Govor

Igor Zorčič

Spoštovane kolegice poslanke, kolegi poslanci, gospe in gospodje! Začenjam 44. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklical na podlagi prvega odstavka 58. člena in drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da je umrl gospod Bojan Kontič, poslanec Državnega zbora v mandatih 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008 in 2008-2011. Njegov spomin bomo počastili z minuto molka.

/ minuta molka/ Slava.

Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji poslanci: mag. Gregor Židan od 10.00 do 13. ure, Samo Bevk do 15. ure, Jože Tanko do 18. ure, Felice Žiža do 13.30, Vojko Starović, Franc Kramar in mag. Dušan Verbič do 18. ure.

Na sejo sem vabil ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa ter druge predstavnike Vlade. Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 44. izredne seje Državnega zbora. Predlog dnevnega reda ste prejeli v sredo, 16. septembra 2020, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejel. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na odločanje. Poslanske in poslance prosim, da preverijo delovanje glasovalnih naprav. Glasujemo. Navzočih je 71 poslank in poslancev, za je glasovalo 71, proti nihče.

(Za je glasovalo 71.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 44. izredne seje Državnega zbora določen.

Preden preidemo na 1. točko dnevnega reda, prosim, da v sklopu preventivnih ukrepov za preprečitev širitve novega koronavirusa vsi govorci tudi za govornico ves čas nosite maske, torej ne le v klopeh.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – INTERPELACIJA O DELU IN ODGOVORNOSTI MINISTRA ZA NOTRANJE ZADEVE ALEŠA HOJSA.

Interpelacijo je v obravnavo Državnemu zboru predložila skupina 39 poslank in poslancev s prvopodpisanim Matjažem Nemcem.

Besedo dajem predstavniku predlagatelja Matjažu Nemcu za dopolnilno obrazložitev interpelacije.