Govor

Mojca Žnidarič

Hvala za besedo, predsednik. Spoštovane in spoštovani!

Na današnji izredni seji poslanci Državnega zbora obravnavamo predloge sklepov o nedopustnosti razpisov referendumov za tretji protikoronski zakonski paket. Prvič smo tovrstne sklepe obravnavali pred točno enim mesecem, in sicer za zakone, ki so bili s strani vlade pripravljeni v okviru drugega korona paketa. Namen vlade je bil jasen: čimprejšnje ukrepanje in sprejemanje potrebnih ukrepov za državljanke in državljane z namenom omilitve posledic, ki jih je prinesla epidemija. Pomoč je prišla ob pravem času in odgovarjala na takratne potrebe številnih družbenih skupin. Danes je naša epidemiološka slika boljša kot pred enim mesecem, življenja se vračajo v stare tirnice, ukrepi se sproščajo. Z včeraj sprejetim zakonskim paketom se izvaja že tretji obsežnejši nabor ukrepov za omilitev in odpravo posledic na področju dela, javnih financ, gospodarstva, turizma, kmetijstva, štipendij, subvencij študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture, javnega naročanja, spodbujanja naložb državnega pomena in še bi lahko naštevali. Ker je danes namen enak, kot je bil pri ostalih dveh paketih, torej čimprejšnje sprejetje ukrepov, Državni zbor ponovno obravnava predloge sklepov o nedopustnosti razpisa referenduma za vse tri zakone iz tretjega protikoronskega paketa. Veseli nas, da je tudi Državni svet danes svojo nalogo opravil hitro in učinkovito ter s svojo konstruktivno držo prispeval k temu, da bodo ukrepi čim prej začeli veljati.

V SMC se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo do državljanov. S tem ko bomo svoj glas namenili potrditvi vseh treh sklepov, bomo državljanom in gospodarstvu zagotovili čimprejšnjo pomoč. Prav tako se zavedamo, da je treba v takšnih primerih, kot je epidemija covid-19, strniti vrste in vložiti napor v čimprejšnjo uveljavitev zakonov, ki so za naše državljane dobri in jim zagotavljajo pogoje, da bodo bremena krize, ki jo je povzročila epidemija, čim manjša.

S svojo konstruktivno držo pri sprejemanju potrebnih ukrepov bomo nadaljevali tudi v prihodnje ter bomo vse tri predloge sklepov danes tudi podprli. Hvala.