. Dejan Židan, Samo Bevk, mag. Bojana Muršič.

Na sejo sem vabil predstavnika Državne volilne komisije, kandidatke in kandidate za poslanke in poslance k 4. točki dnevnega reda in predstavnike Vlade k vsem točkam dnevnega reda.

Vse prisotne lepo pozdravljam.

Preden preidemo na določitev dnevnega reda, prosim, da v sklopu preventivnih ukrepov za preprečitev širitve novega koronavirusa predlagatelji ter poslanke in poslanci dopolnilne obrazložitve zadev, predstavitve poročil matičnih delovnih teles in stališč poslanskih skupin predstavite s svojih sedežev in ne izza govornice kot po navadi. Prosim tudi, da vsi, ki razpravljate, med razpravo sedite.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 32. izredne seje Državnega zbora. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu z drugim odstavkom 64. člena poslovnika Državnega zbora.

Prehajamo na obravnavo in odločanje o predlogih za širitev dnevnega reda seje.

Po dogovoru na Kolegiju predsednika Državnega zbora dne 18. 3. 2020 Državnemu zboru predlagam, da dnevni red 32. seje razširi s 3.A točko, to je s Predlogom zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, nujni postopek. Predlog za širitev ste prejeli v sredo, 18. marca 2020.

Želi besedo predstavnik Vlade kot predlagatelj zadeve? Ne. želijo besedo predstavniki poslanskih skupin? Ne.

Prehajamo na odločanje. Poslanke in poslance prosim, preverite delovanje glasovalnih naprav.

Odločamo o predlogu za širitev dnevnega reda.

Glasujemo. Navzočih je 67 poslank in poslancev, za je glasovalo 67, proti ni bil nihče.

(Za je glasovalo 67.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev sprejet.

Po dogovoru na Kolegiju predsednika Državnega zbora dne 18. 3. 2020 Državnemu zboru predlagam, da dnevni red 32. izredne seje razširi s 3.B točko, to je s Predlogom zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, nujni postopek. Predlog za širitev ste prejeli v sredo, 18. marca 2020.

Želi besedo predstavnica Vlade? Ugotavljam, da ne. Želijo besedo predstavniki poslanskih skupin? Tudi ne.

Prehajamo na odločanje. Poslanke in poslance prosim, da preverite delovanje glasovalnih naprav. Odločamo o predlogu za širitev dnevnega reda.

Glasujemo. Navzočih je 68 poslank in poslancev, za je glasovalo 68, proti nihče.

(Za je glasovalo 68.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev sprejet.

Prehajamo na glasovanje o določitvi dnevnega reda v celoti. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem. Glasujemo torej o dnevnem redu v celoti.

Glasujemo. Navzočih je 69 poslank in poslancev, za je glasovalo 69, proti nihče.

(Za je glasovalo 69.) (proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 32. izredne seje zbora določen.

Prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA MANDATNO-VOLILNE ZADEVE.

Prehajamo na obravnavo Predloga sklepa o pravici nadomeščanja poslancev Državnega zbora, ki so bili imenovani za ministre, in Predlogov sklepov o pravici prevzema mandata poslancev namesto poslancev, ki jima je prenehal mandat.

Sklep Državne volilne komisije je kot matično delovno telo obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je zboru pisno poročala. Prijavljenih k razpravi ni.

Prehajamo na glasovanje o posameznih predlogih sklepov. Najprej glasujemo o predlogu sklepa iz poročila Mandatno-volilne komisije pod številko 1, in sicer o potrditvi mandatov poslancev, ki opravljajo funkcijo poslancev namesto poslancev, ki so bili imenovani za ministre.

Glasujemo. Navzočih je 69 poslank in poslancev, za je glasovalo 69, proti nihče.

(Za je glasovalo 69.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Glasujemo še o predlogu sklepa iz poročila Mandatno-volilne komisije pod številko 2, in sicer o potrditvi mandatov poslancema za preostanek mandata.

Glasujemo. Navzočih je 69 poslank in poslancev, za je glasovalo 69, proti nihče.

(Za je glasovalo 69.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Poslanske kolegice in kolege vabim, da se nam pridružijo in zasedejo svoja poslanska mesta ter jim želim, da bi v poslanskih klopeh uspešno opravljali delo poslank in poslancev. Čestitke! Dobrodošli!

/ aplavz/

Prehajamo na obravnavo Ugotovitve mirovanja mandata poslancu Žanu Mahniču zaradi imenovanja za državnega sekretarja v Kabinetu predsednika Vlade. Mandatno-volilna komisija Državnemu zboru predlaga, da se seznani z naslednjim sklepom: Državni zbor ugotavlja, da je poslanec Žan Mahnič imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika Vlade, zato od današnjega dne ne more opravljati funkcije poslanca Državnega zbora dokler opravlja funkcijo državnega sekretarja.

Državno-volilna komisija je Državni zbor že obvestila, kateri kandidat bo v skladu s 14. členom Zakona o poslancih nadomestil navedenega poslanca. Na podlagi tega obvestila bo Mandatno-volilna komisija pripravila poročilo in zboru predlagala potrditev mandata poslancu, ki bo opravljal funkcijo namesto poslanca Žana Mahniča.

Državni zbor ugotavlja, da poslancu Žanu Mahniču prenehajo naslednje funkcije v delovnih telesih: predsednika in člana v Preiskovalni komisiji o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, podpredsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, namestnika člana v Preiskovalni komisiji o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, d. d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018.

Bivšemu kolegu poslancu se zahvaljujem za opravljeno poslansko delo in mu želim veliko uspeha pri nadaljnjem delu.

S tem prekinjam to točko, ki jo bomo obravnavali danes v nadaljevanju v okviru glasovanj.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE DRUGA OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O INTERVENTNEM UKREPU DELNEGA POVRAČILA NADOMESTILA PLAČE.

Predlog zakona je v obravnavo zboru predložila Vlada.

Za dopolnilno obrazložitev dajem besedo predstavnici Vlade gospe Mateji Ribič.