Govor

Franc Jurša

Gospod predsednik, najlepša hvala za besedo. Lep pozdrav ministrskemu zboru, seveda kolegicam in kolegom in vsem, ki so v dvorani!

V naši poslanski skupini smo se največ pogovarjali o tem, ali danes izraziti skupno stališče poslanske skupine ali pa ne. Odločilo smo se, da skupnega stališče poslanske skupine nimamo. Nimamo ga zaradi tega, ker je to, kar se že dogaja v tem trenutku v dvorani, itak ideološka interpelacija in mislim, da bomo cel dan oziroma boste cel dan govorili le o ideologiji. Je pa res, da je to druga interpelacija v tem obdobju in da se pri prvi interpelaciji relativno dolgo cjazilo. Da pa je druga interpelacija bila izpisana zelo hitro in ta interpelacija, ki je v pisni obliki, govori o eni temi; to je Thompsonov koncert, ki ga dejansko v Mariboru ni bilo. Seveda takoj, ko se je začelo govoriti o tej temi, smo mi v poslanski skupini jasno in nedvoumno povedali, kaj si mislimo o Thompsonu in o koncertu v Mariboru. To smo predstavili tudi slovenski javnosti, mogoče med prvimi. Naj poudarim, da smo se večkrat na to temo tudi odzvali in rekli, da človek, ki spodbuja narodno, rasno in versko ali drugo nestrpnost, v Sloveniji nima kaj iskati. In tu smo si poslanci poslanske skupine v celoti enotni. Nismo pa si enotni glede glasovanja o delu in politični odgovornosti ministra Hojsa.

Gospod Hojs je izrazil interes pri meni, da se z nami pogovarja o interpelaciji, in to priložnost smo mu seveda dali. Ne glede na to, kdo bi zaprosil, vsak bi jo v naši poslanski skupini dobil. Gospod Hojs je večino prepričal, kako so potekali ti postopki in ti postopki so dejansko potekali, tako kot jih je obrazložil v upravnem postopku: nekdo je izdal odločbo, pod to odločbo se nekdo podpiše. Vsi tisti, ki smo delali v javnem sektorju, na katerikoli ravni, smo to lahko spoznali. In pod to odločbo gospod Hojs ni bil podpisan. Ampak glede na to, da je on minister, je seveda tudi delno odgovoren za to, da ni vedel, da so mu to uradniki tudi spisali. V tem delu seveda prevzema določeno odgovornost. Ne moremo reči, da se nismo poenotili, kako bomo znotraj poslanske skupine glasovali. Javnost govori že o eni zadevi, mi vemo o svoji zadevi in na koncu bom rekel, da bomo glasovali tako, kot se bomo po lastni vesti v skladu z 82. členom Ustave tudi odločili. Hvala.