Govor

Spoštovani vsi, vsem en lep sobotni dober večer!

Državni zbor je sprejel še tretji paket interventnih tako imenovanih protikorona zakonov, ki jih je predlagala vlada. Socialni demokrati smo pri obravnavi predlogov zakonov aktivno sodelovali, in to ne le tokrat, temveč že pri prvem in drugem svežnju. Predlagali smo tudi marsikatere smiselnejše in pravičnejše rešitve ter v sodelovanju z drugimi opozicijskimi strankami opozorili tudi na težave posameznih kategorij ljudi, ki jih je vlada prezrla. Kljub nekaterim pomanjkljivostim zakonov pa jim načeloma nismo nasprotovali, saj večina rešitev v njih poskuša reševati težak položaj ljudi ter nezavidljivo stanje pri opravljanju različnih gospodarskih dejavnosti, nastalih zardi posledic epidemije covid-19. Ker so zakoni v parlament prispeli kot paket, sveženj, tudi stališče v zvezi z nedopustnostjo referenduma o njih podajamo kot skupno stališče do vseh treh danes predlaganih sklepov in se odpovedujemo nadaljnji razpravi na današnji seji.

90. člen Ustave Republike Slovenije določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Zaradi slednjega je Vlada predlagala, da Državni zbor o treh interventnih zakonih sprejme sklep o nedopustnosti razpisa referenduma. Socialni demokrati se strinjamo, da je treba zakonske rešitve čim prej uveljaviti, obenem pa se zavedamo opozorila Zakonodajno-pravne službe, ki pravi sledeče, citiram: »Opozarjamo, da je treba v postopku sprejemanja predloga zakona, na katerega se predlog sklepa nanaša, skrbno pretehtati, ali vse vsebine predloga zakona predstavljajo nujne ukrepe iz prve alineje drugega odstavka 90. člena Ustave. Uvrščanje drugih vsebin bi lahko povzročilo z ustavo neskladno in prekomerno uporabo ustavne prepovedi referenduma in poseg v pravico do referenduma, zato bi se v postopku morebitne ustavne presoje zakona to lahko izkazalo za ustavno nedopustno.« Konec citata.

Socialni demokrati smo prepričani, da je predvsem na Vladi kot predlagatelju zakonov ter vladni koaliciji odgovornost, da je celotna vsebina zakonskih predlogov izključno interventne narave, ki opravičuje nedopustnost referenduma in omogoča njihovo takojšnjo uveljavitev. Pri tem ne želimo ovirati hitre uveljavitve vseh tistih rešitev, ki so namenjene pomoči ljudem in gospodarstvu za ohranitev zaposlenosti in gospodarske dejavnosti.

Zaradi navedenega se bomo Socialni demokrati pri glasovanju vzdržali.