Govor

Matjaž Nemec

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, predsednik Državnega zbora, ministri – predsednika Vlade še ni – ter seveda gospod Hojs!

Pred seboj imam nepreklicni odstop Aleša Hojsa. Odstop, ki ga je v zaprti kuverti predal predsedniku Vlade Janezu Janši. Janez Janša se je v maniri pravega samodržca odločil, da kuverte ne odpre, preprosto zato, ker vsebina ne odgovarja njegovim osebnim in strankarskim interesom. Težava, težava predsednika Vlade pa je, da je gospod Hojs pismo javno objavil, odločitev o nepreklicnem odstopu pa celotni slovenski javnosti sporočil na uradni tiskovni konferenci Vlade Republike Slovenije. Odstopne izjave Aleš Hojs ni nikdar in nikoli preklical. Da je nepreklicno odstopil, je več kot dva meseca po odstopu suvereno sporočil v kasnejših izjavah večkrat.

Odstop ministra jasno ureja in določa Ustava Republike Slovenije, ki je akt, s katerim država predpiše načela in oblike političnega in družbenega dogajanja. No, kljub temu se je Janez Janša brez premisleka preprosto odločil ignorirati Ustavo Republike Slovenije. Aleš Hojs je to ignoranco sprejel s skomigi ramen, češ, pri tem nimam nič. Aleš Hojs za funkcijo ministra ni in nikdar ni bil primeren, ker tepta človekovo dostojanstvo, s tem ko podpira posameznike, ki poveličujejo ustaštvo. Policijo podreja stranki SDS, lastnemu narodu postavlja ograje, kljub opozorilom Varuha človekovih pravic, odreja legitimiranje ljudi, verjame obtožencu za organiziranje prostitucije prej kot policiji, odreja nezakonite vpoglede v tajne podatke, namesto državnega tožilca usmerja policijo v postopkih, kot ugotavlja tudi KNOVS, in to počne brez zakonske podlage, torej nezakonito.

Prvi, ki bi moral tukaj sedeti, in prvi, ki bi moral biti na potezi, je gospod Janez Janša. Ni jasno, kateri del besedne zveze mu ni jasen. Ne od »nepreklicni odstop«? Kateri del besedne zveze gospodu Janši tu ni jasen? Seveda ne premore integritete, niti da bi danes tukaj z nami sedel, niti da bi branil svojega podrejenega, tudi nespoštovanja do države, kot vidite, ustavnega redu, kot vidite, ali nepreklicne odločitve svojega sodelavca gospoda Hojsa.

Spoštovani zbor! Vse od nepreklicnega odstopa ministra Hojsa smo priča demonstraciji ignorance. Tako kot danes. Priča smo vladanju, ki ga od prevzema oblasti vsiljuje Janez Janša. Gre za samovoljo, gre za brezbrižnost do ustave, zakonov, resnice in dejstev ljudi; vsega in vseh in vsakogar, ki ne sodi v enačbo Janeza Janše in njegove sle po oblasti.

Najbolj zvest ambasador, kot vidite, tega Janševega načina dela pa je prav nepreklicno odstopljeni minister za notranje zadeve Republike Slovenije gospod Aleš Hojs. Minister, katerega delo govori o nizu ekscesnih dogodkov. Med drugim je Aleš Hojs lagal, ko je obvestil Državni zbor, da policijski sindikat podpira njegova prizadevanja za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi. Ko je sindikat to zanikal, je z enako mero vehemence sporočil, da je bil to pravzaprav drugi sindikat. Ko so tudi od tam sporočili, da Aleš Hojs ne govori resnice, pa je ponovno, kot je v njegovi navadi, zgolj skomignil z rameni in odkorakal. Aleš Hojs ni postregel le z lažmi, temveč tudi s pritiski na strokovno in neodvisno delo policije in tožilstva. Njegova toleranca do zakonodaje je nizka, do Franca Kanglerja pa zelo visoka. Tudi, ko se je Kangler odločil kar sam disciplinirati policiste, ki so zaradi prostitucije preiskovali njegovega prijatelja.

Minister Hojs tudi brez slabe vesti preko spletnih omrežij sporoča, kako naj se policija obnaša do miroljubnih ljudi, ki intimno izražajo svoje nezadovoljstvo do Vlade. Da o legalizaciji ustaškega zborovanja v Mariboru niti ne govorim. Stvar je tako resna, da Varuh človekovih pravic opozarja na ravnanja, ki jih sproža sam minister za notranje zadeve. Seveda Aleša Hojsa to ne gane. Njegovi cilji so jasni. Med njimi popolna politična podreditev policije in Nacionalnega preiskovalnega urada. Morda zato, ker bi lahko preiskava pokazala na madžarski kapital sumljivega izvora za medije, ki širijo sovražni govor in lažne novice. Med njimi so seveda tudi mediji, ki so tesno povezani z najbolj vidnimi člani stranke SDS, kot da bi se minister zbal, kaj se bo dogajalo z Novo24, kateri je direktoval.

Spoštovane državljanke in spoštovani državljani! Stranka SDS ugrablja in uničuje svobodo, demokracijo in človekove pravice. Preko ravnanj Aleša Hojsa nam takšno škodljivo politiko vsiljuje Janez Janša. Pri tem pa Janez Janša na čelu Vlade ne pozna ovir. Sporne menjave na vrhu neodvisnih institucij, policije, Statističnega urada, Nacionalnega preiskovalnega urada so le vrh ledene gore, kadrovske križanke te vlade. Končni cilj pa je, kot že rečeno, popolno podrejanje vsega in vsakogar za politične interese največje koalicijske stranke. In to, spoštovani, v času, ko bi morala biti vsa pozornost slovenske politike namenjena sprejemanju ukrepov zaradi koronavirusa, se Janez Janša, ki ga danes tu ni med nami, in Aleš Hojs posmehujeta stiskam ljudi, ustavni red pa je za njiju neka ideja, ki jo lahko ovržeta kadarkoli. Še več! Minister Hojs ima v tej igri izkazovanja moči nad zakoni ustavo eno ključnih vlog, spoštovane kolegice in kolegi. Če želite, mu je bilo, sodeč po njegovih dejanjih, zaupano mesto nosilnega stebra avtoritarne politike vlade Janeza Janše, in to mu seveda zelo leži. Pri namerni odločitvi, da dopusti možnost Thompsonovega koncerta, pa je minister naredil še korak dlje. Svojo vlogo je celo nadgradil ter državi prostovoljno oziroma samovoljno zagotovil nečastno članstvo v združbi idej in ljudi, za katere poveličevanje ustaštva ni problem. Cilj ohranjanja ideologije sovraštva, delitev, vsiljevanje kompleksa večvrednosti po ministrovo terja tudi žrtve, kot so zakoni, demokracija, človekove pravice ter ne nazadnje zgodovinski spomin naših ljudi, ki so bili zavoljo teh ljudi pahnjeni do roba in čez nečloveškega trpljenja. Mnogo vprašanj sem dobil, češ, ob vsem, kar se dogaja, s čim vse nas lahko »preseneti« minister Hojs. Ali je res odločitev možnosti koncerta prvi razlog za interpelacijo? Ne, ne, le eden od naštetih, ima pa posebno mesto v nizu spornih ministrovih dejanj. Poleg samovoljne ignorance zakonodajnega in ustavnega reda Republike Slovenije dokončno razkrinka ideološki pohod te vlade proti temeljnim vrednotam naše države in družbe, sredstev pa pri tem ne izbira. Kolegice, kolegi, zato je interpelacija nujna.

Predlagatelji interpelacije ne bomo nikdar pristali, da se Slovenija spremeni v državo, v kateri Janša delegira, o čem bodo mediji poročali, policija preiskovala, tožilstvo preganjalo in sodstvo sodilo.

Spoštovana javnost, ob vsem povedanem bi minister, kot bi to bilo običajno v normalni državi, takoj odstopil. Človek, ki ga danes tu ni, predsednik Vlade, pa bi ta odstop nemudoma sprejel. Ker to ne želita narediti, ker sta oba že pokazala, da se njiju ne tiče niti ustava, niti zakon, še manj pa neka morala in politična higiena, je ta odgovornost na vseh nas danes tukaj, spoštovani. Naredite, naredimo tisto, kar se od nas pričakuje, ker je edino prav, čemur smo po zakonu in po ustavi tudi zavezani. In to je, da interpelacijo zoper ministra Hojsa danes podpremo. Hvala lepa.