Govor

Peter Ješovnik

Spoštovani predsednik, spoštovani poslanci in poslanke!

Državni zbor je na 38. izredni seji, dne 29. maja, sprejel Zakon o poroštvu Republike Slovenije v Evropskem instrumentu za začasno podporo za ublažitev tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah po izbruhu covid-19. Ustava v 90. členu določa, da referenduma ni dopustno razpisati v zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč.

Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami kot naravno nesrečo opredeljuje tudi množični pojav nalezljive človeške, živalske ali rastlinske bolezni. Sprejetje predlaganega zakona omogoča Republiki Sloveniji, da z Evropsko komisijo sklene poroštveni sporazum za podporo instrumentu SURE. Ta instrument je opredeljen z uredbo Sveta EU 2020/672, z dne 19. maja 2020, ki se v celoti neposredno uporablja. V 17. točki v svoji preambuli izrecno določa, da bi uredba morala zaradi posledic izbruha covid-19 in potrebe po nujnem odzivu nanje začeti veljati na dan objave v Uradnem listu Evropske unije, torej čim prej. Izredne razmere, nad katerimi države članice nimajo nadzora in zaradi katerih znaten del njihove delovne sile ne more opravljati svojega dela, so privedle do nenadnega in močnega povečanja javnofinančnih odhodkov držav članic za sheme skrajšanega delovnega časa za zaposlene in za samozaposlene, pa tudi odhodkov, za nekatere ukrepe povezane z zdravjem, še posebno na delovnih mestih.

Predlog zakona predstavlja pravno podlago za ukrep poroštva Republike Slovenije v okviru instrumenta SURE po izbruhu covid-19 za finančno pomoč državam članicam v obliki posojil Evropske komisije, namenjenih za obvladovanje nenadnega in močnega povečanja dejanskih in nenačrtovanih javnofinančnih odhodkov, namenjenih ublažitvi neposrednih ekonomskih, socialnih in z zdravjem povezanih učinkov izrednih razmer, ki jih je povzročil izbruh covid-19. Uredba Sveta EU tudi določa, da instrument SURE postane razpoložljiv šele, ko vse države članice prispevajo v instrument na način, da z Evropsko komisijo sklenejo ustrezen garancijski oziroma poroštveni sporazum. Glede na to da je Republika Slovenija soglašala s sprejetjem te uredbe, da je bilo njeno čimprejšnje sprejetje nujno za odpravo posledic epidemije na področju delovnih mest in samozaposlitve, in glede na to da je razpoložljivost instrumenta za odpravo teh posledic pogojena za udeležbo vseh držav članic, je pogoj iz 90. člena Ustave glede nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma po mnenju vlade izpolnjen.

Hvala za vašo pozornost.