Govor

Franc Jurša

Podpredsednik, hvala za besedo. Lep pozdrav vsem kolegicam in kolegom!

Pred nami je Predlog zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026. V Poslanski skupini DeSUS podpiramo vsakršne napore vlade, s katerimi se zagotavljajo investicije, ki krepijo našo državo in ki stremijo k boljšemu jutri. Zagotovo je primerna skrb stranke in Poslanske skupine Desus bedenje nad investicijami na socialnem in zdravstvenem področju, a vendarle se kot državotvorni predstavniki zavedamo, da je vsa dolgotrajna odrekanja in zmanjševanja sredstev v tako pomembnem sistemu, kot je obrambi, enkrat preprosto potrebno presekati. Časovnica predvidene porabe sredstev v višini 780 milijonov evrov je v predlogu zakona smiselno izvedena na 6 let. Z investicijami se bodo vzpostavile in zagotovile najpomembnejše vojaške zmogljivosti, ki bodo posledično vodile tudi k boljši oceni pripravljenosti Slovenske vojske. S slednjo se kljub strokovnosti in trdemu delu pripadnikov in pripadnic več kot očitno zadnja leta ravno ne more pohvaliti. Predlog zakona vključuje tudi pomembno varovalko za zagotavljanje učinkovitega nadzora, saj se bomo v Državnem zboru enkrat letno seznanili z njegovim izvajanjem in verjamemo, da bodo poročila natančna in skrbno pripravljena. Na dejstvo, da so mnogi zastrigli z ušesi, že ko samo omenjamo majhna vlaganja ali angažiranja Slovenske vojske, smo se že privadili. Na marsikateri seji smo se že naposlušali o smotrnosti tovrstnih aktivnosti, kaj šele o sodelovanju sistema kolektivne obrambe, čeprav je bil le-ta dosežen z družbenim konsenzom. A vendar nam je nerazumljivo, kako hitro se lahko pozabi, da Slovenska vojska s svojimi pripadniki in zmogljivostmi igra zelo pomembno vlogo v vsakodnevnih situacijah, kot je reševanje v naših gorah, pomembnih nesrečah ali prevozu ranjenih ter novorojenčkov v inkubatorjih, kaj šele v primeru naravnih nesreč, kot so bile uničujoče poplave in žled. Nenazadnje ne smemo pozabiti na odgovorno operativno delo ob migrantskem valu v letu 2015 in na aktivnosti, ki jih izvaja v okviru mednarodnih mirovnih misij.

Investicije v Slovensko vojsko so investicije v našo državo. Kot zrela in suverena država moramo poskrbeti, da bo naša vojska primerno opremljena, da bo sposobna braniti naše ozemlje in da bo lahko ponosno in odgovorno sodelovala pri zagotavljanju in ohranjanju varnosti nas državljanov in državljank ter miru v svetu. Morebiti bo modernizacija pripomogla tudi k večjemu interesu mladih po vključitvi v Slovensko vojsko in bomo tako sočasno uspeli zajeziti še kadrovsko podhranjenost naše vojske.

V Poslanski skupini Desus bomo predlog zakona o zagotavljanju investicij v Slovenski vojski v letih 2021–2026 podprli. Vsa naša prizadevanja v prihodnjih mesecih pa bomo usmerili v realizacijo ostalih koalicijskih dogovorjenih točk, ki se nanašajo na pokojninsko in zdravstveno področje, katerim poslanci naše poslanske skupine namenjamo še dodatno pozornost. Hvala.